Sedan slutet av 1970-talet har självmordsfrekvensen i Sverige sjunkit totalt sett med avbrott för vissa tillfälliga uppgångar. I Sverige dör mellan 1 400 och 2 000 personer årligen för "egen hand". Osäkerheten i siffrorna beror på att dödsorsaken inte alltid framgår tydligt i dödsattesterna utan döljer sig bakom andra rubriceringar t.ex. tveksamhet om skada uppkommit genom olycksfall eller uppsåt. Genom att antalet obduktioner minskat under senare år kan man inte utesluta att det också ökar statistikens osäkerhet. Som jämförelse kan nämnas att ca 600 personer årligen dör i trafiken och knappt 100 genom arbetsolyckor. Självmord är således ett allvarligt problem.
Antalet självmordsförsök, som leder till sjukhusbesök uppgår till ca 20 000 per år i Sverige. Man räknar med att 200 000 haft allvarliga tankar på självmord.
Enligt en undersökning av TEMO presenterad i mars 1998 uppger en procent av svenska folket att de under senaste åren försökt ta sitt eget liv. Ytterligare sex procent av befolkningen har under samma tid åtminstone någon gång haft tanken på att beröva sig livet, utan att ha gjort ett försök att fullfölja avsikten.
Kvinnor överrepresenterade
Av undersökningen framgår också att kvinnor i signifikant lägre grad än män tycker att livet alltid är värt att leva. Denna åsikt är mer uttalad hos yngre kvinnor än äldre. Dålig ekonomi är en betydande orsak till att man ibland är trött på livet. Nitton procent av de tillfrågade säger att det hänt att de önskat sig vara döda. Det är återigen kvinnor, yngre människor och låginkomsttagare som uttalar denna åsikt. Fyra av tio bland dem som önskat sig vara döda har haft det i tankarna under senaste året. Hälften av dem så sent som senaste månaden. Av dem som haft planer på att ta sitt liv har ungefär var femte också försökt sätta planerna i verket.
Självmordsmönstret är olika för män och kvinnor. Män begår flest självmord och med drastiska metoder som hängning och skjutning. Kvinnors självmord sker oftare genom förgiftningar. Männen missbrukar oftare alkohol och gör färre självmordsförsök än kvinnor. Kvinnorna visar dessutom oftare depressioner än män. Viss utjämning har iakttagits under senare år mellan könen. Omkring fem personer under 15 år begår självmord varje år. Sedan stiger frekvensen med åldern. I åldersgruppen 15-45 år är självmord den vanligaste dödsorsaken.
Varför självmord?
Bakom självmord ligger i de flesta fall en psykisk störning. Depressionerna överväger men också andra allvarliga psykiska störningar som schizofreni förekommer. Bland dem som försöker begå självmord lider ungefär en tredjedel av långvarig psykisk störning, en tredjedel av en övergående störning och en tredjedel är psykiskt friska.
Bland dem som hyser självmordstankar är mycket få psykiskt sjuka. De har andra besvär som vantrivsel, fysisk och psykisk trötthet och kroppsliga symtom.
Andra utsatta grupper är missbrukare av alkohol och narkotika, hiv- smittade och aidssjuka samt människor som utsatts för kränkningar av olika slag, t ex mobbning, misshandel och olika typer av sexualiserat våld. In- vandrare som utsatts för tortyr och andra krigsskador är ytterligare en risk- grupp.
De arbetslösa är ofta överrepresenterade bland dem som begått självmord eller gjort självmordsförsök. Man är dock inte säker på om det beror på ett verkligt samband eller om det är så att vissa människor, på grund av t ex psykisk sjukdom, råkar ut för både arbetslöshet och senare självmord. Det finns också en studie från Stockholm där man kunde visa en minskning av självmordsförsöken under början av 1990-talet då massarbetslösheten bredde ut sig.
Ungdomar
Antalet ungdomar som söker hjälp hos skolkurator och på barnpsykiatriska mottagningar ökar. En tonåring tar sitt liv varje vecka och många fler gör självmordsförsök. Enligt en nyligen genomförd undersökning i Uppsala har 3,6 procent av pojkar och 8,8 procent av flickor i 16-17 års ålder, gjort ett eller flera självmordsförsök. I en undersökning av åttondeklassare i Stockholm hade i genomsnitt två pojkar (sju procent) och sex flickor (22 procent) i varje klass det senaste året haft självmordstankar.
Av olika intervjuer framgår att eleverna sällan talat med sina föräldrar om problemen. I första hand var det kamrater eller andra vuxna man vänt sig till. Som en röd tråd genom svaren gick att ungdomar önskar att vuxna skall bry sig, prata med dem, ha tid för dem.
Bristande kontinuitet
Bristande kontinuitet i den psykiatriska vården kan vara en självmordsrisk för unga. En undersökning av den psykiatriska slutenvården för 34 unga människor som senare tagit sitt liv visar att medan kontinuiteten inom den barn- och ungdomspsykiatriska vården är god så brister den inom vuxenpsykiatrin och att detta haft betydelse för att ungdomarna tagit sina liv. Hälften av dem tog sina liv i anslutning till sin vård inom vuxenpsykiatrin, antingen på vårdavdelningen, vid förflyttning mellan vårdavdelningar eller inom ett dygn efter utskrivningen.
Ett annat problem som anknyter till problem med kontinuitet i vården har förts fram av Svenska organisationen för Prevention och Efterlevandes Stöd (SPES) . Den har påtalat att vården inte alltid reagerar med uppsökande verksamhet när en självmordsnära person inte kommer på avtalat återbesök. Det måste vara en uppgift för vården att alltid undersöka varför en person inte kommer till en tidigare bestämd konsultation. Det kan ju vara så att den självmordsnära personen helt enkelt inte orkar komma till vården.
Alarmerande är att nio personer tagit sitt liv på svenska häkten och anstalter under 1998. Sju av de nio befann sig i häkte och två på den anstalt där straffet skulle avtjänas. Misstänkta eller dömda för brott är inte sällan missbrukare eller psykiskt störda. Att då bli inlåst och bli avklippt från sina sociala kontakter är en press och kan ha bidragit till självmordshandlingen.
Självmord i Stockholms tunnelbana är ingen ovanlighet. Under perioden 1985-1995 inträffade 189 självmordshandlingar och 59 olycksfall. Ungefär hälften av de 189 sjävmordshandlingarna slutade med döden. Av de överlevande fick många livslånga skador eller handikapp. Stockholms lokal- trafik har 1997 utarbetat ett program för att förebygga självmord i tunnel- banan, som man hoppas skall ha effekt.
Självmord - ett folkhälsoproblem
Självmord definieras av Förenta nationerna (FN) som ett folkhälsoproblem. Det har tagits upp vid internationella konferenser bl.a. ordnade av Världshälsoorganisationen (WHO). I Sverige har Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet 1994 inrättat ett nationellt råd för självmordsprevention. Inom ramen för det arbetet har de båda myndigheterna tillsammans med Centrum för suicidforskning och prevention presenterat ett nationellt handlingsprogram "Stöd i självmordskriser".
Centrum för suicidforskning och prevention inrättades av Stockholms läns landsting 1993. Det har till uppgift att nedbringa förekomsten av självmord och självmordsförsök. Detta centrum arbetar främst inom fyra områden: utbildning, information, epidemiologisk bevakning och forskning. Det är en enhet som är av stort riksintresse.
Målet för den självmordspreventiva verksamheten skall enligt det svenska handlingsprogrammet vara:
? att varaktigt minska antalet självmord och självmordsförsök ? ? att därutöver så långt som möjligt undanröja omständigheter som kan leda till att barn och unga tar sitt liv ? ? att tidigt upptäcka och försöka bryta stigande trender av självmord och självmordsförsök i utsatta grupper ? ? att öka den allmänna kunskapsnivån om självmord, så att mänsklig gemenskap och samhälleliga åtgärder blir ett stöd för människor med självmordstankar och för människor med upplevelser av närståendes självmord och självmordsförsök. ? Strategin för att nå målet inrymmer att skapa ökad medvetenhet och en mer genomarbetad och allmänt accepterad syn på självmordsproblemen. Att kunna tala om dem på ett allmänmänskligt sätt. I det självmordsförebyggande arbetet ingår som en given del stöd och behandling och omhändertagande av självmordsnära personer i hälso- och sjukvården, stöd till anhöriga och andra hjälpare. Varje självmordsnära människa, som söker hjälp, skall utan dröjsmål utredas och få tillräckligt stöd och behandling. Här visar det sig att resurserna är otillräckliga inom psykiatrin på sina håll. Dessa brister måste avhjälpas.
Anhöriga
Brister föreligger också i stödet till anhöriga. En kartläggning av psykiatrins insatser i Stockholms läns landsting 1996 för anhöriga har visat att endast en tredjedel av de tillfrågade svarade att de alltid erbjöd stöd till anhöriga till patienter inom psykiatrin som begått självmord. En femtedel svarade att de gav sådant stöd ibland, sällan eller aldrig.
Bakom varje självmord eller självmordsförsök finns alltid en rad tragedier. Även för de anhöriga medför det inträffade svårt lidande. Känslan av skuld och vanmakt kan förhindra ett naturligt sorgearbete, eftersom det kan vara svårt att tala om ett självmord på ett liknande sätt som vid ett "naturligt" dödsfall. De anhöriga måste därför i högre utsträckning ges möjligheter till professionell hjälp efter ett självmord . Den hjälpen måste aktivt erbjudas, att vänta på att anhöriga själva söker hjälp räcker inte. De orkar många gånger inte ta egna initiativ.
För en framgångsrik suicidprevention krävs att det nationella programmet "Stöd i självmordskriser" förs ut inte bara till primärvård och sjukhusvård utan också till skolan, skolhälsovården, företagshälsovården, socialtjänsten och polisen. I skolan utgör en video "Kärleken är den bästa kicken", en film om fyra ungdomars liv, kriser och självmordstankar, en bra utgångspunkt för samtal kring liv och död. Filmen har tagits fram av Centrum för suicidforskning och prevention. I det här arbetet kan ideella organisationer vara en viktig resurs. För polisen, som ofta är den som förmedlar budskapet till anhöriga om att en person begått självmord, är det av största betydelse att ha den kunskap som krävs för att kunna meddela budskapet med förståelse och förmåga till empati.
Psykiatrins bristande resurser för att ge självmordsnära personer den vård och behandling de behöver och för att stödja anhöriga måste också avhjälpas. Det måste vara en prioriterad uppgift att hjälpa dessa människor.
Det är också viktigt med fortsatt forskning både för förståelsen av varför en del människor begår självmord och för utvecklingen av effektiva behandlings- och rehabiliteringsinsatser. Vi vet att vissa signalsubstanser i hjärnan är av betydelse för vårt stämningsläge. Fortsatt forskning över dessa signalsubstansers förekomst hos personer som begått självmord skulle kunna ge svar på frågan vilka som är riskindivider. Enligt uppgift har transplantationslagen som trädde i kraft 1996 lagt hinder i vägen för fortsatt sådan forskning. Det bör därför utredas om och hur dessa hinder kan undanröjas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om spridning av det nationella programmet för utveckling av självmordsprevention,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om psykiatrins ansvar och resurser för att tillgodose självmordsnäras behov av stöd,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anhörigas och andra närståendes behov av stöd,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad motionen anförts om forskning om självmord.
Stockholm den 27 oktober 1998
Barbro Westerholm (fp)