Inledning
Arbete måste löna sig för sommarjobbande ungdomar. Drivkraften för de flesta ungdomar att sommarjobba är i första hand att tjäna lite extra pengar. Därför är det viktigt att unga människor, oavsett föräldrarnas ekonomi, får behålla den största delen av sina inkomster från t ex ett sommarjobb. De statliga och kommunala reglerna måste samordnas bättre så att systemet uppmuntrar till arbete istället för att det går ut signaler om att arbete i praktiken inte lönar sig. Vi riskerar annars att tidigt cementera ett bidragsberoende hos unga människor.
Åtgärder för sommarjobb
Det kan med rätta ifrågasättas om offentliga resurser riktade mot ungdomar används på ett riktigt sätt. Statens uppgift är inte att betala kommunerna för att dessa ska skapa extra sysselsättning. Staten ska skapa förutsättningar för fler nya jobb som i sin tur leder till fler sommarjobb i våra kommuner. Om dessutom småföretagandet i Sverige någon gång avbyråkratiserades skulle fler ungdomar lättare kunna omsätta sitt sommarlov i kreativa projekt.
Riksdagen anslog i år 100 miljoner kronor till kommunala sommarjobb för landets skolungdomar. Regeringen har under en rad år vädjat hos kommun- politikerna att uppfylla statens löften om sommarjobb för alla unga utan att anslå några pengar. Men den gångna sommaren när det dessutom råkade vara valår betalades 100 miljoner kronor ut för fler kommunala sommarjobb åt ungdomar. Det är rimligt att på en sådan spetsig arbetsmarknadspolitisk åtgärd inriktad på skolungdomar ställa kravet att den bidrar till att stärka arbetslusten bland unga - inte motverkar den.
Exemplet Örebro kommun
I Örebro kommun är reglerna utformade på ett sådant sätt att många ungdomar som erbjöds ett sommarjobb 1998 ställdes inför tre mycket dåliga alternativ. Dessa var att i praktiken tjäna sju kronor i timmen, tacka nej till jobbet eller inte uppge detta för familjens socialbidragshandläggare. Denna valmöjlighet är djupt oroande eftersom socialbidragssystemet måste vara utformat så att man höjer arbetsmoralen hos unga människor. Det är avgörande för om vi på sikt skall få färre bidragstagare och fler löntagare.
Den som var under 18 år samt hade föräldrar som uppbar socialbidrag fick med gällande regler knappt behålla något av sin inkomst från ett eventuellt sommarjobb. Samtidigt uppmanades - ofta samma - ungdomar att söka särskilda sommarjobb via Örebro kommun om de inte lyckades få något annat. En i sig god ambition för att försöka etablera en tidig kontakt med arbetsmarknaden. Men med nuvarande regler blev effekten att många gymnasieungdomar istället fick "lära sig" att det inte lönar sig att arbeta. Denna "lärdom" är det stor risk att de tar med sig i sitt vuxna liv.
De pengar en örebroare, som är under 18 år och vars föräldrar uppbär socialbidrag, tjänar skall enligt gällande regler tillkomma familjen upp till den nivå som, enligt socialstyrelsen, "motsvarar dennes del i familjens kostnader, således även hyresdel". Detta motsvarar idag cirka 2 500 kr. För att det ändå skulle löna sig att arbeta bestämde Örebro kommun i maj 1998 att ungdomar som sommarjobbade alltid skulle få behålla 1 000 kr om de tjänade mindre än 3 500 kr. Resten skulle räknas av på socialbidraget mot familjens försörjning. Detta trots att ungdomar inte på något sätt har försörjningsplikt mot sin föräldrar - åtminstone inte enligt lag. Många som sommarjobbade inom kommunen tjänade endast 25 kr i timmen. Den som arbetade knappt fyra veckor tjänade då 3 500 kr. Av detta blev det då endast 1 000 kr kvar eller 7 kr i timmen!
Det säger sig självt att ingen ung människa är beredd att år 1998 arbeta för 7 kr i timmen. Samtidigt är det inte rimligt att den som genom sina föräldrar vanligtvis uppbär socialbidrag inte skall bidra något till sin egen försörjning med egna inkomster. Det vore därför bättre om kommunens regler inneburit att 1 000 kr avräknades upp till 3 500 kr och att den unge enligt exemplet ovan fick behålla 2 500 kr eller 18 kronor i timmen. Effekten skulle bli att även ungdomar med föräldrar som uppbär socialbidrag skulle få "lära sig" att det lönar sig att arbeta. En sådan lösning stämmer för övrigt utmärkt med en bokstavstolkning av socialstyrelsens rekommendationer för sommarjobbande ungdomar (socialstyrelsens Allmänna Råd 1992:4).
Med nuvarande regler i Örebro kommun tackade i praktiken många unga människor nej till sommarjobb de erbjöds eftersom de anser 7 kr i timmen är väl låg lön. Därmed utgick också socialbidrag i sin helhet även under sommarmånaderna för dessa barn. Med andra regler skulle fler unga ha tackat ja till ett sommarjobb och därmed minskat familjens samlade socialbidrag. Ännu viktigare är att en för skolungdomen värdefull kontakt hade etablerats med arbetsmarknaden.
Samordnade regler
Bara Örebro kommun betalar idag ut ungefär en miljon kronor i socialbidrag varje arbetsdag. Detta är ett trist mått på hur många det är i en hyggligt stor kommun som inte har egenförsörjning. Det mäter även lokalt det nationella misslyckandet i företagarpolitiken eftersom människor måste ansöka om offentligt stöd istället för att huvudsakligen kunna leva på en lön. Om hälften av dem som idag uppbär socialbidrag fick chansen till ett arbete så skulle Örebro kommun plötsligt få 130 miljoner över per år till angelägna satsningar inom t ex skolan och omsorgen. Det motsvarande gäller i de flesta andra kommuner.
De regler som omgärdar tillfälliga arbeten av typen sommarjobb måste utformas på ett sådant sätt att det lönar sig för unga människor att arbeta även om deras föräldrar uppbär socialbidrag. Socialstyrelsen måste få i uppdrag av regeringen att utforma rekommendationer vad gäller sommar- jobbande ungdomar och föräldrars socialbidrag på ett sådant sätt att de av kommunerna inte kan tolkas på ett sådant sätt att syftet med sommarjobb för ungdomar motverkas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rekommendationer till kommunerna angående regler för extraarbetande ungdomar till socialbidragstagande föräldrar.
Stockholm den 26 oktober 1998
Johan Pehrson (fp)