Inledning
Tandvårdsförsäkringen har under hela 90-talet varit föremål för olika utredningar som i sin tur följts av förslag och propositioner om nya regler som dock inte kunnat förverkligas i alla delar. Orsaken till detta har främst varit de dåligt underbyggda utredningar som föregått propositionerna. Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) har pekat på att de offentliga utredningarna har stora brister. De använder metoder som inte är bra och saknar ofta analys. Eftersom regeringen ofta använder utredningarna för att fatta beslut, är det naturligtvis också stor risk för att besluten blir dåliga. Riksdagens revisorer har tidigare kommit med liknande kritik. Denna kritik är giltig för det utredningsarbete som föregått olika reformer av tandvårdsförsäkringen sedan 1995, liksom de utredningar som lett till reformeringen av läkemedelsförmånen. Resultatet har blivit en lagstiftning, som fått oväntade konsekvenser för tandvården (och för läkemedelsförsörjningen) och som dessutom negativt påverkat det ekonomiska utfallet av reformerna. Detta beror i grunden på att de förändringar som görs inte löser äldre systemfel samtidigt som de bidrar till att skapa nya.
Vilka har då varit för- och nackdelarna med tandvårdsförsäkringen?
Den största fördelen har varit en mycket positiv utveckling av tandhälsan. Försäkringen har bidragit till detta men även till användningen av fluor inom tandvården och fluorerad tandkräm. Den goda barn- och ungdomstandvården spelar också en viktig roll för att förebygga dålig tandhälsa. Det finns dock generationsskillnader. Den del av befolkningen som är över 40-45 år och som inte fluorbehandlades eller inte hade tillgång till tandkräm med fluor- tillsats under sin uppväxt har en sämre tandhälsa än de yngre generationerna. Många och omfattande tandreparationer medför tillkommande tandvårds- behov, som de yngre generationerna idag slipper. Att åtgärder sätts in mycket tidigare i dag än för 20-30 år sedan kommer också att påverka den framtida tandhälsan.
Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS) har inom ramen för projektet "Nya spelregler för hälso- och sjukvården" genomfört studier av tandvården. Samtidigt som SNS bekräftar den positiva tandhälso- utvecklingen så pekar man på några centrala problem, nämligen alltför kraftiga subventioner från stat och landsting, något som har varit kostnads- drivande och som i kombination med regleringar begränsat konkurrensen. SNS kritiserar också landstingens dubbla roller som både finansiär och producent av tandvård. De dubbla funktionerna tenderar att driva upp kostnaderna samtidigt som konkurrensen gentemot privattandvården sned- vrids.
SNS konstaterade att spelreglerna för den framtida tandvården bör utformas så att systemet är flexibelt för att möta olika behov och att uppgiften som finansiär och producent bör renodlas. Subventionerna bör läggas på högkostnadsskydd och inga vårdgivare bör favoriseras genom tillgång till andra finansieringskällor, t.ex. landstingsskatt. SNS hävdade vidare att barn- och ungdomstandvården även i fortsättingen bör vara avgiftsfri men att alla vårdgivare skall konkurrera på samma villkor.
Moderata samlingspartiet föreslog redan 1990 en förändring av tandvårdsförsäkringen på det sätt som sedan SNS-utredningen föreslog. Men dessa synpunkter har tyvärr inte fått gehör i de olika tandvårdsutredningarna eller propositionerna. I stället har socialdepartmentets utredningsarbete varit inriktat på att avskaffa försäkringslösningar och i stället lägga över finansieringsansvaret på landstingen. Det innebär i praktiken att landstingens dubbla roller förstärks. Vidare har den socialdemokratiska regeringen ansett att det offentligas insatser i huvudsak ska inriktas på förebyggande vård och bortsett från den medelålders och äldre befolkningens betydligt större behov av avancerad tandvård.
Statens kostnader för tandvårdsförsäkringen uppgick 1975 till 990 miljoner kronor vilket i dagens prisnivå motsvarar ca 5.000 miljoner kronor. Det kan jämföras med den föreslagna anslagsramen som för 1999 uppgår till 1.400 miljoner kronor. De kraftiga neddragningarna i tandvårdsförsäkringen som regeringen föreslog 1996 skulle kombineras med en fullt ut genomförd premietandvård. Detta förslag fick inte riksdagens stöd. Våren 1996 aviserade regeringen att den allmänna tandvårdsförsäkringen skulle av- vecklas i två steg. Det första steget genomfördes i oktober 1996. Tand- vårdstaxan arbetades om och högkostnadsskyddet försämrades. Syftet var en budgetbesparing på 90 miljoner kronor 1996 och 350 miljoner kronor 1997. Riksförsäkringsverket har haft i uppgift att följa kostnadsutvecklingen för tandvården. Beräkningarna har gett vid handen att tandvårdsanslaget kommer att överskridas väsentligt, med 200 miljoner kronor utöver vad som tidigare förutsagts. För att försäkringen ska rymmas inom de kostnadsramar som är beslutade förordar RFV att det införs ett karensbelopp i försäkringen. Det innebär att tandläkaren inte får de första 140 kronorna av försäkrings- ersättningen. Ett motiv som legat bakom detta är att högkostnadskyddet inte skall urgröpas ytterligare vid budgetöverskridanden. Frågan är dock om departementet kommer att ta hänsyn till de nya utgiftsprognoserna och om man i så fall följer RFV:s förslag.
Regeringen har på ett avgörande sätt brutit mot de tidigare försäkrings- principerna inom tandvården. Delar av det offentliga ekonomiska stödet administreras av försäkringskassorna medan andra uppgifter överlämnas till landstingen. Detta ökar riskerna för att det ekonomiska stödet i form av statsbidrag kommer att styras till landstingsverksamhet och således bidra till att ytterligare snedvrida konkurrensförhållandena mellan folktandvården och den privata tandvårdssektorn.
Moderata utgångspunkter
Det finns starka skäl att ange grundprinciper för hur en alternativ och långsiktigt hållbar tandvårdspolitik bör se ut. Hörnstenarna i denna bör vara följande:
En tandvårdsmarknad i balans
Tandvårdssektorn i Sverige kännetecknas av en betydande överkapacitet. Denna har uppstått som en kombination av minskade vårdbehov genom att tandhälsan förbättrats, minskad efterfrågan genom sänkta statliga subventioner och en överdimensionerad utbildningsapparat. Ett exempel på obalansen är att Sverige under de senaste åren har exporterat över 400 unga tandläkare till Storbritannien och Norge. I detta läge är det en viktig uppgift för staten att initiera beslut och åtgärder som underlättar en bantning av den samlade tandvårdssektorn och att se till att den fortlöpande strukturomvandlingen inte leder till försämrad tillgänglighet eller påverkar vårdkvalitet, service och valfrihet negativt. Pensionsavgångar kommer dock i framtiden att balansera situationen något.
En allmän tandvårdsförsäkring ska återinföras
I ett läge där staten tvingas begränsa kostnadsramen för tandvårdsförsäkringen måste högkostnadsskyddet för de grupper i befolkningen som har stora odontologiska vårdbehov prioriteras i förhållande till andra i och för sig angelägna insatser. Detta betyder att en allmän försäkring som ger ett högkostnadsskydd bör kvarstå.
Landstingens dubbla roll som finansiär och producent måste avskaffas
Medan de statliga subventionerna till tandvården via försäkringsersättning till vuxentandvården under en femårsperiod minskats i storleksordningen 2.500 miljoner kronor, har landstingens subventioner i stället ökat successivt.
För att rätta till detta bör staten överväga någon av följande två åtgärder: Den första metoden, vilken förespråkas av Konkurrensverket, innebär att landstingen åläggs att omorganisera folktandvården till självständiga resultatenheter - eller helst fristående enheter - med sluten kostnads- redovisning. Alla uppdrag till dessa enheter från landstingen underkastas reglerna om upphandling. Detta kan kompletteras med att staten avräknar subventioner till vuxentandvården från den försäkringsersättning som utgår för vuxentandvården. Den andra mer långtgående åtgärden, är att staten övertar finansieringsansvaret för all tandvård för att etablera och för framtiden garantera neutralitet mellan offentliga och privata vårdgivare. Detta alternativ innebär att landstingens roll som finansiär försvinner utom i vissa avgränsade fall, där gränslinjen mellan sjuk- och tandvård inte är helt klar.
Konkurrens på lika villkor
För att främja konkurrens och skapa incitament till nya verksamhetsformer och andra sätt att bedriva tandvård, är det viktigt att det råder konkurrens på lika villkor. Detta betyder t.ex. att anslutningskontrollen bör avvecklas omgående. Vidare bör nuvarande momsregler ses över så att privata och kooperativa vårdgivare inom det mervärdesskattefria området likabehandlas med landstingen. De nu två parallella "försäkringssystemen ", har redan lett till svåröverskådliga praktiska konsekvenser. Samma sak gäller de föreslagna registreringsreglerna för landsting och privattandläkare.
De nu nämnda hörnstenarna har inte beaktats i regeringens tandvårds- politik. Detta har redan fått negativa praktiska konsekvenser, vilket framgår av RFV:s analyser och av att privata försäkringsalternativ har avvecklats på grund av att det nya systemet skapat problem med moturval. Den prioritering som regeringen har gjort att inom tandvården subventionera unga, friska personers tandvård, medan skyddet för personer med stora tandvårds- kostnader urgröpts är vare sig logiskt eller socialpolitiskt acceptabelt.
En god tandhygien grundläggs i skolåldern. Genom den fria barn- och ungdomstandvården ges i Sverige stora förutsättningar för att unga människor under betydligt längre tid än vad som tidigare varit fallet, klarar sig utan större tandvårdsproblem. Detta har också ett flertal undersökningar visat, vilket regeringen noterat tidigare. RFV har också vid sin senaste analys av tandvårdens kostnadsutveckling kommit till samma slutsats. På detta sätt måste verkets förslag om ett karensbelopp tolkas.
Enligt vår mening skall personer med en normal tandstatus få stå för hela kostnaden upp till ett högkostnadsskydd på 3.000 kronor.
Som redan påpekats tidigare har regeringens tandvårdsmodell under- minerat enskilda tandvårdsförsäkringar. Den modell som vi förordar skapar däremot incitament för enskilda försäkringslösningar. De verkligt stora riskerna utjämnas nämligen genom det offentligas högkostnadsskydd och de negativa effekterna för moturval minskas.
Självrisken på 3.000 kronor, som är 500 kronor lägre än vad som gäller idag, kombineras i vårt förslag med en subventionsgrad på 60 procent. Detta ger bättre skydd och innebär att de med störst behov av tandvård garanteras rimliga kostnader för omfattande behandlingar. Konkret innebär således vårt förslag att samtliga tandvårdskostnader över 3.000 kronor ger en rabatt på 60 procent av kostnaden som överstiger självrisken.
Reglerna i det nu beslutade högkostnadsskyddet är konstruerat så att en karens kopplas till ett grundbelopp vilket betyder att ersättningsbeloppet vid protetiska behandlingar först utgår över nivån 3.500 kronor. Högkostnads- skyddet i tidigare system byggde på trappstegsvisa självrisker som i princip kopplades till behandlingskostnaden. Karensen i det av riksdagen beslutade systemet motsvarar en självrisk på 5.833 kronor (3.500/0,60). Det ger orimliga effekter för dem med låga inkomster.
Tandvård som led i en sjukdomsbehandling under begränsad tid
Tandvård som utgör ett led i en sjukdomsbehandling skall överföras från försäkringskassan till sjukvårdshuvudmännen. Avgiften för sådan behandling skall vara densamma som för annan sjukdomsbehandling. Enligt förslaget skall den enskilde patienten kunna vända sig till såväl offentlig som privat tandläkare för att få sin behandling. Den ändringen kan göras i samband med en återgång till en nationell tandvårdsförsäkring.
Landstingen kan överpröva beslutet om att en tandvårdsbehandling skall bekostas av landstingen som ett led i en sjukdomsbehandling. För att tandvård skall räknas som sjukdomsbehandling skall den vårdande tandläkaren i samarbete med en ansvarig landstingsläkare bedöma om vården skall anses vara ett led i en sjukdomsbehandling. Sedan bedömningen gjorts skall landstingen genom en förhandsprövning av vårdgivarens behandlings- förslag godkänna denna i ekonomiskt hänseende. Detta är inte ett acceptabelt förfarande av flera skäl.
Eftersom tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling faller under hälso- och sjukvårdslagen (HSL) innebär detta att möjligheten för den enskilde att överklaga ett avslag från landstingen inte finns. Det finns dessutom en risk att olika landsting bedömer kostnaderna olika, vilket leder till rättsosäkerhet.
Det är också unikt att en tredje part skall överpröva två specialisters bedömning av en diagnos. Rimligen måste man förutsätta att de läkare och tandläkare som gjort bedömningen har specialistkompetens. Vem eller vilka det är som skall överpröva dessa två specialisters bedömning och vilken speciell kompetens de skall ha är inte klart.
Landstingens roll i det nya tandvårdsstödet
Vi har i motion 1997/98:So330 av Gullan Lindblad m.fl. (m) redovisat riktlinjerna för en framtida tandvårdspolitik. Huvudpunkterna har upprepats ovan, inte minst vad gäller landstingens dubbla roller inom tandvården. Här följer mer i detalj våra synpunker på barn- och ungdomstandvården.
Vi föreslår att all barn- och ungdomstandvård skall utsättas för konkurrens. Som lägsta krav under de närmaste åren måste landstingen gå ut och handla upp barn- och ungdomstandvården. Givetvis måste lagen om offentlig upphandling följas. Dessvärre finns det landsting som brutit mot lagstiftningen och som också visat intentioner att trotsa domslut. Vi vänder oss också mot att landstingen skall beredas möjlighet att ta betalt för viss ortodonti. Detta innebär olycklig sammanblandning av både myndighets- uppgifter och rörelseverksamhet samtidigt som konkurrensen snedvrids gentemot privata vårdgivare.
Ett andra minst lika viktigt krav är att föräldrar som så önskar skall ges förutsättningar att använda privata vårdgivare i stället för landstingets vård.
För att konkurrensen skall ske på lika villkor måste landstingen redovisa kostnaderna för folktandvården i slutna resultatenheter. Detta är inget nytt krav.
Tandvårdslagen 1985:25 (1992:1383) 5 § bör vidare ändras med ikraft- trädande 1999 senast år 2000. I tandvårdslagens 5 § första stycke står:
Varje landsting skall erbjuda en god tandvård åt dem som är bosatta inom landstinget. ... tandvård som landstinget själv bedriver benämns i denna lag folktandvård.
Att landstinget enligt lagen åläggs att erbjuda en god tandvård har uppfattats som krav på egenregiverksamhet. Detta har som Konkurrensverket påtalat skapat mindre önskvärda konkurrensförhållanden. Av denna anledning bör tandvårdslagen endast innehålla krav på att landstinget skall verka för en god tandhälsa och att en tillfredsställande etablering finns inom tandvården.
Vidare bör i tandvårdslagen stadgas att landstingen inte får subventionera vuxentandvården öppet eller fördolt. Om landstinget önskar driva egna tandläkarmottagningar, måste detta ske i bolagsform, vilket också innebär att momsreglerna måste ses över. Vi föreslår att privata vårdgivare inom hälso- och sjukvården får lyfta av den ingående momsen inom ramen för kommunkontosystemet vilket innebär att det blir konkurrensneutralitet mellan offentlig och privat tandvård avseende momsen. Vidare bör som ett obligatorium stadgas i bolagsordningen för ett eventuellt landstingsägt tandläkarbolag att revisorerna särskilt skall kontrollera att landstinget inte subventionerar verksamheten.
Landstingens kostnader för tandvården kan idag beräknas till 3.000 miljoner kronor. I denna summa ingår subventioner av vuxentand- vården med ca 1.000 miljon kronor. Som påpekats i den moderata motionen om sjukvård och läkemedel bör finansieringen av sjukvård i vid bemärkelse vara en nationell angelägenhet. Därför föreslår vi att kostnaderna för tandvården helt överförs till staten. Detta inkluderar då också specialist- tandvården, vilket innebär att privata specialisttandläkare åter skall få möjlig- het till nyetableringar.
Som påpekats ovan tyder konkurrensutsättning inom barn- och ungdoms- tandvården på möjligheter att minska kostnaderna med ungefär 500 miljoner kronor. Vidare har folktandvården i princip erhållit subventioner på ca 1 miljard kronor samt dessutom gynnats av fördelaktiga momsregler. Detta ger olika framtida möjligheter, bl.a. kan högkostnadsskyddet stärkas vid övergången till ett helt nationellt finansierat system. De nu gjorda påpekandena bör finnas med i direktiven för den utredning som bör tillsättas för att förbereda den i motionen föreslagna ändringen till en nationell tandvårdsförsäkring.
Landstingen skall konkurrensutsättas när det gäller den uppsökande verksamheten och nödvändig tandvård för äldre och funktionshindrade. Regeringen har emellertid varit ovillig att lagstifta om konkurrensutsättning och har i stället tagit för givet att landstingen genomför detta. Den erfarenhet som finns efter att etableringsfriheten för läkare och sjukgymnaster avskaffades och ersattes av vårdavtal visar att lagstiftning om konkurrensutsättning är nödvändig. Knappt några vårdavtal har slutits av sjukvårdshuvudmännen sedan etableringsfriheten avskaffades och detta har i kombination med förbud mot ersättningsetableringar inneburit att antalet privata läkare och sjukgymnaster nu sjunker snabbt. Vi anser därför att riksdagen skall lagstifta om att landstingen måste konkurrensutsätta den uppsökande verksamheten och tandvården för äldre och funktionshindrade.
Nej till åldersgräns
Det är positivt att regeringen föreslår att fri etableringsrätt skall införas för tandläkare. Det har vi moderater föreslagit under flera år. Den åldersgräns - 65 år - för läkare och tandläkare som regeringen infört för ersättning för tand- och sjukvård är olämplig och diskriminerande. Landstingen kan visserligen bevilja dispens och därmed tillåta tandvårdsersättning även efter 65 år men vi anser att åldersgränsen bör slopas helt. Vi har tidigare avvisat motsvarande åldersgräns för läkare och sjukgymnaster som den socialdemokratiska regeringen har infört och samma argument som vi använde då har giltighet vad gäller tandläkare.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hörnstenarna i en framtida tandvårdspolitik,
2. att riksdagen beslutar införa ett högkostnadsskydd på 3 000 kronor och därefter en subventionsgrad på 60 % i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om landstingens möjlighet till överprövning av tandvård som led i en sjukdomsbehandling,
4. att riksdagen beslutar införa fri konkurrens inom barn- och ungdomstandvården i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen avslår förslaget om landstingens möjlighet att ta betalt för viss ortodonti i enlighet med vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen beslutar ändra i tandvårdslagen 1985:25 vad gäller landstingens ansvar för tandvård i enlighet med vad som anförts i motionen,
7. att riksdagen beslutar ändra i tandvårdslagen 1985:25 vad gäller landstingens subventioner av vuxentandvården i enlighet med vad som anförts i motionen,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett överförande av kostnaderna för tandvården till staten,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätt för privata vårdgivare inom hälso- och sjukvården att lyfta av momsen,
10. att riksdagen avskaffar åldersgränsen för tandläkares rätt att erhålla tandvårdsersättning i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 26 oktober 1998
Ulf Kristersson (m)
Chris Heister (m) Margit Gennser (m) Berit Adolfsson (m) Gunnar Axén (m) Leif Carlson (m) Maud Ekendahl (m) Lars Elinderson (m) Gustaf von Essen (m) Hans Hjortzberg-Nordlund (m) Cristina Husmark Pehrsson (m) Göte Jonsson (m) Björn Leivik (m) Göran Lindblad (m) Cecilia Magnusson (m) Carl G Nilsson (m) Bertil Persson (m) Marietta de Pourbaix-Lundin (m) Henrik Westman (m) Liselotte Wågö (m)