Frågan om vistelsebegreppet i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, blev aktuell i samband med omsorgernas kommunalisering. Enligt 16 § LSS har kommunen ansvar för alla som är bosatta, dvs folkbokförda, i kommunen.
Eftersom många människor inom lagens personkrets har stora eller "udda" behov kan inte alltid den egna kommunen göra nödvändiga vårdinsatser. Det innebär att kommuner med stark koncentration av vårdinsatser har fått det finansiella ansvaret för de personer med funktionshinder som flyttat från sina hemkommuner. En placering i en annan kommun, på grund av att man där har funnit en lämplig vårdgivare, innebär ändrad folkbokföring och därmed överförs betalningsansvaret till den nya kommunen. Tyvärr resulterar detta i att kommuner inte kan samarbeta om att bygga ut nödvändiga gruppbostäder inklusive daglig verksamhet av specialiserad karaktär.
I Järna kommundel, inom Södertälje kommun, finns ett 15-tal läkepeda- gogiska och socialterapeutiska institut som specialiserat sig på barn och vuxna med utvecklingsstörning och autism. Där finns idag ca 110 personer från andra kommuner. Ett annat exempel är Resurscenter Mo Gård i Fin- spångs kommun som arbetar med döva och dövblinda med autism. Andra kommuner med liknande situation är Gnesta, Strängnäs, Trosa, Sävsjö, Sala, Jönköping m fl.
För närvarande betalar den placerande kommunen för de personer som vistas på dessa specialinstitutioner. Detta betalningsansvar bygger dock bara på en rekommendation från Kommunförbundet.
Det krävs nu en översyn som bör ta fasta på att kommunerna skall kunna samverka kring gemensamma resurser. Kommuner som ger specialiserad vård i offentlig och privat regi måste kunna veta att kostnadsansvaret skall ligga kvar på den placerande kommunen även om vårdtagaren blir folkbokförd i den nya kommunen.
Kommunalekonomiskt är frågan mycket väsentlig för kommuner i samma situation som Södertälje. Framförallt är frågan viktig för att upprätthålla god omsorg och levnadsstandard för människor med funktionshinder. Lagens intentioner kan aldrig ha varit att försvåra etableringen av specialiserade vårdinsatser i privat och offentlig regi. Det är en nationell angelägenhet att vård med specialkompetens för funktionshindrade kan bedrivas även i framtiden.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konsekvenserna av 16 § LSS.
Stockholm den 22 oktober 1998
Cinnika Beiming (s) Sören Lekberg (s)