Bakgrund
Amningshjälpen i Sverige skördar lovord från alla håll, från politiker, MVC/BVC-personal, sjukvården och ammande mammor. Ändå har de svårt att få medel till sin verksamhet.
I år firar föreningen sitt 25-årsjubileum. Ska detta bli en slutpunkt för deras insats?
Amningshjälpen förser sjukvården med informationsmaterial och deltar i utvärderingen av hur amningsvänlig vården är. De svarar på amningsfrågor från tusentals mammor varje år och ger ut Sveriges enda tidning om amning, Amningsnytt.
De har idag endast två halvtidsanställda och driver resten av sitt arbete ideellt.
Deras intäkter kommer till liten del från medlemsavgifter samt bidrag från Folkhälsoinstitutet.
I verksamheten finns s.k Hjälpmammor som efter en utbildning utgör en jour-instans som svarar på frågor och hjälper till i verksamheter där deras insats behövs.
Säg den mamma som inte haft behov av hjälp med amningen! Vare sig problemen varit stora och svåra att lösa eller bestått mer av behov av stöd så har vi tacksamt tagit emot alla broschyrer, journummer till hjälpande kvinnor och praktiska tips som kommit i vår väg. En stor del av den information som kommit i vår väg har Amningshjälpen stått för!
Amning är en folkhälsofråga
Amning är en folkhälsofråga som till stora delar fungerar förebyggande när det gäller små barns status på immunförsvaret. Vid en jämförelse mellan amning och flask- uppfödning är amning överlägsen. All den näring det lilla barnet behöver finns i modersmjölken, i exakt rätt sammansättning. Den närhet och anknytning som är så viktig för barnets uppväxt stärks vid amningen. Amningen är också ett sätt för mamman att komma nära sitt barn och en del i att utveckla tillhörigheten, vilket är viktigt för att mamman ska uppleva en positiv moderskänsla.
När amningen inte fungerar behöver mamman stöd för att acceptera sin situation och ibland få hjälp att finna andra former för att knyta an och känna närhet. Amningshjälpen finns då med i bilden både för mamman och den personal som hjälper henne inom sjukvården.
En ekonomisk fråga
För den enskilda mamman sparar amningen pengar genom att man inte behöver köpa bröstmjölksersättningar och tilläggskost. Eftersom amning har en så god effekt för uppbyggnaden av immunförsvaret hos det lilla barnet är det sannolikt att även kostnader för läkarvård och mediciner blir lägre.
Kostnader för menstruationsskydd blir lägre för kvinnan eftersom mensen uteblir under en längre tid för den ammande kvinnan.
Samhällsekonomiskt tjänar vi också på att barnen ammas när det gäller sambandet till ett mindre sjukvårdsbehov.
Men det är också en miljöfråga
Ett barn som ammas ökar inte vårt sopberg eftersom det inte blir några tomma förpackningar att slänga. Det anser vi vara ytterligare argument för att stödja denna verksamhet.
Tredje världen och vi
Miljöpartiet anser att arbetet i tredje världen ska stödjas, och självklart gäller det också att hjälpa till med amningsprogram för att undvika flaskuppfödning där dyra och i jämförelse till amning mindre näringsrika modersmjölksersättningar har blivit en dålig lösning. I det sammanhanget är det viktigt att ta upp att svårigheterna med hygien när det gäller rengöring av flaskor och dinappar är en stor sjukvårdsfråga. Dessutom är tillgången på redskap samt bränsle vid tillredningen ett stort problem. Men vi anser att vi måste uppmärksamma frågan även i vårt eget land och ge vårt stöd till dem som har kontakterna, kompetensen och drivkraften att arbeta för att amningsfrågan alltid är aktuell.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Amningshjälpen och dess nödvändiga arbete inom folkhälsoområdet.
Stockholm den 27 oktober 1998
Helena Hillar Rosenqvist (mp)
Thomas Julin (mp) Kerstin-Maria Stalín (mp) Gunnar Goude (mp) Barbro Johansson (mp)