Den offentliga sektorns vårdgivare har stora problem med ökande köer till sjukvården. Vårdföreträdarna påvisar problem med att finna tid, kraft och former för att tillmötesgå patienternas krav och önskemål rörande personlig kontakt och omvårdnad. Stress och utbrändhet drabbar personalen.
Samtidigt förvägras vårdens ofta mest erfarna och kompetenta företrädare att utöva sitt yrke; de äldre privatpraktiserande läkarna. Deras gedigna erfarenheter, höga specialistkompetens och tillgänglighet tas inte till vara för att erbjuda patienter kontinuitet och personlig omvårdnad.
Anledningen till att de förskjuts är inte att de anses vara inkompetenta, inte att de missköter sig i sin yrkesutövning, utan endast för att de fyllt 65 år. Förutom att detta kan benämnas åldersdiskriminering, är det tragiskt att patienter tvingas leva med sjukdomar och besvär i onödan.
Landstingen har numera möjlighet att, om de så vill, teckna avtal även med läkare över 65 år. Med tanke på den kris som landstingen nu genomgår med bl.a. läkarbrist, borde landstingen istället uppmanas att tillvarata denna grupps arbetskapacitet.
De flesta partier anser numera, tack vare bl.a. Moderata samlingspartiets enträgna opinionsarbete, att konkurrens i vården kan befrämja tillgänglighet och kvalitet.
Genom lagen har man dock givit en av konkurrenterna, dessutom den största, makt att förhindra andra att erbjuda vård. Seriösa yrkesutövare och av patienterna efterfrågade läkare utlämnas till landstingens godtycke. Förutom att detta förfaringssätt är ovärdigt en modern nation, förhindrar lagen patienterna tillgänglighet och valfrihet i vården.
Vilka skäl låg då bakom denna lagstiftning? Jo, att det blir för dyrt för landstingen!!! En enkel utredning ger dock vid handen att en utökad privat vård tvärtom skulle sänka de totala kostnaderna! Vården hos de privat- praktiserande läkarna är billigare. De svarar för cirka två procent av den totala sjukvårdskostnaden och tar hand om ungefär 20 procent av öppen- vården.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar upphäva den lag som ger landstingen möjlighet att vägra att teckna vårdavtal med privatpraktiserande läkare över 65 år.
Stockholm den 22 oktober 1998
Berit Adolfsson (m)