Samhället har ett legitimt behov av att vidta vissa åtgärder för att hindra och förebygga spridning av sjukdomar. Dessa åtgärder måste utformas med hänsyn till vetenskapens och den beprövade erfarenhetens rön inom såväl medicinen som den beteendevetenskapliga forskningen, och måste dessutom vägas mot individens integritet.
Dagens smittskyddslagstiftning har kritiserats på flera punkter och är också föremål för utredning inom den s.k. Smittskyddskommittén. Jag redovisar här min syn i vissa av de aktuella frågorna.
Tvångsåtgärder
Sverige har en smittskyddslag som i jämförelse med andra västländer ger unikt långtgående möjligheter till tvångsåtgärder. Man kan tvångshämtas till provtagning, behandlande läkare tvingas rapportera även banala regelöverträdelser till smittskyddsläkaren, vilken i sin tur kan tvångsmässigt kalla patienter till sig. Om smittskyddsläkaren anser att en smittad person i framtiden kommer att utgöra en smittrisk kan han yrka på tvångsisolering. Eftersom tvångsisoleringen kan förlängas kan den i praktiken vara på obestämd tid. Smittskyddslagen föreskriver att tvångsisoleringen skall upphöra först när smittskyddsläkaren själv har blivit övertygad om att patienten inte i framtiden kommer att bete sig smittfarligt.
Jag vänder mig starkt emot den grundsyn som genomsyrar smittskydds- lagen, och som går ut på att tvång och kontroll värderas högre än respekt och förtroende. Många av de mål som tvångsåtgärderna avses uppnå kan lika gärna, och ofta effektivare, uppnås med metoder som bygger på frivillighet.
Det kommer alltid att finnas en grupp personer som bär på smittsamma sjukdomar, t.ex. hiv, och som på grund av psykisk sjukdom eller narkotikamissbruk inte kan förväntas ta ansvar för sina handlingar. För dessa människor finns dock speciella lagar, lagen om psykisk tvångsvård respek- tive lagen om vård av missbrukare. Om samhället vill tillgripa tvångsåtgärder mot dessa människor bör detta alltså ske med stöd i dessa lagar.
Dessa principiella ståndpunkter bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Smittskyddsläkarens roller
Smittskyddsläkaren har flera roller. Dels är han läkare inom ramen för sjukvårdsorganisationen, dels är han en myndighet med uppgift att leda smittskyddsarbetet inom landstinget. I de fall då smittskyddsärenden går vidare till förvaltningsdomstol är han dessutom den åtalades motpart. Denna ordning leder till bristande rättssäkerhet eftersom smittskyddsläkaren har flera olika funktioner. Han skall driva smittskyddsärenden i förvaltningsdomstolar och är samtidigt den inom landstinget som har den största expertisen. Han blir, så att säga, både målsägande och expert och huvudvittne. Därigenom blir det mycket svårt för länsrätten eller kammarrätten att frångå smittskyddsläkarens uppfattning. Vid undersökningar av smittskyddsmålen vid länsrätten i Stockholm 1993-95 har det också visat sig att smittskyddsläkaren så gott som alltid får igenom sin begäran. Rättssäkerheten förbättras inte av att domskälen i smittskyddsmål regelmässigt hemligstämplas.
Jag redovisar i denna motion inte något färdigt förslag till en ny modell för smittskyddsorganisationen. Jag vill dock att riksdagen uttalar som sin principiella uppfattning att den framtida organisationen skall bygga på en tydlig funktionsuppdelning och maktdelning och reella möjligheter till insyn för utomstående i smittskyddsarbetet.
Patientens förhållningsregler
Om en person befinns vara smittad av hiv är han enligt smittskyddslagen skyldig att följa sin behandlande läkares förhållningsregler. Den allmänna utformningen av dessa förhållningsregler har dock överlåtits på en fristående förening, nämligen Sveriges smittskyddsläkarförening. Ur rättssäkerhetssynpunkt kan det inte anses acceptabelt att det allmänna överlåter ansvaret för dessa regler, som ju får mycket stor inverkan på den enskilde patientens livsvillkor, på en fristående förening. Riksdagen bör som sin mening uttala att riktlinjerna för förhållningsreglerna skall utformas av en myndighet.
Den s.k. bastuklubbslagen
Sedan den 1 juli 1987 gäller lagen (1987:375) om förbud mot s.k. bastuklubbar och andra liknande verksamheter. Den s.k. bastuklubbslagen innebär ett förbud mot att anordna en tillställning eller sammankomst till vilken allmänheten har tillträde, om den "med hänsyn till utformning, inredning eller beskaffenhet i övrigt av den lokal eller plats där den skall äga rum och den verksamhet som förekommer eller är avsedd att förekomma eller annan omständighet är särskilt ägnad att underlätta för besökare att ha sexuellt umgänge i lokalen eller på platsen med annan besökare" (2 §).
Lagen snabbinfördes efter en mycket laddad offentlig debatt där saunor för homosexuella män i dagspressen utpekades som "smitthärdar" för hiv eller som "aidsbordeller". Lagens portalparagraf slår fast att den tillkommit till skydd "mot spridning hos människor av sjukdomar som avses i 1.3 bilagan till smittskyddslagen", där hivinfektion ingår som en av sjukdomarna.
Då lagen infördes framfördes från de organisationer och institutioner som arbetar med hivprevention bland män som har sex med män starka farhågor om att ett förbud mot bastuklubbar skulle motverka hivpreventionen. Genom att sexuella kontakter förbjuds tvingas verksamheter gå under jorden och hivpreventionen på plats försvåras. Sverige är oss veterligt det enda landet i västvärlden som har infört ett totalförbud mot bastuklubbar.
I andra länder har motsvarande inrättningar ofta blivit platser för ett framgångsrikt preventions- och upplysningsarbete mot hiv. Ett uppsökande projekt genomfört av Olafiapoliklinikken vid Ullevåls sjukhus i Oslo visar exempelvis att 16 procent av besökarna vid gaysaunorna i staden knyter sexuella kontakter endast där, och således inte hade kunnat nås direkt på någon annan form av träffställen (Haakon Aars: "Prosjekt Saunaer", Ullevål sykehus 1997).
De domslut som avkunnats enligt bastuklubbslagen inger oro. År 1993 avgjordes ett mål där en innehavare av en videobiograf för homosexuella män fälldes för brott mot lagen. En viktig del av bevisningen bestod i fyndet av använda kondomer i lokalen. Trots att samhället varje år lägger ner miljontals kronor på att uppmuntra till kondomanvändning kan alltså förekomsten av kondomer på en lokal användas som belastande bevis i en rättegång mot lokalens innehavare. En sådan ordning är ologisk och orimlig och utgör ett hinder mot en effektiv hivprevention. Det kan också resas starka principiella invändningar mot bastuklubbslagen, eftersom den kriminaliserar underlättandet av vissa frivilliga sexuella kontakter som äger rum i enrum, mellan vuxna och utan betalning. Argumentet att det gäller att förebygga hivspridningen är inte hållbart eftersom bastuklubbslagen förhindrar alla slags sexuella kontakter på dessa inrättningar, inte bara de smittfarliga kontakterna.
Den pågående utvärderingen av smittskyddslagen behandlar även bastuklubbslagen. Jag anser emellertid att den fortgående hivepidemins allvarliga karaktär gör att en lagändring inte kan vänta. Jag yrkar därför att bastuklubbslagen skall upphävas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tvångsåtgärder,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om smittskyddsläkarens roller,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om patienters förhållningsregler,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bastuklubbslagen bör upphävas.
Stockholm den 27 oktober 1998
Yvonne Ruwaida (mp)