Fåret Dolly, som tillkom genom en kloning av en cell från hennes "mamma", har ställt mänskligheten inför nya problem. Det är idag möjligt att skapa genetiskt lika individer till nu levande människor, med de hisnande risker för missbruk som denna nya teknik medför. Hela det demokratiska samhället är överens om att det är oacceptabelt att klona människor.
Svensk lagstiftning är emellertid inte tydlig på denna punkt, eftersom tekniken är helt ny. Enligt 4 § lagen (1991:115) om åtgärder i forsknings- eller behandlingssyfte med befruktade ägg från människa är det förbjudet att i en kvinna föra in ett befruktat ägg som varit utsatt för försök i forsknings- eller behandlingssyfte, likaså gäller förbudet om ägget före befruktningen varit föremål för manipulation.
Om kloningen utförs, som med Dolly, genom att man för in en främmande cellkärna i en "tömd" obefruktad äggcell, så är inte lagen tillfredsställande formulerad för att förhindra detta. Lagen talar idag specifikt om befruktade ägg. Här behövs ett förtydligande i lagstiftningen.
Det är också Statens medicinsk-etiska råds mening. I rapporten "Assisterad befruktning" (19 april 1995) bör enligt rådet lagen förtydligas och innehålla ett uttryckligt förbud mot kloning av människa. Medicinsk-etiska rådets förslag är remissbehandlat och riksdagen kan därför omedelbart begära ett lagförslag från regeringen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en lag som förbjuder kloning av mänskliga celler.
Stockholm den 26 oktober 1998
Tuve Skånberg (kd) Amanda Grönlund (kd)