Välfärden i Sverige har byggts upp av de kvinnor och män som i dag är pensionärer. Välfärden, så som den växt fram i Sverige, bygger på individuella rättigheter och skyldigheter. Den har finansierats via skattsedeln och syftat till att fördela resurserna rättvist och utjämna levnadsvillkoren för olika grupper i samhället. En rättvis resursfördelning innebär solidaritet mellan yrkesaktiva och icke yrkesaktiva. Så länge människor bildat samhällen har de tagit ansvar för varandra och hjälpt varandra. Den ömsesidiga hjälpen har dock sett olika ut för våra äldre över tiden. Före industrisamhället, i bondesamhället, var det familjens ansvar att sörja för sina äldre, som ofta placerades i den s.k. undantagsstugan på gården. Dit kom gårdens yngre med det som blivit över av maten till de gamla. De äldre spelade en viktig roll för barnen och för de yngre, genom att det alltid fanns någon som hade tid, någon som brydde sig. Samtidigt var de äldre utsatta för andra människors godtycke, eller välgörenhet.
Vård och stöd åt de gamla och åt de sjuka övergick så småningom till att bli ett samhälleligt ansvar. Kommunerna inrättade fattigstugor som alltför ofta hade en majoritet av äldre kvinnor och män. Fattigstugorna var beroende av de mer välbeställdas välgörenhet. I samband med industrialiseringen flyttade familjerna in till städerna. Välståndet ökade i snabb takt men fördelningen av välståndet var ojämn och orättvis. Allt fler människor blev beroende av lön i form av kontanter, vilket innebar att de äldres ekonomiska situation blev ohållbar.
Ända fram till mitten av 1900-talet var fattigpensionärerna en stor och synlig grupp i det svenska samhället. När folkpensionen infördes innebar det att en stor andel av de gamla slapp det förnedrande i att vara beroende av fattigvården eller av sina barn. Kostnaderna för fattigvården minskade i och med att antalet socialhjälpstagare sjönk, vilket var av stor samhälls- ekonomisk betydelse.
Folkpensionen räckte dock inte till att ge trygghet på ålderdomen. Den tjänade som grundtrygghet och de som hade råd kompletterade med privata pensioner. Vissa grupper förhandlade sig till inkomsttrygghet på ålderdomen. Klyftorna mellan olika grupper pensionärer ökade. I början av 1950-talet restes därför kraven på en allmän, obligatorisk tilläggspension, ATP, som skulle ge inkomstskydd efter pensioneringen.
Det svenska samhällets strävan att bli välfärdsstat innebar ett ökat samhällsansvar framför allt på områden som sjukvård och social service. Detta i sin tur innebar en stor efterfrågan på kvinnlig arbetskraft eftersom sjukvård och social service är betraktade som kvinnliga områden. Tidigare hade äldreomsorgen utförts i hemmen av kvinnorna genom att de äldre stannade kvar i familjerna. Från att tidigare varit en privat angelägenhet blev äldreomsorgen, genom kvinnornas inträde på arbetsmarknaden och samhällets strävan efter folkhemmet, en samhällelig uppgift. I vårt välfärds- system var drivkraften bakom omsorgen om de gamla respekt, integritet och möjligheten att kunna fortsätta vara en självständig individ även som gammal.
Välfärdens kärna
Två regeringar har efter varandra betonat vikten av att värna kärnan i välfärden, dvs. att barnomsorgen, skolan och äldreomsorgen prioriteras före transfereringarna, dvs. folkpension och ATP m.fl. För att kunna göra det hävdar man att det är nödvändigt med nedskärningar i t.ex. socialförsäkringssystemen. Men eftersom nedskärningar i socialförsäkringssystemen, barnbidrag och folkpension leder till att allt fler hamnar under socialbidragsnivån och tvingas uppsöka socialkontoren innebär det att kommunernas kostnader för socialbidragen tränger ut resurserna till välfärdens kärna. Det blir allt mindre pengar över för t.ex. äldreomsorgen.
En av grunderna i den generella välfärden är den fulla sysselsättningen. I dag har Sverige en arbetslöshet av sällan skådat mått. Politiken måste därför inriktas på att få människor i lönearbete. Under tiden som regeringen tillsammans med centern anpassar den offentliga ekonomin till konvergens- programmet genom att t ex manipulera med nivåerna i socialför- säkringssystemet och sänka folkpensioner och barnbidrag, far barn och äldre illa. De kan inte vänta tills regeringen återigen prioriterar den fulla syssel- sättningen. Barn- och äldreomsorgen måste därför redan nu återanställa förskolelärare, sjukvårdsbiträden, hemtjänstpersonal m.fl.
Sänkta socialförsäkringsnivåer och folkpensioner leder också till att konsumtionsutrymmet för hushållen minskar och som resultat sjunker den inhemska efterfrågan. Otryggheten ökar och allt fler sparar i form av t.ex. pensionsförsäkringar. Sparkvoten ökar och de pengar som så väl skulle behöva omsättas i form av ökad konsumtion växer på hög på banken. Samtidigt ser vi allt fler äldre gå och leta i papperskorgar efter tomburkar.
Äldreomsorg med respekt för människan
Äldreomsorgen var en integrerad del i efterkrigstidens utveckling av den generella välfärden. Under 1960- och 1970-talet höjdes standarden på ålderdomshemmen samtidigt som en kraftig utbyggnad skedde. Sjukhem byggdes och långvårdsplatserna blev fler. Det ansågs också viktigt med särskilda insatser för att fler gamla skulle kunna bo hemma så länge som möjligt. En omfattande utbyggnad av hemtjänsten genomfördes.
I början av 1900-talet var medellivslängden under 60 år för båda könen. I dag är den strax över 80 år för kvinnor och strax över 75 år för män. Beräkningar visar att antalet personer som är 80 år eller äldre kommer att öka med 100 000 eller med 25 % fram till år 2005. Under samma tid kommer antalet personer som är 90 år och äldre att tredubblas och uppgå till ungefär 120 000 personer vid periodens slut. Behovet av omsorg och sjukvård för de gamla kommer alltså att öka kraftigt. Vårdbehovet mätt i antalet dygn på sjukhus eller sjukhem utvecklas lika för båda könen fram till 80-årsåldern. Därefter ökar kvinnornas vårdbehov snabbare. De blir äldre och det sker till priset av sämre hälsa och ökat vårdbehov.
1992 genomfördes den s k ädelreformen som gav kommunerna ett samlat ansvar för långvård och för omsorgen och vården av gamla och handikappade. Utvärderingen av reformen visar en dyster bild. Äldre- omsorgen befinner sig i kris. Det handlar om ojämn kvalitet i vården, ned- dragning av läkarvården på sjukhemmen och lägre nivå på rehabiliterings- insatserna. De gamla är numera sjukare när de lämnar sjukhusen än före reformen. Trots att de anses vara "klinikfärdiga"(medicinskt färdigbe- handlade) kan deras behov av kvalificerad vård vara lika stort som under sjukhustiden. Men kommunerna har varken råd att låta de äldre vara kvar på sjukhusen eller att ge dem den vård de behöver hemma. På så sätt drabbas de gamla hårdare än andra av nedskärningarna. Begreppen "färdigvårdad" och "klinikfärdig" måste mönstras ut ur sjukvårdens språkbruk. Vänsterpartiet anser att begreppet "medicinskt färdigbehandlad" skall utgå ur hälso- och sjukvårdslagen.
Äldre invandrare
Kommunerna har hittills ägnat mycket liten uppmärksamhet åt äldre invandrare och deras behov. En undersökning i Stockholm visar att äldre invandrare får hemhjälp i mindre omfattning än andra. Orsakerna kan vara flera. Man kanske inte känner till sina rättigheter eller tycker att familjen skall ansvara för sina gamla. För äldre är det också lätt att glömma bort den svenska man lärt sig. Kompetensen hos omsorgspersonal med invandrarbakgrund bör därför tas tillvara. Här måste medvetenheten öka och särskilda insatser för äldre invandrare komma till stånd. När det gäller gruppen äldre invandrare måste vi också under mandatperioden finna en lösning när det gäller deras ekonomi.
Många äldre invandrare får inte folkpension beroende på att de beviljats uppehållstillstånd av humanitära skäl. Dessa pensionärer måste varje månad gå till socialkontoret och ansöka om socialbidrag för sitt uppehälle. Det har t.o.m. inträffat att en äldre, pensionerad invandrare tvingats söka socialbidrag för kostnaderna för ett svenskt medborgarskap. Kommunerna ersätts av staten för kostnaderna för socialbidragen, men det tar inte bort det faktum att detta är mycket förnedrande för äldre människor. Socialbidragsnormen varierar och ligger cirka 500 kronor under nivån på folkpensionen. I stället borde staten ta ansvar för sin politik och snarast införa folkpension för de pensionerade invandrare som i dag lever på socialbidrag. Vår förhoppning är att kunna medverka till att ersätta socialbidragen med garantipension. I det nya pensionssystemet kommer detta problem att lösas, men de nya reglerna kommer inte att omfatta de äldre invandrare som i dag är pensionärer. Det bästa vore om äldre invandrare kunde få någon form av folkpension. Vänsterpartiet anser därför att regeringen bör återkomma med ett förslag om hur en sådan folkpension skall utformas. Detta bör riksdagen ge regeringen till känn.
Äldres kostnader för service
Fotvården är mycket viktig för äldre, framför allt därför att många drabbas av åldersdiabetes. Fotvården var också en av de första verksamheterna som lades ut på entreprenad i kommunerna. Från att tidigare varit subventionerad får många äldre i dag betala hela kostnaden själv. I dag är de äldre beroende av att anhöriga eller hemtjänstpersonal ger dem fotvård. Men vid mer omfattande fotvård behöver specialister anlitas. För många äldre är detta för kostsamt och man avstår. När det gäller avgifterna måste den utredning som skall göras om kostnadsläget för pensionärer få den uppgiften inskriven i direktiven. Det kan lösas så att det s.k. förbehållsbeloppet blir tillräckligt stort.
Ålderdom är ingen sjukdom utan en naturlig del av livscykeln. Med ålderdomen följer vissa tillstånd, t.ex. högt blodtryck vilket innebär kontinuerligt intag av mediciner som ger muntorrhet som i sin tur leder till att många äldre har höga tandläkarkostnader. Vänsterpartiet har föreslagit att all bastandvård skall ingå i systemet för högkostnadsskyddet inom hälso- och sjukvården. Detta ger möjlighet för äldre att ha en god tandvård.
Samlat förbehållsbelopp
För många pensionärer med låga inkomster uppstår ofta ekonomiska problem då kostnaderna för sjukbesök, läkemedel och tandvård skall klaras. Många utsätter sig för onödigt lidande på grund av att man inte har råd med de allt dyrare sjukvårdskostnaderna. Vi vet av erfarenhet att pensionärer inte vill söka socialbidrag utan i hög grad klara sig själva. Ingen pensionär skulle behöva söka socialbidrag för att kunna betala doktorn, medicin eller tandläkare.
I Borlänge har kommunen infört ett generellt stöd till de pensionärer som enbart har folkpension och bostadstillägg. Stödet motsvarar kostnaden upp till högkostnadsskyddet respektive självrisken i tandvårdsförsäkringen och administreras via försäkringskassan. Borlängemodellen har nu börjat tillämpas i ett antal kommuner. Vänsterpartiet vill verka för att alla kommuner på sikt inför Borlängemodellen.
Kommunerna har övertagit ansvaret för de särskilda boendeformerna. Generellt kan sägas att det inneburit en avsevärd avgiftshöjning för de äldre medan standarden inte höjts i motsvarande omfattning. Fortfarande bor en stor andel av de äldre i flerbäddsrum. Detta borde tillhöra en förgången tid och kommunerna måste åläggas att förbättra boendestandarden. I många kommuner är kön lång till gruppboendet som har blivit en bra boendeform för åldersdementa.
Vi har nyligen upprörts av att en gammal kvinna förvägrats att återförenas med sina barn i barnens hemkommun. Trots att kvinnans avflyttnings- kommun betalar för vårdplatsen i den nya kommunen vägrar den att ta emot henne. Om det är så att en kommun har rätt att vägra medborgare att flytta i det egna landet och också gör det, måste lagstiftning tillgripas där gamla och vårdbehövande garanteras rätt att lämna sin kommun och bli välkomnade i varje annan kommun. Vänsterpartiet siktar mot att inom mandatperioden medverka till att löftet om eget rum i äldreboendet förverkligas.
Anhörigvården
Idag finns drygt 250 000 anhörigvårdare i Sverige. Det är en tyst armé av människor som hjälper, vårdar och stöttar anhöriga som är sjuka eller fått en funktionsnedsättning. Arbetet som utförs är många gånger tungt och ensamt. Det är ofta ovärderliga hjälpinsatser som utförs. Anhörigvårdarna har blivit en viktig länk i den svenska vården och omsorgen. Ändå talas det mycket litet om denna stora grupp.
I den nyligen av riksdagen antagna nationella handlingsplanen för äldre behandlades anhörigvårdarnas situation. Medel anslogs för att ge kommu- nerna bättre möjligheter att stötta. I sammanhanget en ganska blygsam summa, men ändå ett tecken på en viljeinriktning som är bra. Det åligger nu länsstyrelserna att uppmärksamma och fördela resurser. Många kommuner har någon form av anhörigstöd, t ex har några kommuner nyligen anställt anhörigkonsulenter. Men variationerna är stora, det finns kommuner där man arbetar mycket sparsamt med dessa frågor. Många anhöriga är i stort behov av stöd och avlastning och möjlighet att träffa andra i samma situation. De flesta kommuner har i dag en mycket ansträngd ekonomi varför insatser för att hjälpa anhörigvårdare naturligtvis sker i konkurrens med andra viktiga områden. Socialstyrelsen kommer dock att utvärdera och följa upp vad som händer på området.
De ändringar som gjordes i socialtjänstlagen, och som trädde i kraft den 1 januari 1998, innebar till viss del försämringar för anhörigvårdarna. Möjligheten att få avlösning eller avlastning blev ett frivilligt åtagande för kommunen. Det är angeläget att beslut av den här karaktären skall kunna överklagas med förvaltningsbesvär. Det är ett led i att stärka anhörig- vårdarnas ställning. I samband med den nya pensionsreformen bör även anhörigvårdares arbetsinsatser beaktas på så sätt att de blir pensions- grundande. På längre sikt och med beaktande av kommande utvärderingar, bör tydliga mål och tydliga regler anges för att garantera anhöriga möjlighet till avlastning. Vänsterpartiet har i princip godkänt ett delat hög- kostnadsskydd Vi har dock inte godtagit förslaget att äldre människor skall tvingas ta sin medicin på "avbetalning". Detta är ett problem som på längre sikt måste lösas på ett för de äldre värdigt sätt, t ex genom att landstingen ger frikort direkt för de pensionärer som lever på folkpension och bostadstillägg. Vänsterpartiet anser att inte någon skall behöva avstå från hälso- och sjukvård av ekonomiska skäl. Vi vill verka för frikort från första början till låginkomstpensionärerna.
Pensionerna
När folkpensionen infördes slapp många gamla vara ekonomiskt beroende av sina barn. ATP-striden i slutet av 1950-talet är en av svensk arbetarrörelses största och mest betydelsefulla klasstrider. ATP:s införande är också en av de viktigaste sociala reformerna i den generella välfärden och innebar att även de gamla fick goda levnadsförhållanden. De behövde - åtminstone inte ekonomiskt - frukta ålderdomen. Ålderdom blev inte längre lika med fattigdom. För de pensionärer - framför allt kvinnor - som inte hade förvärvsarbetat utan skulle leva enbart på folkpensionen har också ett pensionstillskott införts för att förstärka ekonomin.
Jämställdhetspolitiska konsekvenser
Vård och omsorg har traditionellt definierats som kvinnliga arbetsområden av den anledningen att det är kvinnor som till största delen arbetar inom sjukvårdens och äldreomsorgens olika delar. Nedskärningar inom kommuner och landsting drabbar därför kvinnor i större utsträckning än män vad gäller arbetstillfällen. När samhället övertog ansvaret för den sociala servicen, däribland sjukvård och äldreomsorg, innebar det också att samhället övertog ansvaret för vården av de äldre i hemmen från kvinnorna som kunde gå ut i förvärvsarbete. Den satsning på kommuner och landsting som Vänsterpartiet medverkat till för att förstärka ekonomin och för att rädda arbetstillfällen kommer att öka kvinnors anställningstrygghet.
Genom att kvinnor har en längre livslängd än män finns det fler äldre kvinnor än män. En politik som leder till att sjukvård och äldreomsorg inte används som buffert i konjunkturpolitiken innebär att både äldre kvinnor och män gynnas. När Vänsterpartiet också vill se över hur man bäst kan stödja anhörigvårdarna så är detta även ämnat som ett stöd till kvinnorna. De flesta av anhörigvårdarna är kvinnor som vårdar män. En förbättring av villkoren för anhörigvårdare innebär att både kvinnor och män gynnas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunernas framtida behov av ekonomiska resurser för att upprätthålla en god kvalitét i äldreomsorgen,1
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i regelsystemet så att "medicinskt färdigvårdade" tas bort ur lagstiftningen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om folkpension för äldre invandrare, 2
4. att riksdagen hos regeringen begär tilläggsdirektiv till Socialtjänstkommittén så att den beaktar anhörigvårdarnas situation enligt vad i motionen anförts,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett samlat förbehållsbelopp i direktiven till utredningen om äldres kostnader,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jämställdhetspolitiska konsekvenser.
Stockholm den 23 oktober 1998
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Lars Bäckström (v) Stig Eriksson (v) Owe Hellberg (v) Berit Jóhannesson (v) Tanja Linderborg (v) Maggi Mikaelsson (v) Ulla Hoffmann (v) Lena Olsson (v)
1 Yrkande 1 hänvisat till FiU.
2 Yrkande 3 hänvisat till SfU.