Internationellt sett ligger Sverige redan i dag långt framme vad gäller stöd åt funktionshindrade. Därutöver läggs mycket möda ner bland annat från Socialdepartementet i syfte att ytterligare förbättra villkoren och underlätta så att handikappade, så långt det bara är möjligt, skall ha möjligheter att leva under samma villkor som vi andra.
I många sammanhang är det viktigt att hantera stöden gentemot handi- kappade på generell basis. Går man för mycket in och differentierar mellan olika grupper hamnar man lätt i diskussionen om "vem som har det värst".
Det är dock ibland nödvändigt att "specialdesigna" stöd även på statlig nivå och jag anser att så måste ske gentemot de döva och svårt hörseskadade.
Sverige var det land som först erkände teckenspråket som dövas förstaspråk. Vi har också världens första professor i teckenspråk. Dessa resurser utgör naturligtvis en mycket bra grund att bygga vidare på.
Ett nytt försörjningssystem för unga funktionshindrade är under utarbetan- de och diskriminering i arbetslivet gentemot funktionshindrade skall föbju- das i lag. För att ytterligare underlätta tillträde till arbetsmarknaden kommer anslagen till så kallad arbetsbiträde att höjas.
Dessa åtgärder är mycket bra men möjligheter till utbildning för döva måste förbättras parallellt för att de nya förslagen skall ha någon reell betydelse. Än i dag förekommer det att lärare som tjänstgör i dövskolor inte kan teckenspråk. Döva har heller inte lärare på universitetsnivå.
Det är mycket svårt för oss hörande att inse att svenska språket är ett andraspråk för döva, att teckenspråk är hemspråk. Även skriftspråket påverkas, en döv "hör och känner" inte svenskan inom sig.
I och med att även läsförståelsen ofta är låg har döva mycket svårt att till- godogöra sig samhällsinformation och debatt. De dövtolkar som i dag är satta att informera är för få. Allt för många döva lever bland oss, men i en icke godtagbar isolation.
Förutom utbildning är exemplen många där samhället borde ta ett större ansvar för att förbättra för de döva. Psykiatrisk hjälp är så gott som omöjlig att få för en döv. På sjukhem, servicehus, fängelser etc. finns i dag döva som är utestängda från all kommunikation och information.
I stort och smått behöver de dövas situation ses över. Att ta in på ett hotell för en döv medför problem, att ringa ett telefonsamtal är en annan svårighet, att tillgodogöra sig TV-program och kultur är ett tredje bekymmer. Listan kan göras lång och endast de döva själva kan komplettera den.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de dövas problem och behov av särskilda resurser vad gäller tillgång till utbildning, information, kommunikation, psykiatrisk och annan vård.
Stockholm den 27 oktober 1998
Ulla Wester (s)