Frågan om statlig reglering av socionomers yrkesutövning (legitimation) har under många år drivits av socionomernas fackförbund, SSR. Behovet av en reglering har successivt ökat. I dag är det vanligt att socionomer "öppnar eget" i ungefär samma verksamhetsområden som psykologer.
Socionomernas envishet i kravet på en statlig reglering visar på vilken vikt frågan har bland socialarbetarna. Ingen utredning har hittills kunnat peka på andra vägar att fullt ut tillvarata klienternas säkerhet och trygghet. Det är just klientintresset som står i fokus för legitimationskravet.
Socialarbetarnas enträgna begäran har ännu inte hörsammats. Dock anser branschorganisationen kvalitetssäkringen av det sociala arbetet så viktig att man själv tar första steget och genomför en auktorisation efter bestämda kriterier. 80% av förbundets socionomer uppgav vid en undersökning, att de var positiva till att söka auktorisation.
Initiativet från fackförbundet är bra och auktorisationen kommer troligen att få betydelse ur trygghets- och kvalitetssynpunkt. Dock är auktorisation bara "det näst bästa". En statlig legitimation med statens kvalitetskrav skulle naturligtvis ge en annan tyngd.
Socialarbetaren möter människor i kris. Med lagstiftningens intentioner i "ryggmärgen" använder hon/han sig själv som arbetsredskap. Inte sällan handlar arbetet om ren myndighetsutövning och den enskilde klienten befinner sig i beroendeställning. Socionomens agerande - eller brist på agerande - har en avgörande inverkan på den enskildes liv, hälsa och livsinnehåll.
Klientsäkerhet är det viktigaste argumentet för införande av legitimation. Men det finns fler skäl.
Socionomyrket är ett av de traditionella kvinnoyrkena med allt vad det innebär av dålig lön och låg status. Psykosocialt arbete behöver få en stärkt ställning i förhållande till andra verksamheter. Yrkesstolthet och därmed ökad arbetsglädje gynnar den enskilde socialarbetaren och därmed också klienten.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kvalitetssäkra det sociala arbetet genom införande av statlig legitimation.
Stockholm den 27 oktober 1998
Ulla Wester (s)