Utredningen I god tro, samhället och nyandligheten belyser behovet av en ökad kunskap om nyandliga frågor och fenomenets komplexitet, för dem som möter människor i kris i samband med medlemskap i en rörelse. Det handlar enligt utredningen om social tillhörighet, om trosföreställning, om auktoritet, underordning och mycket annat. Den allmänna debatten om de nyreligiösa rörelserna sägs domineras av överdrifter, och ibland av ren desinformation från olika parter. Kontakter med forskare, vårdarbetare, medlemmar och andra visar entydigt på behovet av en ökad dialog mellan samhället och de nya religiösa rörelserna och på behovet av en seriös kunskap om det nya religiösa landskapet.
Jag delar till fullo utredningens uppfattning om att behovet av en ökad kunskap bland människor som möter avhoppare och andra, med problem förknippade med att man slutat eller blivit utesluten, eller för den delen anhörigs medlemskap i en nyandlig rörelse, inte bara är av psykologisk natur. För att kunna handskas med dessa mänskliga kriser sägs det heller inte räcka med ett individuellt perspektiv, utan det krävs också att social, juridisk och teologisk kunskap tillförs.
Utredningen föreslår att det inrättas en stiftelse med arbetsnamnet KULT- Kunskap för livsåskådnings- och trosfrågor. I Jönköpings län finns många verksamma samfund och ett väl dokumenterat intresse för religion. I länet finns också fördelen av en stor historisk erfarenhet om olika samfunds framväxt i relation till det omgivande samhället. Jönköpings län bör komma ifråga för lokalisering av det genom utredningen föreslagna Kunskaps- centrum för livsåskådnings- och trosfrågor.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett kunskapscentrum för livsåskådnings- och trosfrågor enligt utredningen I god tro inrättas,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förutsättningarna i Jönköpings län beaktas vid val av lokaliseringsort för ett kunskapscentrum för livsåskådnings- och trosfrågor.
Stockholm den 15 oktober 1998
Carina Hägg (s)