En frisk människa har tusen önskningar,
- en sjuk har bara en
En sjuk människa skall kunna känna förhoppning inför, förtroende för och trygghet i kontakt med sjukvården. Förväntan, tillit och trygghet får inte vara en chimär i den svenska sjukvården. Alla som vänder sig till sjukvården för att bli friska utgår naturligt ifrån att vården sker enligt vetenskap och beprövad erfarenhet.
Det finns tyvärr alltför många behandlingsmetoder som inte har denna viktiga grund, utan är osäkra, utan effekt eller i värsta fall är skadliga.
En sjuk människa skall komma i främsta rummet i det politiska arbetet. Många politiker och vårdansvariga våndas under hotet att tvingas prioritera mellan människors vårdbehov, behandlingar av enskilda och grupper av människor. För att förhindra en sådan utveckling behöver vårdens verk- samhet ses med nya ögon.
I slutbetänkandet "Vårdens svåra val" diskuteras detta på sidan 145: Vård utan dokumenterad nytta. Där kan man läsa följande: "Det strider mot kostnadseffektivitetsprincipen men också mot behovsprincipen att vidta diagnostiska eller terapeutiska insatser som inte gör nytta. Dessa insatser kan innebära påfrestningar för den enskilde och leda till förbrukning av resurser som annars kan komma till bättre användning."
Om man inom vården konsekvent gallrar bort otillräckligt utvärderade metoder och sådant som inte hjälper, så skulle vårdsökande inte behöva ställas mot varandra. De medel som står till vårdens förfogande skulle räcka till. Ett till synes enkelt, nödvändigt och politiskt acceptabelt sätt att ge plats för nödvändiga och nyttiga behandlingar. Trots detta har SBU:s rapporter inte givit resultat ännu.
I industrivärlden kommer ofta nya metoder, som snabbare och effektivare gör bättre produkter. Inom sjukvården har man varit snabb att ta till sig nya metoder utan något krav på att gamla skall gallras bort. Det är enligt min mening politikers skyldighet att se till att sådant blir gjort som skall göras och sådant som inte skall göras upphör.
Statens beredning för utvärdering av medicinsk metodik (SBU) har i rapporten från en konferens den 10 november 1989 citerat dåvarande finansministern Kjell-Olof Feldt: ".... Rent generellt kan vidare sägas att vi inte har råd med annat än effektiv diagnostik och behandling - motsatsen är också inhumant för patienten. Det är därför vi låtit SBU inleda en granskning av vården - en värdering av vårdens resultat."
Dessa granskningar visar nu att vi politiker måste påskynda utvecklingen mot effektivare användning av landstingens resurser. På sjukhus och vårdcentraler har man tydligen svårt att av egen kraft ta sådana beslut som Kjell-Olof Feldt beskriver.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utmönstring av förlegad diagnostik och behandling,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bl.a. SBU:s rapporter.
Stockholm den 26 oktober 1998
Berit Adolfsson (m)