I Lagen om förbud mot vissa dopningsmedel fastställs att i princip all hantering, exempelvis langning, innehav och framställning, av sådana preparat är förbjuden. Genom propositionen "Åtgärder mot dopning" (prop. 1998/99:3) föreslår regeringen att även själva bruket av dopningsmedel ska kriminaliseras.
Utredningen om dopning lade i augusti 1996 fram sitt betänkande "Doping i folkhälsoperspektiv" (SOU 1996:126). Utredningen påvisade att dopning är ett mycket större folkhälsoproblem än man tidigare trott, och man föreslog i betänkandet en kriminalisering av bruket. Skälet till att man på detta sätt ville skärpa lagstiftningen är att man vill markera att samhället inte tolererar dopning. Man vill på detta sätt också skärpa straffen så att exempelvis langning och försäljning av dopningsmedel ska klassificeras som grova brott.
Hårdare straff hjälper inte
Vänsterpartiet anser att illegal införsel, lagning och innehav av det som klassificeras som dopningsmedel skall vara förbjudet. Förbudet skall i första hand ses som ett hjälpmedel för att ingripa mot langning, upprätthålla dopningsfria miljöer och minska tillgängligheten. Dock anser vi inte att enbart bruket skall utgöra grund för straff.
Denna straffskärpning, som så många andra när det gäller missbruk, har motiverats med att den skulle vara ett avgörande steg mot ett dopningsfritt samhälle. Den följer av en vanlig, men felaktig slutsats om att missbruk i första hand kan bekämpas med juridik och polis, vilket kraftigt motbevisas av exempel från såväl Sverige som andra länder.
Missbruk av illegala droger kommer i första hand av sociala problem, och dessa löser man inte genom hårdare straff. Istället krävs ökade satsningar på förebyggande insatser, vård och behandling. I propositionen redovisas också regeringens bedömning i fråga om förebyggande insatser, åtgärder för att minska tillgången, vård och behandling av dem som missbrukar samt behovet av utbildning och forskning. Vänsterpartiet anser att det är dessa bitar man ska koncentrera sig på när det gäller åtgärder mot dopning. Vill man skärpa straffen för langning och försäljning kan man dessutom göra det utan att kriminalisera bruket.
Om ändå riksdagen skulle kriminalisera missbrukaren anser vi att de tvångsmedel som redan finns i Lagen om vård av missbrukare (LVM) är att föredra framför att ha straffsatser i en särskild lag, Lagen om förbud mot vissa dopningsmedel (1991:1969).
Unga och droger
Vänsterpartiet vill förstärka det förebyggande arbetet i drogfrågor på alla nivåer. De frivilligorganisationer som arbetar för att förebygga droganvändning bör få ett större stöd från samhället. Skolans ANT-undervisning bör utvecklas och förbättras. Dopningsmedlens skadeverkningar bör lyftas in i den undervisningen.
Insatser för unga måste bygga på en aktiv pedagogik och utgå från en social helhetssyn. Tvångsåtgärder mot ungdomar med sociala problem kan endast accepteras inom ramen för socialtjänstens verksamhet. All vård som sker med tvång måste underställas en kontinuerlig och noggrann kvalitets- kontroll.
Män och kvinnor
Det behövs mer kunskap om skillnaderna i mäns och kvinnors bruk och missbruk av dopningsmedel och deras sociala situation. Eftersom missbruksmönstret är olika mellan könen måste det finnas olika insatser och olika vårdformer för kvinnor och män med missbruksproblem. Personer måste kunna erbjudas kompetent hjälp i första hand inom den öppna sjukvården. Kraftfulla tidiga insatser har stor betydelse när det gäller att förebygga framtida svåra missbruksproblem. Det finns goda skäl att anta att dopningsmissbrukare, precis som när det gäller andra missbruksgrupper, har svårt att få bra hjälp inom den reguljära sjukvården, svårigheter som främst drabbar kvinnor. Det är därför angeläget att satsa på organisationer som ger hjälp till självhjälp. Därutöver krävs att socialtjänsten och sjukvården utvecklar bättre kompetens och resurser att behandla människor som missbrukar dopnings- preparat.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att enbart bruket av dopningsmedel inte skall kriminaliseras,
2. att riksdagen - om första yrkandet avslås - som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att man som åtgärd vid bruk av dopningsmedel använder de tvångsmedel som redan finns i lagen om vård av missbrukare (LVM).
Stockholm den 22 oktober 1998
Ingrid Burman (v)
Ulla Hoffmann (v) Kalle Larsson (v) Lena Olsson (v) Rolf Olsson (v) Stig Sandström (v) Claes Stockhaus (v) Carlinge Wisberg (v)