Bakgrund
Sammantaget finns cirka tre miljoner människor som någon gång drabbats av allergi i Sverige. Med detta avses både de som lider av allergier, eksem och astma. Kurvan för alla dessa tre besvärssymptom ökar tämligen brant. Ärftliga faktorer är av stor betydelse för risken att utveckla allergiska sjukdomar, men också miljöfaktorer, t ex inomhusmiljö, är väsentliga. Den stora ökningen av allergier har kommit under de senaste decennierna och beror till allra största delen på dålig inomhusluft. Särskilt gäller detta höga halter av damm (kvalster), pollen, pälsdjur och tobaksrök. Ökningen av allergier beror också på växande problem med fukt och mögel. En mängd nya inrednings- och konsumentprodukter bidrar sannolikt till utvecklingen av överkänslighet hos befolkningen. Det är också konstaterat i flera undersökningar att dålig yttre miljö medverkar till att fler drabbas av allergier och astma.
Sverige toppar den internationella statistiken ifråga om allergiska eksem bland barn med nära 20 procent. Cirka 8 procent av svenska barn i yngre tonåren har astma. I Kina har endast 2 procent av barnen astma medan andelen i Japan är 20 procent. Antalet skolbarn som har allergisk snuva har ökat i Sverige från 6 procent 1975 till 12 procent 1990. Mellan 10 och 20 procent av ungdomarna i åldern 14-16 år har eller har haft någon form av allergiska ögon- eller näsbesvär. Forskarna räknar med att siffran är ungefär densamma hos vuxna. Astma är betydligt vanligare i Norrland än i södra delarna av landet. 10 procent av alla kvinnor är nickelallergiska.
Drygt en tredjedel av befolkningen i åldern 16-84 år rapporterar någon form av allergi eller annan överkänslighet. Detta gör allergier till vår största folksjukdom. Kvinnor drabbas oftare än män. Eftersom allergi och annan överkänslighet till så stor del är miljöbetingade bör de också vara möjliga att förebygga i långt större utsträckning. Bättre kunskap och information är nyckelbegrepp för att minska allergierna och därmed både den enskildes besvär och samhällets kostnader. Forskning kring allergi/överkänslighet måste intensifieras. En nationell handlingsplan för förstärkt förebyggande av allergier och astma bör utarbetas. Danmarks regering fattade beslut om en sådan handlingsplan 1993 och Norges storting fattade beslut om en handlingsplan för "Godt inneklima i Norge" 1994.
Allergi är ingen modern åkomma. Allergiska reaktioner har varit kända och dokumenterade i 5 000 år alltsedan farao Menes i Egypten dog av ett getingstick. Men det är först i våra dagar som olika slags allergier har börjat öka, en kurva som vi inte har sett toppen av ännu.
Folkhälsoperspektivet
På den nationella nivån måste folkhälsoperspektivet uppmärksammas av ett stort antal myndigheter. Det handlar om tillsyn och forskning med anknytning till arbetsmiljö och arbetsmarknad, boende, miljösektorn, transportsektorn, livsmedelssektorn, utbildningssektorn och den sociala sektorn. Folkhälsoinstitutet stöder lokalt och regionalt folkhälsoarbete. Studier om allergisjukdomarnas förekomst i olika socioekonomiska grupper i Sverige är sällsynta. Det är viktigt att initiera sådana undersökningar.
Samtliga kommuner i landet är engagerade i Agenda 21-arbetet. Agenda 21-arbetet har varit framgångsrikt ur ett ekologiskt perspektiv men hälso- dimensionen behöver utvecklas. Arbetet med Agenda 21 och folkhälsoarbe- tet måste integreras.
År 1999 är klassat som innemiljöåret "inne99". Under detta år kommer informationsinsatserna att öka i kommunerna. Vi tillbringar cirka 90 procent av vår tid inomhus. Det är därför viktigt att inomhusluftens kvalitet är sådan att vi kan andas den utan besvär, obehag eller hälsorisker. Enligt hälso- skyddslagen § 16 skall miljö- och hälsoskyddsnämnden ägna särskild upp- märksamhet åt bl a skolor. Alla skall kunna vistas inomhus i offentliga miljöer utan risk för negativa hälsoeffekter. Personal inom förskolan, skolan och skolbarnsomsorgen skall informeras om olika inomhusmiljöfaktorers betydelse för att förebygga allergier.
? Lokaler som kommunerna nyttjar skall byggas, inredas och underhållas så att ingen blir sjuk eller får symptom till följd av brister i inomhus- miljön. Val av inredning måste ske med tanke på allergi/överkänslighet. ? ? Schemaläggning och användning av lokaler skall anpassas till ventila- tionens utformning och kapacitet. ? ? Astma- och allergiförbundets riktlinjer för städning bör följas. ? ? Personal skall utbildas och fortbildas om sambandet mellan miljö och allergi/överkänslighet. ? ? Allerigironder måste genomföras regelbundet på förskolor och skolor. ? ? Särskilda allergianpassade förskolor och klasser måste kunna erbjudas de barn som är speciellt känsliga. ? ? Daglig utevistelse är viktig för barn. ? Ett område som lätt hamnar i bakgrunden vid diskussioner om allergier är födoämnesallergierna. Det är viktigt att ta hänsyn till allergiska problem vid upphandling. Innehållsdeklaration och ursprungsmärkning är ett måste. Sverige har inte i motsats till exempelvis Norge och Finland någon tydlig hälsopolitisk strategi inom området. Den nationella handlingsplanen för nutrition som fastställdes av regeringen 1995 är ganska allmänt hållen och saknar åtgärdsförslag. Matvanor bland socialt och ekonomiskt svaga grupper bör följas upp bättre.
Finansiering
Kommunerna bär ett stort ansvar för att åtgärder sätts in för att förebyggande arbete kommer till stånd. De ansvarar för medborgarnas närmiljö i form av daghem, skolor och bostäder. Den kommunala ekonomin är dock redan mycket ansträngd, liksom statens, varför sanering av inomhusklimat och utbildnings- och informationssatsningar främst måste finansieras genom prioriteringar på bekostnad av andra kommunala utgiftsområden.
Kristdemokraterna har i riksdagen gett stöd till investeringsbidrag vid miljöinvesteringar och förbättringar av inomhusklimat. Genom en växling av fastighetsskatter till kommunerna vill Kristdemokraterna ytterligare finansie- ra en bättre inomhusmiljö. Kristdemokraterna anser att systemet med statlig fastighetsskatt bör avvecklas på sikt. I stället bör kommunerna ges möjlighet att ta ut en avgift för täckande av kostnader för gatuunderhåll, brandförsvar och annan kommunal service kopplad till fastigheten.
En kommunal fastighetsavgift skulle dessutom innebära att kommunerna skulle kunna ha en långsiktig planering för drift, periodiskt underhåll samt nyinvesteringar. Möjligheterna för kommunerna att kunna hålla uppe en hög standard vad gäller underhåll och investeringar i skol-, daghems- och andra kommunala fastigheter skulle därmed öka.
Möjligheten av att miljö- och hälsoklassa fastigheter bör utredas. En miljö- och hälsodifferentierad fastighetsavgift skulle dessutom vara ett verksamt styrmedel i kommunernas miljö- och hälsoförebyggande arbete.
Genom konsumenters påtryckningar och val av produkter samt en sund konkurrenssituation påverkas företag till förebyggande astma- och allergi- insatser. Mycket förebyggande arbete kan ske genom att människor informe- rar varandra. Information bedöms vara den mest kostnadseffektiva formen av förebyggande insatser.
Mycket av allergierna har sitt upphov i förändrad byggteknik med många nya bygg- och inredningsmaterial i kombination med fukt och dålig ventila- tion. Ett system måste skapas för att alla bostäder skall kunna hälsodeklare- ras på ett säkrare sätt. Ett flertal hushåll som önskar åtgärda sina bostäder tar tillbaka sin ansökan på grund av att självrisken inte kan finansieras. Byggkvalitetsutredningen (SOU 1997:177) föreslår att reglerna förbättras under en tid av fyra år och att stödet sedan upphör. Det är en angelägen åtgärd som bygger på långsiktighet. Regeringen konstaterar att allergifram- kallande inomhusmiljöer inte står i överensstämmelse med en hållbar utveck- ling. Ekonomiska möjligheter till allergisanering måste införas. Det behövs en återkommande kontroll av fukt, mögel, radon, elektromagnetiska fält, ventilation, energibalans osv. Kristdemokraterna anser det angeläget att återigen satsa på ett omfattande program dels för att förebygga allergier, dels för att sanera vid allergier. I kristdemokraternas bostadspolitiska motion föreslås att 200 miljoner inom utgiftsområde 18 "Stöd till ekologisk omställ- ning och utveckling" direkt öronmärks till stimulans för allergisanering av bostäder och skolor under 1999.
Fukt- och mögelskadefonden
Fukt- och mögelskadefonden spelar en mycket viktig roll och kommer att behöva finnas kvar på minst nuvarande nivå under överskådlig tid. Följderna för dem som drabbas av fukt- och mögelskador är dramatisk och omfattande. Bortsett från att åtgärdskostnaderna för den enskilde ofta är oöverstigliga, har de senare årens debatt om sjuka hus inneburit att oron för följderna av att bo i ett skadat hus är stor och svårbemästrad. Köpare är till övervägande del unga människor och oron för de små barnens hälsotillstånd redovisas ofta i ansökningshandlingarna till Fukt- och mögelskadefonden. Den unga familjens ekonomiska situation är ofta sådan att det inte finns något annat alternativ än att bo kvar i det skadade huset. Det är därför av såväl sociala skäl som hälsoskäl nödvändigt att skadorna åtgärdas på ett fackmannamässigt sätt och att detta kan göras utan onödig tidsspillan och till en rimlig kostnad. Fukt- och mögelskadefonden bidrar till att så blir fallet. Antalet ärenden till fonden har på senare år ökat. Tyvärr klarar en stor grupp inte av självrisken, varför ärenden tas tillbaka.
Fondens verksamhet är också av betydelse för byggbranschen. En majoritet av de entreprenörer som utför arbete, efter sedvanlig upphandling i konkurrens, med hjälp av bidrag från den statliga fonden, är småföretagare.
Miljöhälsoutredningen "Miljö för en hållbar hälsoutveckling. Förslag till ett nationellt handlingsprogram" (SOU 1996:124) föreslår ett nationellt handlingsprogram för att minska miljörelaterade hälsorisker:
- luftföroreningarna i inomhusluften skall inte försämras i jämförelse med dagens nivå - - inomhusluften skall förbättras så att ingen skall bli sjuk eller få symptom till följd av brister i inomhusmiljön. - Efter remissbehandlande av detta betänkande har regeringen i prop. 1997/98:145 om svenska miljömål föreslagit att en ny struktur för arbetet med miljömål skall tillämpas. En parlamentarisk beredning har tillsatts med uppgift att göra en samlad översyn för att Sveriges nationella kvalitetsmål skall kunna nås inom en generation. Förslag förväntas den 1 mars 1999.
Barns och ungdomars miljöer värst drabbade
I den studie Arbetarskyddsstyrelsen (ASS) genomförde under 1992, kunde bland annat konstateras att det är stor skillnad i kvalitet mellan barns och vuxnas arbetsmiljöer. Medan cirka 10 procent av kontorslokaler i privat och offentlig verksamhet beräknades ha för dålig ventilation/hälsostandard, så gällde att 40 procent av dagismiljöerna och 50 procent av skolorna har undermåliga lokaler ur ventilations- och hälsosynpunkt. Skolan utgör Sveriges största arbetsplats med elever, lärare och övrig personal. ASS konstaterade att näringslivet är bättre på att förbättra arbetsmiljön än kommuner och landsting. Kommuner har oftast en pressad ekonomi och prioriterar därför bort åtgärder som är riktade till skolans lokaler. Om det direkta sparbetinget ligger på rektorn får hon/han en svår situation. Vad ska väljas bort - pedagogiska insatser eller investering i ny ventilation? Kanske dra ner ännu mer på städning? Nu kommer ofta larmrapporter att t ex idrottshallar i skolor är för dåligt städade.
Det ekonomiskt kärva läge många kommuner befinner sig i får inte gå ut över barns och ungdomars hälsa. Ökade klasstorlekar och dagisgrupper leder till allvarliga försämringar för välbefinnandet utifrån ett redan dåligt läge, om inte den fysiska miljön rättas till. Neddragning av städningen är också allvarlig och i det långa loppet inte en verklig besparing.
I den genomförda undersökningen, där nästan alla landets kommuner del- tog, framkom att man i åtta av tio rektorsområden hade minst en anmärkning på dålig ventilation eller problem med värme/kyla. Klagomål på luften är i särklass dominerande. Problem med fukt och mögel fanns i en fjärdedel av skolorna. Den bedömning som rektorerna fick göra över vilka arbetsmiljö- förbättringar som är mest angelägna förstärker intrycket från skyddsronder- na. I 68 procent av rektorsområdena anser man att förbättringar av ventila- tionen är den mest angelägna arbetsmiljöförbättringen.
17 procent av samhällets kostnader till följd av allergiska besvär står barn och ungdomar för enligt ASS. Den kostnaden skulle naturligtvis vara större om "produktionsbortfallet" kunde räknas. Det faktum att många barns presta- tionsförmåga i skolan allvarligt sätts ned på grund av allergiska besvär, är inte en faktor som räknas in i den i inledningen nämnda samhällskostnaden. ASS har också publicerat uppgifter om städningen i skolor m m. Här framgår att damm inomhus innehåller en mängd olika ämnen till exempel bakterier, virus, pollen och mögelsporer. Bristfällig städning kan bidra till ökad risk för allergiutveckling och för smittspridning. För de redan allergiska eller över- känsliga barnen kan bristande städning ge ökade besvär och ökat medicin- behov. Starka och starkt doftande rengöringsmedel kan också vara ett problem. Bristande städning misstänks även kunna bidra till s k sjuka-hus- besvär med symptom som irriterande slemhinnor, koncentrationssvårigheter, huvudvärk och allmän trötthet.
Konstaterandet att det i varje klassrum "går en osynlig katt" (kattallergen i luften) gör att man snabbt förstår den absoluta nödvändigheten av god ventilation. Det handlar inte "endast" om för höga koldioxidhalter, som ger trötthet, utan också om att radikalt minska lidandet för de barn i varje klass som har allergiska besvär. Deras arbetsdag måste bli rimlig.
Sedan 1990 omfattar arbetsmiljölagen även alla elever från klass 1 och uppåt. De är alltså i lagens mening jämställda med arbetstagare. Enligt lagen ska luft-, ljud- och ljusförhållanden och övriga arbetshygieniska förhållanden i en arbetslokal vara tillfredsställande. Den faktiska och konstaterade ojäm- likheten mellan barns och vuxnas arbetsplatser tenderar att bli en genera- tionsfråga. Vuxengenerationens ansvar aktualiseras i högsta grad.
Borås yrkesinspektionsdistrikt har nyligen lämnat en rapport efter inspek- tion av barn- och skolverksamheten "Ett tillsynsprojekt i Skaraborg och Älvsborgs län med inriktning mot internkontroll, överkänslighet, psykiska och sociala faktorer. Arbetsanpassning och rehabilitering". Totalt har 271 inspektioner genomförts (1998 03 25). Av dessa är 50 förvaltningsbesök och resten på skolor och daghem. Totalt har 228 inspektionsmeddelanden skrivits som innehåller 870 kravpunkter. 21 inspektionsmeddelanden har skrivits utan kravpunkter men med råd om förbättringar. Krav på inomhusklimatet har ställts till samtliga kommuner och kommundelar. Dessa avser oftast förbättrade städrutiner och kartläggning av luftkvaliteten.
Skolhälsovården
Nedskärningar i skolhälsovården är naturligtvis olyckligt sett ur många perspektiv. Mindre hjälp för elever med allergier och astma är ett problem. Många barn och ungdomar får inte någon hjälp med att bli symptomfria eller att få symptomen lindrade. Detta är mycket olyckligt. En säker diagnos är en förutsättning för en riktig behandling. Även om siktet naturligtvis ska vara inställt på att få skolmiljön så hälsosam som möjligt, innebär medicinsk behandling att barnens fysiska välbefinnande kan öka starkt.
Utbildning av skolpersonal, för att öka förståelsen och kunskapen om allergier/astma, är mycket angelägen. Föräldrautbildning via barnavårds- centralerna och i övrigt information till föräldrar är också mycket viktigt. Skolhälsovården måste ges förutsättningar att identifiera och hjälpa till att förebygga allergirisker i barnens arbetsmiljö.
Ventilationskontrollen
Regelbunden funktionskontroll av ventilationssystem i alla offentliga miljöer, där rensning av ventilationskanaler görs, är en angelägen uppgift för alla kommuner. Luftflödet i offentliga lokaler måste stå i relation till behovet. I lokaler med hög emissionsavgivning (utsändning) från byggnadsmaterial, inredning, processer och så vidare måste luftflödet ligga tillräckligt högt. Det kan innebära ett luftflöde på 30 liter per sekund och person.
Byggnads- och inredningsmaterial
Vi har idag en stor mängd nytillkommande byggnads-, inrednings- och konsumentprodukter i vår inomhusmiljö, som sannolikt bidrar till utvecklingen av allergi och annan överkänslighet hos befolkningen. Det är en otillfredsställande situation. Byggnads- och inredningsmaterial avger ångor av olika slag. Genom att ventilera kan man minska halten av flyktiga ämnen i inomhusluften. Det bör dock vara självklart att material som har en låg avgivning och är "säkra" ska väljas. Vid för hög avgivning från olika material ställs dessutom ventilationen inför en omöjlig uppgift. Föroreningarna kan helt enkelt inte vädras bort.
Därför bör obligatoriska krav ställas på tillverkare och importörer av byggnads- och inredningsmaterial vad gäller råvaror, tillsatser, emissioner och hälsobedömning. Byggproduktlagen har ändrats till följd av EU-anpass- ningen, men den ändringen berör inte detta krav. Sverige bör också som medlemmar i EU verka för stränga normer på bygg- och inredningsmaterial. I arbetsrum bör det vara självklart att vid ny- och ombyggnad installera öppningsbara fönster. Byggfelsförsäkringen behöver löpande följas upp och utvärderas så att nödvändiga korrigeringar kan göras.
Allergiframkallande ämnen
Enligt Kemikalieinspektionens produktregister finns cirka 55 000 kemiska produkter i Sverige. Det totala antalet ämnen kan uppskattas till 10 000-20 000. Ett 80-tal ämnen finns uppförda på Kemikalieinspektionens exempellista över allergiframkallande ämnen. Det totala antalet allergiframkallande ämnen i kemikalier är dock okänt. Generellt kan sägas att det är ett mycket litet antal ämnen som står för den överväldigande delen av kemikalieanvändningen.
En viktig förutsättning för att den enskilde, det allmänna och företag ska kunna välja bort allergener är att produkter och varor märks. Konsumenter måste kunna lita på att de produkter de köper inte innehåller allergifram- kallande ämnen. Produktinformationen måste förbättras genom att allergi- framkallande ämnen alltid deklareras på produkten på ett lättbegripligt sätt. Detta gäller både för kemikalier i stort samt hushållskemikalier, kläder, läkemedel och livsmedel. Då detta innebär så kallad negativ märkning krävs någon form av politiskt beslut.
Märkning/innehållsdeklaration av allergiframkallande ämnen i livsmedel fungerar rätt väl. EU-medlemskapet hindrar inte fortsatt sådan märkning. En frivillig överenskommelse, som innebär att allergener i livsmedel även fortsättningsvis kommer att deklareras, har slutits mellan Livsmedelsverket och livsmedelsbranschen. Dock kan inte Sverige ställa sådana krav på importerade livsmedel. Det är angeläget att Sverige som EU-medlem driver kravet på gemensamma obligatoriska regler som innebär att alla allergener i livsmedel deklareras.Det är också angeläget att en heltäckande kartläggning av förekomst av allergiframkallande ämnen görs. Ett problem när det gäller läkemedel är att särskild märkning för kända allergiframkallande läkemedel saknas.
Elöverkänslighet
Antalet människor som arbetar framför bildskärmar ökar ständigt. Samtidigt ökar problemen med skadliga effekter av bildskärmsarbete. Besvären kan bestå av hudbesvär, ögonbesvär, huvudvärk, yrsel, uttorkning av slemhinnor, ledbesvär med mera. I de svårare fallen uppstår överkänslighet mot alla former av elektricitet.
Det är nödvändigt att ta problemen med elöverkänslighet på största allvar. Elöverkänslighet innebär ett handikapp som i de allvarligaste fallen får svåra konsekvenser. Det är angeläget att stöd, exempelvis i form av elsanerings- bidrag för bostaden, erbjuds så fort tillräcklig vetenskaplig dokumentation föreligger.
Många företag arbetar för närvarande intensivt med att elsanera arbets- miljön. En kartläggning måste göras om kommuners och landstings arbete med elsanering.
Luftföroreningar
Olika studier visar att det är angeläget att komma till rätta med luftföroreningar i den yttre miljön för att förebygga allergier. Höga halter kväveoxider, stoft etc. från biltrafiken är ett allvarligt hälsoproblem i synnerhet i större tätorter.
Ett annat luftföroreningsproblem som fokuserats under senare år är ved- eldning i pannor som inte är miljögodkända. I tätbebyggda områden kan utomhusluften bli mycket ohälsosam om många vedeldar felaktigt i äldre värmepannor. Det är därför nödvändigt att bevaka att gränsvärden för utsläpp vid sådan eldning följs. Boverkets byggregler omfattar rekommendationer beträffande utsläppsgränser för nyinstallerade vedeldade pannor. Fr o m den 1 januari 1999 blir dessa utsläppsgränser bindande för nyinstallerade vedpannor i tätort.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av studier om allergisjukdomarnas förekomst i olika socioekonomiska grupper,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om integrering av arbetet med Agenda 21 med folkhälsoarbetet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den nationella handlingsplanen för nutrition,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en allergi- och saneringssatsning,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljö- och hälsoklassning av fastigheter,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en nationell handlingsplan mot allergier,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skolhälsovården,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stränga normer för bygg- och inredningsmate- rial,1
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om allergiframkallande ämnen,2
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om innehållsdeklaration och ursprungsmärkning.2
Stockholm den 28 oktober 1998
Ulla-Britt Hagström (kd)
Dan Ericsson (kd) Harald Bergström (kd) Ulf Björklund (kd) Amanda Grönlund (kd) Johnny Gylling (kd) Caroline Hagström (kd) Magnus Jacobsson (kd) Mikael Oscarsson (kd) Tuve Skånberg (kd)
1 Yrkandena 4, 5 och 8 hänvisade till BoU.
2 Yrkandena 9 och 10 hänvisade till MJU.