I april 1997 gav regeringen Forskningsrådsnämnden (FRN) i uppdrag att genomföra visa aktiviteter rörande "oral galvanism" m.m. Skälet var att frågor om metallers påverkan på människan varit ett aktuellt ämne sedan 1981 då det första fallet av "oral galvanism" rapporterades till Socialstyrelsen. Det rörde sig om en patient med besvär från munhålan som uppfattades som galvaniska strömmar, därav benämningen oral galvanism. En misstänkt orsak till problemet var att olika metaller använts som tandfyllnadsmaterial, däribland amalgam.
Särskilt frågan om huruvida kvicksilver från amalgam påverkar hälsan har varit föremål för omfattande debatt. Forskningen på området har emellertid varit begränsad och främst varit kliniskt orienterad samt knuten till de odontologiska fakulteterna. Epidemiologisk forskning saknas i stort sett.
Regeringen fann det därför angeläget att försöka nå en fördjupad kunskap om vilka eventuella hälsoeffekter kvicksilver från amalgam har och gav FRN det ovan nämnda uppdraget i syfte att skapa en överblick över samt fördjupad kunskap på området.
FRN avlämnade sina förslag till regeringen i april 1998. Bland rekommen- dationerna återfinns förslag om ett enhetligt system för rapportering av biverkningar för områdena läkemedel, kroppsimplantat, dentalimplantat, kosmetika och livsmedelstillsatser. I rapporteringen skall man också beakta fördröjda och långtidseffekter av de olika medlen.
FRN föreslog vidare att systemet med olika regelverk, praxis och procedurer för dessa ovan nämnda områden liksom för kemikalier i miljö och radioaktivitet blir föremål för översyn. Syftet är att undvika eller pedagogiskt förklara att olika myndigheter gör olika riskbedömningar. Som exempel lyfts här fram att det som anses säkert i munhålan för huvuddelen av befolkningen bedömts som osäkert för miljön även ingjutet i betong.
En tredje viktig fråga som FRN tar upp är möjligheterna till en veten- skaplig medling mellan forskargrupper med olika uppfattning om oral galvanism och amalgamets effekter. Den medicinska, vetenskapliga kontrovers mellan forskargrupper som pågått i över femton år har påverkat berörda patienter negativt. Charli Eriksson vid Folkhälsoinstitutet har formulerat läget på följande sätt. "Fallet amalgam ställer stora utmaningar - kunskapsläget är ännu öppet, faran uppenbar men riskbedömningen ofullständig, aktörerna i media och forskningen oeniga, människor indignerade och många lider, tandsaneringen pågår och ersättningsmaterial prövas."
I bakgrundsmaterialet till FRN:s rapport återfinns två seminarieföredrag, det ena av Thomas Brante och det andra av Henry Montgomery, där de tar upp vetenskapsbaserade kontroverser och ger förslag på metoder att lösa dem på ett mer rationellt sätt än vad som är fallet i nuvarande svensk forskningspolitik. Jag anser att regeringen måste ta initiativ till att pröva deras förslag när det gäller att lösa amalgam/oral galvanismfrågan så att patienter inte får fortsätta att sitta i kläm mellan olika vetenskapliga uppfattningar.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rapportering av biverkningar för läkemedel, kroppsimplantat, dentalimplantat, kosmetika och livsmedelstillsatser,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av regelverk, praxis och procedurer för riskvärdering inom olika myndighetsområden,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försök till lösning av den medicinsk-vetenskapliga kontroversen om amalgam (oral galvanism).
Stockholm den 26 oktober 1998
Barbro Westerholm (fp)