I SOU 1998:97 "Gör barn till medborgare!" ges en översikt av hur barns villkor i Sverige har sett ut och förändrats under 1900-talet. Man konstaterar där att barns rätt att få sina särskilda barnbehov tillfredsställda inom hälsovården har försämrats igen under 1980-talet.
Socialdemokraterna har infört "gratis" sjukvård för barn. Denna reform har snarare försämrat än förbättrat tillgängligheten till barnsjukvården för svårt sjuka barn. Dessa barn drabbas av långa väntetider och bristande tillgänglighet till vård, medan man i primärvården minskar specialisternas medverkan. Från vården har hissats varningsflagg för att "gratisreform" inneburit att barnfamiljer går till fel instans med sina sjuka barn.
De barnspecialister som behövs har inte längre någon självklar plats inom hälsovården. Så t ex ingår inte barnläkare, barnsjuksköterskor eller lek- terapeuter i den lagstiftade organisationen.
Familje- och boendeförhållanden såväl som skol- och lekmiljöer har förändrats genom åren. Denna förändring har inte alltid varit till barnens bästa. Tvärtom har många barn fått en fattigare lekmiljö vid förtätningar av stadsmiljön, och materialval och bristande ventilation i lokaler där barn vistas riskerar barnens hälsa.
Barns otrygghet bottnar ofta i tillitsbrist, som är en stor källa till psykiska och fysiska besvär. Splittrade och otrygga familjer sätter ofta barnens tillit till vuxna i gungning. Att inte räknas och att uppfatta sig själv som besvär och problem gör att barn fjärmar och isolerar sig från omvärlden.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om barnsjukvården.
Stockholm den 26 oktober 1998
Berit Adolfsson (m) Inger René (m)