En klar majoritet av landstingspolitikerna i Sverige är positiva till att låta barn och ungdom fritt välja tandläkare - offentlig eller privat. Det visar en undersökning som Demoskop genomfört under våren 1998.
Vuxna patienter byter tandläkare när de blir missnöjda. Deras barn har inte den rätten överallt. Fritt val av tandläkare för barn och ungdomar har idag införts i Stockholm, Uppsala, Östergötland och Värmland.
I Göteborgs stad och i det nuvarande Bohuslandstinget pågår begränsade försök med fritt val av tandläkare. I stora delar av Sverige finns inte denna möjlighet.
Landstingen arbetar idag intensivt på att stärka patientens ställning i vården. En stor öppenhet skall tillämpas vad gäller den enskildes egna önskemål och krav. Det ligger i linje med dessa intentioner att även tillmötesgå barnen och deras föräldrar.
Landstingen har ansvar för att barn får tandvård. Det är naturligt att en av flera konkurrerande organisationer inte av egen kraft skulle undergräva eller eliminera sina konkurrensfördelar.
För att förhindra att människor som uppsöker tandvården skall uppfatta landstingets syfte sådant, borde en ändring i tandvårdslagen ske som ger barnen och deras föräldrar rätt att fritt välja sin tandläkare - privat eller offentlig.
När en motion i detta ämne behandlades under Landstingsförbundets kongress i Karlstad redovisade styrelsen en ingående undersökning som utmynnade i ett förslag till beslut som innehöll den för motionärerna glädjande kommentaren att "förekomsten av privat och offentlig tandvård har enligt samstämmiga bedömningar främjat konkurrens inom sektorn och varit till gagn för hela tandvården". Styrelsen föreslog därför att kongressen som sin mening skulle uttala att barn skulle ges rätten att välja privat tandläkare.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avskaffa landstingens monopol på barntandvården.
Stockholm den 26 oktober 1998
Berit Adolfsson (m)