Betydelsen av kompetensutveckling i form av långsiktigt lärande uppmärksammas alltmer, både i vårt samhälle och internationellt. Både inom forskningen och tekniken kommer ständigt nya rön och innovationer.
På de flesta arbetsplatser sker en kontinuerlig vidareutbildning av de anställda. Så även inom sjukvården, dock med ett viktigt undantag - specialistläkarna! Dessa kan inte stödja sig på någon bestämmelse i vare sig lag eller avtal för att kräva adekvat fortbildning. I den mån utbildning förekommer sker den slumpmässigt och oftast på individens eget initiativ. Bakom de vidareutbildningar som existerar i dagsläget står i många fall läkemedelsindustrin. Detta förhållande är inte bra ur mer än en synvinkel.
Förutsättningarna för att medborgarna skall kunna erhålla bästa möjliga vård och förebyggande insatser är att specialistläkarna är uppdaterade inom sina områden. Deras fortbildning skall självfallet inte vara beroende av medel från företag med ekonomiska intressen i vården. Den skall betraktas som en självklar driftskostnad inom hälso- och sjukvården, både för landstings- och privatverksamma läkare.
Såväl landsting som regering och riksdag måste ta sitt politiska ansvar för att specialistläkarnas fortbildning i framtiden blir både adekvat och ekonomiskt möjlig.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ansvaret för specialistläkarnas fortbildning.
Stockholm den 23 oktober 1998
Maud Ekendahl (m)