Sverige är internationellt sett ett land som är känt för sitt förebyggande arbete mot barnolycksfall. Det har under flera decennier pågått utbildning genom barnmottagning och föräldragrupper. Socialstyrelsen anger strategier för ett olycksfritt Sverige, SOS-rapport 1991:18, och landsting och kommuner bedriver sedan lång tid ett omfattande informationsprogram om barnsäkerhet. I detta arbete, som ofta införlivas i det ordinarie arbetet, genomförs kampanjer för att öka barnsäkerheten.
Emellertid har förekomsten av skållningsskador på småbarn varit oför- ändrad under de senaste 20-30 åren. Dessa olyckor är beklagligt nog en vanligt förekommande skadetyp. Det är hög tid att införa kraftiga åtgärder som nedbringar antalet bränn- och skållningsolyckor som orsakats av för hett vatten, grytor eller andra varma föremål i våra hem, vanligtvis i köket.
Att lidandet är stort för såväl det drabbade barnet som dess föräldrar och anhöriga ifrågasätts inte av någon. Kostnaderna är dessutom betydande. Det svenska primärvårdssystemet borde kunna vara behjälpligt med att minska antalet brännskador ytterligare. Genom nuvarande upplysning kan man inte i Sverige påvisa att antalet inläggningsfall sjunker med aktuella preventiva åtgärder.
Varje år skadas omkring 6.000 svenska småbarn genom skållningsolyckor i hemmet. Drygt 400 av dessa är i behov av sluten vård på lasarett. Av dessa får ett 50-tal hög specialistvård på brännskadeavdelningarna. Antalet av dessa incidenter har under flera årtionden varit i det närmaste oförändrat.
Barnen skadas övervägande genom skållning med varmt vatten, t.ex. potatisvatten, kaffe/te eller liknande. De flesta olyckorna sker i hemmet, speciellt i köket. Men även andra föremål i anslutning till öppen eld, elektricitet eller heta föremål förorsakar betydande skador. Spisens roll i sammanhanget har dock minskat med åren. Vilket troligtvis kan bero på flera olika preventiva insatser såsom avskärmning, spisskydd och barnsäkra luckor för ugnen. Den ökade riskmedvetenheten hos föräldrarna skall inte heller förringas.
Skållningsolyckorna av hett kranvatten drabbar speciellt barn, 83 % är under 9 år. Den övriga delen drabbar åldringar och rörelsehandikappade.
Vid temperatur under 50°C krävs normalt en exponeringstid på mer än 5 minuter för att en fullhudsskada skall uppstå. Redan vid 52°C är tiden förkortad till 1,5-2 minuter för motsvarande skada. Vid 57°C räcker det med 10 sekunder och vid 60°C tar det endast 5 sekunder innan skadan blivit lika omfattande. Svenska byggnormer säger att temperaturen på varmvattnet skall vara mellan 50°C och 60°C. I USA och Australien rekommenderas 50°C där man då även värderat risken med att vattnet drabbas av legionella.
I Norge har ett projekt med målgruppsfokuserad prevention halverat frekvensen av brännskador i åldersgruppen 0 till 5 år. I Harstad i Norge har man under sju år, med betydande framgång, genomfört ett projekt för prevention av barnbrännskador. Harstad-projektet omfattade såväl åtgärder för att säkra barnets miljö som åtgärder för att minska riskfyllda beteenden i barnets vuxna miljö. Påverkan genom lokala medier, privata och offentliga organisationer utnyttjades för att beskriva problemet. Barnmottagningar torde vara lämpliga kanaler för att på ett trovärdigt sätt informera föräldrar. Vuxna personers beteende påverkades genom upprepade rådgivnings- tillfällen, kopplade till barnens obligatoriska vaccinationsprogram och under- sökningstillfällen.
Genom att beskriva konkreta exempel om hur barn bränt sig kan man få igång en diskussion om hur liknande situationer kan undvikas. Detta bör vara en lämplig uppgift att ålägga distriktssköterskor som har en nära och naturlig kontakt med barnfamiljerna.
En halvering av antalet brännskador skulle friställa mycket betydande belopp som återinvesteras i effektiv prevention. Även om det ekonomiska intresset av att förebygga barnbrännskador är stort, görs den största och omätbara vinsten i ett mänskligt perspektiv. Tanken på de enskilda barnens och familjernas mycket svåra lidanden i samband med skada och vård gör att behovet framstår som oändligt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om prevention av brännskador,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att påbörja ett projekt för att utvärdera hur insatser kan genomföras i Sverige för att minska antalet bränn- och skållningsolyckor,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att primärvården bör uppmannas att informera på ett effektivt och preventivt sätt om barnbrännskador.
Stockholm den 26 oktober 1998
Kenneth Lantz (kd)