I Sverige har drygt 9 % av befolkningen en hörselnedsättning. Hörselskada är ett dolt handikapp. Det ger upphov till problem såväl på jobbet som i samhällslivet i övrigt. Som hörselskadad är det också lätt att hamna utanför gemenskapen. Många känner sig utestängda från föreningslivet men också från kultur- och musikupplevelser. Det finns hjälpmedel att tillgå. Men att skaffa hörapparat kan många gånger vara både dyrt och förknippat med långa väntetider. Stora variationer över landet förekommer. Det är viktigt att göra insatser för att förebygga hörselproblem. Socialstyrelsen ger idag ut rekommendationer avseende ljudnivåer exempelvis på konserter och diskotek. I vilken mån dessa rekommendationer efterlevs kontrolleras dock sällan. Ungdomar som exponeras för dessa höga ljudnivåer, känner ofta inte till riskerna. Bland musiker är hörselskador vanligt. Att få tinnitus innebär förutom försämrad hörsel och sänkt livskvalitet många gånger också en lång kamp för att få sin skada klassad som arbetsskada.
Förslag
Det är nödvändigt att åtgärder vidtas för att förhindra att antalet hörselskador ökar. Det är viktigt att man arbetar förebyggande med tanke på att bl.a. många ungdomar utsätts för risker. Regler och rekommendationer som fastställer maximala ljudnivåer på musikkonserter måste också kombineras med riktlinjer för hur dessa ska efterlevas. Ansvaret måste tydliggöras. Regeringen bör därför återkomma med förslag till åtgärder för begränsning av skadliga ljudvolymer.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behov av åtgärder för begränsning av skadliga ljudnivåer.
Stockholm den 23 oktober 1998
Marie Engström (v)