Inledning
Orsaken till mäns flintskallighet är att de använder insidan av skallen, menade Aristoteles. Med det fick han även någonting sagt om kvinnors intelligens. Forskningen har visat att Aristoteles hade fel. Håravfall och flintskallighet är hormonellt betingat och har alltså inget att göra med hur män och kvinnor använder hjärnan. Det kan tyckas att det här är historia och att vi i vår moderna tid vet bättre. Men synen på kvinnan som avvikande lever kvar inom medicinen och psykologin och påverkar kvinnliga patienter än i dag. Genom att människan, inom den medicinska forskningen, är en 75- kilos man har kvinnan kommit att betraktas som avvikande. Eftersom män inte har menstruation, inte föder barn eller lika påtagligt kommer in i klimakteriet har dessa för kvinnan normala funktioner kommit att betraktas som sjukdomar.
Den medicinska vetenskapen har ett relativt bra grepp om de sjukdomar som är vanligast förekommande bland män, medan kunskapsläget tycks vara sämre när det gäller de s.k. kvinnosjukdomarna. Inte minst gäller detta nya sjukdomar som antingen har börjat beskrivas först nu eller uppstått som en följd av den moderna samhällsutvecklingen. Utöver reumatism, som har varit känd sedan länge, så har vi fått t.ex. fibromyalgi, migrän, utbrändhet, osteoperos, s.k. elallergi, anorexi, bulimi, vestibulit och amalgamsjuka - nya eller nyupptäckta sjukdomar som den manligt dominerade professionen och forskningen ofta känt sig handfallna inför. Ett otäckt och kränkande inslag har tyvärr varit att professionen och forskarna ofta försökt dölja sin kunskapsbrist genom att psykologisera symptomen och omyndigförklara de hjälpbehövande. I den här motionen för Vänsterpartiet fram en rad områden där ytterligare forskning och prioritering av resurser krävs för att komma närmare målet om jämställdhet på hälsans och medicinens område.
Kvinnors normalvärden
När normalvärdet för blodtryck skulle fastställas mättes blodtrycket på ett antal medicine kandidater - alla män, eftersom läkarstuderande var män på den tiden. Utifrån detta manliga normalvärde ansågs kvinnor ha för högt blodtryck och tvingades äta blodtryckssänkande medicin för att komma ner i normalt, d.v.s. manligt, tryck. Om normalvärdet skulle vara satt utifrån kvinnor skulle det kunna innebära att hela den manliga delen av befolkningen skulle tvingas att äta blodtryckshöjande medicin.
De undersökningar som ligger till grund för bedömningen av blodfetter är gjorda på män. Det leder till att läkarna i dag vet lite om vilka blodfettvärden som gäller för kvinnor. Det som för män är det goda kolesterolet kan för kvinnor vara det farliga. Läkarna kan bara konstatera att antalet kvinnor som dör i hjärtinfarkt har ökat. När kvinnor kommer till sjukhusen för akuta hjärtproblem får de sämre behandling, och livsuppehållande behandling sätts inte in eller sätts in för sent eftersom kvinnor inte upplever hjärtsmärtor på samma sätt som män och därför beskriver sina smärtor på ett för läkaren okänt sätt.
Inom muskelfysiologin och muskelbiokemin används muskelbiopsier för att forska om hur muskeln ser ut och varför vi blir trötta. Eftersom män har större muskelmassa använder forskarna sig ofta av t.ex. brandmän och idrottare som försökspersoner. Resultaten publiceras sedan som giltiga för oss alla. Men är de verkligen giltiga för alla muskler och inte bara för männens? Ingen vet eftersom inte någon brytt sig om att ta reda på om kvinnors och mäns muskler skiljer sig åt. En uppgiven anledning till varför forskare inte använt sig av kvinnliga försökspersoner är att kvinnor menstruerar och det blir "så besvärligt" med den månatliga cykeln.
Forskning kring kvinnliga hormoner
Vi saknar i dag grundläggande kunskaper om de normala cykliska förändringarna i bröstkörteln hos friska kvinnor och om hur variationen av olika hormoner under menstruationscykeln påverkar bröstkörteln. 25 % av all kvinnlig cancer är bröstcancer. I stället för att utveckla forskningen om hur kvinnans vanliga hormoner _ östrogen och progesteron _ och hormonbehandling påverkar det friska bröstet skär man bort det sjuka bröstet och den enskilda kvinnan utsätts för ett stort trauma.
Cirka 15 % av alla kvinnor handikappas varje månad av rikliga mens- blödningar till stora kostnader för samhället. Karensdagen i sjukförsäkringen minskade visserligen kostnaderna för "handikappet" som i stället läggs över på den enskilda kvinnan. Orsaker och behandlingsmöjligheter är dåligt utvecklade liksom forskningen om normala blod- och järnvärden hos menstruerande kvinnor. Klimakteriet beskrivs av många som ett bristtillstånd vars livsinnehåll består av en rad förluster - barnen flyttar hemifrån samtidigt som den barnalstrande förmågan minskar och kvinnan skulle uppleva att hennes värde som kvinna därmed försvinner. Andra betraktar det som ett tillstånd då kvinnan övergår från att vara en "normal" kvinna till häxa. Återigen andra menar att det är kulturella och sociala strukturer som bestämmer hur klimakteriet upplevs av kvinnan, vilket också bevisas av att frekvensen av övergångsbesvär är mycket varierande i olika kulturer. Stora prospektiva studier skulle kunna öka kunskapen om klimakteriets normala förlopp och variationer hos friska kvinnor i Sverige.
Närmare en miljon svenska kvinnor behandlas dagligen med hormoner i olika former. Hormonell behandling påverkar ofta kvinnors allmänna livssituation och livskvalitet. Eventuella samband mellan behandling och olika tumörformer i t.ex. bröst, livmoder och äggstockar diskuteras livligt. De studier som hittills gjorts har gett osäkra och motstridiga resultat. Förbättrade kunskaper om östrogeners och andra hormoners effekter kan öka förståelsen för många vanliga sjukdomar hos kvinnor, som t ex högt blodtryck, förkalkning, sockersjuka och reumatisk ledvärk. Vid sekelskiftet kommer det att finnas cirka en miljon kvinnor över 60 år i Sverige. Med hormonell behandling finns möjlighet att förebygga t.ex. benskörhet och hjärtinfarkt hos vissa riskgrupper. Men för detta krävs alltså ytterligare prioritering av forskning om kvinnliga hormoner.
Synen på kvinnan i medicinsk utbildning
Hälften av alla gynekologiska besvär har psykosomatiska orsaker hävdade professorn Sam Brody i sin lärobok i gynekologi och obstetrik: Besvären förekommer "hos kvinnor med en expansiv personlighetskaraktär ... Typexemplet är den överambitiösa, disharmoniska kvinnan. Hon är ofta en kampnatur: seg, energisk, framgångsrik karriärkvinna. Karaktäristiskt är en inte alltid särskilt väl dold tagg mot män i allmänhet och mot maken i synnerhet och en önskan att vilja konkurrera och överglänsa. Det kvinnliga är dem ofta motbjudande." Psykosomatisk betyder "kroppssjukdom med själslig bakgrund". Genom att kalla kvinnors besvär psykosomatiska lägger man skulden för besvären på kvinnan. Det är något fel i kvinnans psyke som gör att hon får kroppsliga symptom. Därmed kan läkaren utesluta kvinnors situation och livsbetingelser, t.ex. det faktum att kvinnor ofta arbetar i underordnad ställning, har de mest monotona, förslitande arbetsuppgifterna och oftast har huvudansvar för hem och barn. Det är därför viktigt att forskning och utbildning införlivar en medvetenhet om kvinnors hälsa i kurslitteratur. Under tiden som kunskap om kvinnors hälsa utvecklas och byggs upp måste ett obligatorium om kvinnokunskap på alla områden i utbildningen av nya läkare ingå.
Redan praktiserande läkare bör få kompletterande utbildning i medicinska och psykologiska frågor som rör kvinnors hälsa. Det finns redan i dag fortbildningsdagar för läkare - ett par av dem kan göras obligatoriska och handla om kvinnor.
Kvinnor och smärta
Andelen kvinnor med smärtor från rörelseapparaten utgör en stor del av de långtidssjukskrivna i Sverige. Rehabiliteringsinsatserna och vårdkonsumtionen i samband med dessa tillstånd är betydande. Utvärdering av dessa behandlings- och rehabiliteringsinsatser visar att ohälsotillståndet är svårbehandlat. En alltför stor andel av dessa patienter är missnöjda med den hjälp och den behandling de fått. Ofta har patienten också kvar sin smärta. De diagnoser dessa patienter erhållit varierar mellan fysiska symtomdiagnoser, till exempel myalgi och/eller psykiatriska diagnoser av typen somatoformt smärtsyndrom. Behandlingsinsatserna varierar, likaså handläggningen av försäkrings- och ersättningsfrågor. Bristen på samordning och samsyn i detta sammanhang lämnar utrymme för stora variationer i hanteringen, till nackdel för patienterna.
Detta är ett av vår tids stora könsrelaterade folkhälsoproblem. Kunskap finns inom området, men hittills har ingen tagit det övergripande ansvaret, något som kräver ett tvärvetenskapligt samarbete över klinikgränser och mellan öppen och sluten vård. Samordning av forskningsresultat och tvärvetenskaplig metodutveckling skulle kunna höja kvaliteten i vården för denna stora patientgrupp. Detta bör ges regeringen till känna.
Några s.k. kvinnosjukdomar
Vestibulit
Vestibulit är en "nyupptäckt" sjukdom som nästan bara drabbar unga kvinnor och yttrar sig som mycket svåra smärtor i slidmynningen. Orsaken tycks vara en kombination av svampinfektioner, biverkningar av läkemedel mot svamp- infektioner och överansträngning av slemhinnorna. En teori är att det kan finnas ett samband med samlag som genomförs trots att kroppen inte har lust. Nära hälften av gynekolog- och hudklinikerna vid landets sjukhus har eller planerar ett samarbete kring vestibulit genom att öppna speciella mottagningar. Vänsterpartiet vill att regeringen ska ge Socialstyrelsen i uppdrag att sammanställa en rapport om vestibulit där bland annat eventuella behov av riktade resurser och åtgärder belyses.
Migrän
Migrän är en sjukdom som ofta orsakar så svåra smärtor att den drabbade regelbundet blir totalt utslagen i upp till ett dygn. Sjukdomen drabbar 12,7 % av alla kvinnor och 3,4 % av männen. De nya och effektivare mediciner som nu finns på marknaden, triptanerna, har dock gett många migränpatienter hopp. Problemet är bara att de är så dyra att många läkare tvekar att skriva ut dem och att många patienter som fått dem utskrivna åt sig avstår från att hämta ut medicinerna. De nyaste preparaten kostar runt 50 kronor per dos, medan det starkare medlet Imigran kostar ca 100 kronor per dos. Många väljer istället att använda vanliga huvudvärkstabletter, vilket ofta kan vara tillräckligt. Men vid kraftigare anfall behövs de dyrare medlen för att undvika stort lidande och för samhället kostsamma sjukskrivningar. Vänsterpartiet vill att regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att undersöka hur de höga priserna på migränmediciner påverkar migränpatienternas möjlighet att få rätt behandling och deras samhällsekonomiska konsekvenser.
Osteoporos
Osteoporos - benskörhet - är en sjukdom som karakteriseras av låg benmassa och försämrad benkvalitet, vilket ökar risken för frakturer. Varannan kvinna och var fjärde man över 50 får någon gång under livet en fraktur på grund av osteoporos. Antalet har tredubblats sedan 50-talet. I dag vet vetenskapen mycket om hur osteoporos skall förebyggas, diagnostiseras och behandlas. Bland annat har EU- kommissionen på EU-parlamentets uppdrag framställt en rapport om osteoporos som borde ligga till grund för arbetet i Sverige. Trots detta går arbetet med att utveckla diagnostisering, kartläggning och information trögt. EU- kommissionens rapport innehåller åtta rekommendationer till medlemsländerna som den svenska regeringen snarast borde se till att följa. Bland de viktigaste är att politiker bör besluta att förebyggande av osteoporos är ett viktigt mål inom hälso- och sjukvården samt att personer som löper hög risk för frakturer bör få tillgång till mätning av bentäthet. Sverige bör fatta ett sådant målsättningsbeslut och Socialstyrelsen bör få i uppdrag att kartlägga tillgången till mätning av benskörhet.
Anorexi och bulimi
Anorexi eller bulimi drabbar 4-5 % av alla kvinnor i Sverige. Sjukdomen leder ofta till benskörhet, muskelsvaghet, rubbningar i salt- och vätskebalans och blodbrist. Anorexi börjar nästan alltid med bantning. Sambandet mellan dessa sjukdomar och kommersialismens skönhetsideal och massmedias bantningskampanjer är glasklart. Vänsterpartiet menar att det är dags att överväga förbud mot reklam som direkt eller indirekt uppmuntrar till hälsofarligt ätbeteende. Detta bör ges regeringen till känna.
Rikskvinnocentrum
Rikskvinnocentrum är en specialistenhet för kvinnor som misshandlats eller våldtagits. Detta centrum bedriver sedan starten sin verksamhet 1994 vid Kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Rikskvinnocentrum har ett trefaldigt uppdrag:
? I förgrunden står självklart patientverksamheten och utveckling av arbetet med omhändertagande av utsatta kvinnor ? ? Utbildning och information om verksamheten över landet och inter- nationellt ? ? Forskning och utveckling ? För innevarande budgetår 1998 bidrog staten med 3 miljoner kronor för verksamheten och Uppsala läns landsting bidrog med lika mycket. I årets budgetproposition finns inga medel avsatta till Rikskvinnocentrum överhuvudtaget och framtiden för den fortsatta verksamheten vid denna viktiga enhet är oviss. Vänsterpartiet anser att staten även fortsättningsvis skall ta ett ekonomiskt ansvar för verksamheten. Vi utesluter inte att verksamheten på sikt helt kan överföras till landstinget, men detta kan först bli aktuellt när liknande centrum byggts upp på fler platser i landet. Vi har utvecklat vår syn på Rikskvinnocentrum i en särskild motion.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av forskning kring kvinnors normalvärden,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av prioritering av forskning om kvinnliga hormoner,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av medvetenhet om kvinnors hälsa i medicinsk kurslitteratur,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvinnokunskap som obligatoriskt inslag på alla områden i läkarutbildningen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av fortbildning av läkare i frågor som rör kvinnors hälsa,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av samordning av forskningsresultat och tvärvetenskaplig metodutveckling när det gäller kvinnors smärtor från rörelseapparaten,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge Socialstyrelsen i uppdrag att sammanställa en rapport om vestibulit,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge Socialstyrelsen i uppdrag att undersöka konsekvenserna av de höga priserna på migränmediciner,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förebyggande av osteoporos bör vara ett viktigt mål i inom hälso- och sjukvården,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge Socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga tillgången till mätning av benskörhet,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att överväga förbud mot reklam som direkt eller indirekt uppmuntrar till hälsofarligt ätbeteende.
Stockholm den 27 oktober 1998
Ingrid Burman (v)
Ulla Hoffmann (v) Kalle Larsson (v) Lena Olsson (v) Rolf Olsson (v) Camilla Sköld (v) Claes Stockhaus (v) Carlinge Wisberg (v) Alice Åström (v)