Kvinnomisshandel, liksom all annan form av misshandel, är i grunden ett brott mot alla människors lika värde. Varje år utsätts tiotusentals kvinnor i Sverige för misshandel och sexualbrott. Dessa brott har ökat kraftigt. Frågan om kvinnomisshandel har varit aktuell under en lång följd av år.
Kvinnojoursrörelsen i Sverige har utfört ett pionjärarbete för att hjälpa utsatta kvinnor och deras barn. De har lyft upp frågan om kvinnomisshandel i den allmänna debatten. För att ge de utsatta kvinnorna stöd, har de nätverk, kvinnocentra och kvinnojourer över hela landet. De informerar i skolor, ordnar seminarier, konferenser och kurser för att bland annat höja det allmänna medvetandet om kvinnornas och barnens i många sammanhang utsatta situation. Kvinnojourerna har under årens lopp fått en stor kunskap om den misshandlade kvinnan och den misshandlande mannen.
Hos frivilliga organisationer finns mycket av det ovärderliga engagemang, som samhället bör ta till vara och stödja på olika sätt. Detta gäller i samman- hanget framförallt kvinnojourerna. De har i sin cirka 20-åriga verksamhet ett stort erfarenhets- och kunskapsmaterial som samhället i sitt nya intresse för kvinnomisshandel måste ta tillvara.
Våren 1998 aktualiserade regeringen i propositionen om kvinnofrid även kvinnomisshandeln som är en fråga med många dimensioner. Flera av de frågor som behandlades i propositionen skulle kunna sammanföras under rubriken kvinnomisshandel.
I propositionen (1997/98:55 Kvinnofrid) behandlas för övrigt i huvudsak åtgärder för att motverka prostitution och sexuella trakasserier i arbetslivet.
Med anledning av ökningen av kvinnomisshandel och den kunskap som idag finns om förnedring av människor på grund av könstillhörighet behöver det upprättas en handlingsplan med konkreta åtgärder för att bland annat minska kvinnomisshandeln.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning med uppdrag att upprätta en handlingsplan med konkreta åtgärder för att minska kvinnomisshandeln och då ta till vara kvinnojourernas samlade erfarenheter.
Stockholm den 28 oktober 1998
Margareta Viklund (kd)