Inledning
För att människor skall känna trygghet för sig och de sina måste de kunna lita på att sjukvården finns tillgänglig när den behövs. Sjukvård skall ges på lika villkor. Alla medborgare skall ha samma rättigheter att använda sjukvården. I dag är köerna inom sjukvården tillbaka trots att skatterna är höga. Kostnaderna för landstingens hälso- och sjukvård uppgick under år 1997 till 91 miljarder kronor enligt Landstingsförbundets statistik. Den offentliga vården håller inte vad politikerna lovat. I budgetpropositionen 1998/99:1 sägs att "Vården skall finnas tillgänglig när den behövs" och att "Personlig ekonomi eller social status får aldrig påverka vården." Vidare skriver man att "Under 1998 har ett kraftfullt arbete inletts för att korta köer till och minska väntetider i vården." Tyvärr stämmer inte detta med de verkliga förhållandena - snarare har utvecklingen gått åt motsatt håll. Moderata samlingspartiet anser att var och en skall få sjukvård när den behövs. Vi tycker inte att någon skall behöva betala sjukvården två gånger för att vara säker på att få vård i tid. Sjukvårdsproduktionen måste i stället organiseras så att den lever upp till kravet på tillgänglighet och korta väntetider. Systemet skall utgå från människors behov av en snabb, säker och högkvalitativ sjukvård.
Hälso- och sjukvården är i dag inne i en negativ och destruktiv spiral. Patienterna är inte nöjda. De anställda - läkare och omvårdnadspersonal - känner sig slitna och utbrända. De saknar stimulans och förtroende från arbetsgivaren. Dessutom är de trötta på ständigt nya politiska besked och direktiv. Många inom vården överväger att flytta till våra grannländer för att få en bättre arbetssituation och högre lön. 1.700 sjuksköterskor sökte under 1997 arbetstillstånd i Norge. Missnöjet med utvecklingen inom sjukvården blir nu allt större bland landets läkare. Mindre än 8 procent av de unga läkarna vill jobba åt landstinget. 61 procent anser att landstinget är en mycket eller relativt dålig arbetsgivare. Det visade en undersökning bland 512 läkarstudenter som Sveriges läkarförbund presenterade i februari 1998. Vårdyrket lockar allt färre ungdomar och regeringen har inrättat en kommission med uppgift att föreslå åtgärder för att underlätta rekryteringen till hälso- och sjukvårdssektorn.
De politiskt ansvariga utreder och drar frågor i långbänk. Man strukturerar om, avvecklar och centraliserar för att sedan många gånger ändra tillbaka igen. Man byter politisk huvudman för olika verksamheter som om detta vore problemens lösning. Man sänker den politiska ambitionsnivån för att bättre ligga i nivå med vad verksamheten för närvarande kan prestera, i stället för att hålla fast vid rimliga mål och ge verksamheten rätta förutsättningar.
Det är därför hög tid att förnya hälso- och sjukvården. Vi vill höja ambitionsnivån och låta sjukvården utvecklas. Efter att ha slagit fast att sjukvården skall finansieras gemensamt och vara tillgänglig på lika villkor, kan vi konstatera att det finns mycket som kan förbättras. Utgångsläget är bra; högt utbildad och kunnig personal, medicinsk-teknisk apparatur i toppklass och på många områden världsledande forskning och produktion av läkemedel och teknisk utrustning, men mycket återstår att förbättra.
För det första anser vi att sjukvårdens organisation skall utgå från patienterna - deras behov och önskemål. Så är det långt ifrån alltid i dag. Vi vill snarast införa en ny och bredare vårdgaranti som klart och tydligt slår fast vad patienterna har rätt att förvänta sig av hälso- och sjukvården. Själva syftet med en sådan vårdgaranti är dels att ställa patienterna i centrum, dels att framtvinga organisatoriska och andra förändringar som krävs för att människor skall kunna få vård i tid.
För det andra vill vi ge de anställda i sjukvården mycket större frihet att själva och utan politisk inblandning organisera, leda och utveckla den egna verksamheten. Politikerna skall fastslå mål och ekonomiskt utrymme för hälso- och sjukvård samt vad medborgarna skall kunna förvänta sig. Sedan är det professionens uppgift att se till att utföra detta. Professionen ges frihet under ansvar, vilket kommer att leda till en helt annan entusiasm och dynamik än vi ser i dag. Vi vill tillåta en mångfald av producenter både i offentlig och privat regi som får bedriva verksamhet utifrån dessa förutsättningar. I det korta perspektivet kan vitaliserande förändringar genomföras med nuvarande struktur vad gäller huvudmän genom bolagi- seringar men också rena privatiseringar. I det längre perspektivet stimuleras en positiv utveckling bäst genom en försäkringslösning. Detta långsiktiga perspektiv och ett förslag om en obligatorisk hälsoförsäkring utvecklas i motion 1998/99:So257 av Ulf Kristersson m.fl.
För det tredje anser vi att en grundläggande förutsättning för all vård och omsorg är att vi på alla nivåer omedelbart lägger om politiken i en riktning som innebär fler jobb i den privata sektorn. En politik för fler jobb och lägre arbetslöshet skulle leda till stabilare skatteintäkter för landstingens och sjukvårdens finansiering. Ingenting är därför viktigare för vårt välfärds- samhälle än att Sverige åter blir ett land i arbete.
Så länge dagens struktur med i princip landstingsmonopol på vård består är det ett oavvisligt krav att landstingen prioriterar vården. I dag används landstingsskatten förutom till sjukvård också till en mängd andra saker.
De resurser som finns måste också samordnas på ett betydligt bättre sätt än i dag. Ett system där olika huvudmän på olika nivåer fattar beslut om sjukvård, läkemedel, rehabilitering och sjukskrivning helt oberoende av varandra leder till ett dåligt utnyttjande av resurserna.
Läget idag
När Socialdemokraterna återkom till makten 1994 blev en av deras första åtgärder att återställa de reformer som gjorts inom sjukvårdens område. De avskaffade vårdgarantin och inskränkte den fria etableringen. Resultatet lät inte vänta på sig. Sverige har åter blivit ett land med vårdköer. Det grundläggande skälet är att Socialdemokraterna i sin politik har prioriterat landstingen och deras strukturer snarare än vården, patienterna och utrymmet för den professionella kompetensen att verka och nå ett resultat.
Vårdgarantin gav ett snabbt resultat när den infördes av den borgerliga regeringen 1992. Erfarenheterna av den är utomordentligt goda. Det är bakgrunden till att vi moderater genom nödvändiga beslut i riksdagen och landstingen vill återinföra vårdgarantin. Vårdgarantin handlar ytterst om att varje patient skall ha rätt till vård i tid och när vården behövs. Social- demokraterna har visat att de misslyckats. De har ansvaret för vårdköerna. Det konstaterar också regeringen i budgetproposition 1998/99:1.
Väntetiderna inom vården måste kortas ytterligare och patienterna få ett ökat inflytande och en ökad delaktighet i beslut som fattas inom hälso- och sjukvården.
Regeringen skriver vidare att den vårdgaranti som infördes av den borgerliga regeringen kortade köer och väntetider. Trots detta vill regeringen inte införa en vårdgaranti. Istället hänvisar regeringen till den utredning som genomförs av Socialstyrelsen och som skall vara klar i februari 1999.
Totalt uppskattas vårdköerna omfatta cirka 60.000 personer i dag. Hälso- och sjukvårdens utvecklingsinstitut, SPRI, har beräknat att den samhälls- ekonomiska kostnaden i genomsnitt är 19.000 kronor per person och månad. Det ger en årlig samhällsekonomisk kostnad för vårdköerna på 14 miljarder kronor. Det motsvarar ungefär den sammanlagda budgeten för landstingen i Jönköping, Halland, Skaraborg och Dalarna. Till detta kommer den ännu viktigare humanitära kostnaden för människor som far illa i väntan på vård.
Det är dock svårt att få en överblick över hur situationen ser ut på olika ställen i landet. Landstingsförbundet gör inte längre mätningar av vårdköer för hela riket. Senaste mätningen gjordes i slutet av år 1996 för de diagnoser och åtgärder som den tidigare vårdgarantin omfattade. Nu görs under- sökningar av faktiska väntetider för patient med remiss från primärvården till specialist på sjukhus. Folkpartiet har sammanställt den statistik som finns tillgänglig från cirka 50 sjukhus i 21 landsting och visat att vårdköerna i många fall blivit längre. För grå starr var riksgenomsnittet i väntetid 11 veckor årsskiftet 1994/95. I maj 1998 låg det på 26, för att nu vara uppe i 36 veckor. En redan mycket lång väntetid har blivit ännu längre. Detta är inhumant och dessutom kostar det mer genom att patienterna under väntetiden kan behöva till exempel hemhjälp. En starroperation kostar ca 7.000 kronor medan hemhjälpen kan kosta upp till 14.000 kronor i månaden.
I mars i år var kötiden för plastikkirurgi på Karolinska sjukhuset för patienter med klar diagnos mellan 1 och 1,5 år. Andra exempel är hand- kirurgi vid Södersjukhuset där väntetiden är upp till nio månader och ortopediska avdelningen på S:t Görans sjukhus där patienter får vänta i fem månader.
År 1997 infördes, genom den s.k. Dagmaröverenskommelsen, en besöks- garanti vilken tar sikte på att öka tillgängligheten för alla patienter. Huvud- inriktningen är att det skall finnas en god tillgänglighet i hälso- och sjuk- vården. Det är primärvården som är ansvarig för de första kontakterna och skall erbjuda hjälp samma dag, antingen på telefon eller genom besök. Läkarbesök skall erbjudas inom åtta dagar.
När det behövs skall primärvården biträda med hänvisning till specialistvård för patientbesök inom tre månader. För patienter med oklar diagnos skall besöket hos specialist ske inom en månad. Utifrån de bedömningar som gjorts i primärvården eller av specialistläkare skall behandlingen påbörjas utan dröjsmål. Om inte den egna sjukvårdshuvud- mannen kan erbjuda vården inom ovan nämnda tidsramar har patienten rätt att söka vård hos annan sjukvårdshuvudman.
Som ett led för att följa upp Dagmaröverenskommelsen vad gäller patientens väntetid med remiss från primärvården till specialist på sjukhus har en undersökning genomförts veckan 16-20 mars 1998 för att belysa de tider som patienterna faktiskt har fått vänta. Väntetiden räknas från det att remissen har registrerats på mottagningen till det att besöket har skett. I undersökningen deltog 43 sjukhus från 13 landsting (motsvarande).
Av patienterna med oklar diagnos kom 57 procent till specialist på sjukhus inom 4 veckor medan 78 procent av patienterna med klar diagnos fick träffa en specialist inom 13 veckor. Av samtliga patienter hade 18 procent en väntetid på mer än tre månader.
Jämfört med undersökningen i oktober har andelen med klar diagnos som väntat mer än tre månader minskat, från 25 procent till 22 procent. Andelen som väntat mindre än 4 veckor har minskat från 39 procent till 36 procent. För patienterna med oklar diagnos ökade andelen som fick komma till specialist inom en månad från 50 procent i oktober till 57 procent i mars. De som väntat mer än tre månader minskade från 18 till 10 procent. Vår slutsats är att även om situationen har förbättrats något inom vissa områden och inom vissa landsting så är köerna fortfarande ett allvarligt problem som innebär att många människor inte får den vård de behöver inom rimlig tid.
De som påstår att vårdgarantin skulle innebära ökade kostnader har inte förstått att köerna kostar miljardbelopp i administration, produktionsbortfall, sjukpenningskostnader, ökad hemhjälp och ökat behov av hjälpmedel. Den som tror att man kan spara pengar på att låta bli att vårda människor har fel.
Vi vill införa en vårdgaranti redan nästa år. Det är inhumant att låta tusentals människor köa för vård som de ändå ska få.
Hårt trängda försökte Socialdemokraterna undkomma kritiken mot de växande köerna i sjukvården med ett löfte om behandlingsgaranti och nu senast med den utredning som skall vara klar i februari 1999. Men allmänna löften och fler utredningar räcker inte för att minska de årslånga köerna. För att en vårdgaranti skall bli verkningsfull måste patienten få rätt att välja vårdgivare. Sjukvårdens resurser måste följa patienten, och den fria etableringsrätten måste återinföras, liksom inslag av prestationsersättningar. Detta har Socialdemokraterna sagt nej till. Vårdköerna skall avskaffas och valet av vård och omsorg skall vara den enskildes. Det offentliga skall garantera att alla som har ett behov av stöd, omsorg eller vård alltid skall veta att de får detta.
Det kräver prioriteringar. Moderata samlingspartiet anser att landstingen skall koncentrera sin verksamhet på i första hand hälso- och sjukvård. Det är en rimlig prioritering. Av de drygt 120 miljarder kronor som landstingens verksamhet kostar varje år, går en fjärdedel till annat än hälso- och sjukvård. Det gäller till exempel sysselsättningsgarantier, näringslivsverksamhet, ar- betsmarknadsinsatser, bidrag till olika externa verksamheter och föreningar, turism eller en många gånger alltför stor politisk organisation för det egna landstinget. Oavsett hur viktig denna verksamhet kan anses vara, är det allvarligt när politiker på landstingsnivå vill använda skattemedel för sådant som inte kan anses vara en landstingsuppgift. Har man utgångspunkten att sjukvården är landstingens viktigaste uppgift är det svårt att hävda att landstingen inte har råd med sjukvården. Om sjukvårdens problem är bristen på resurser vore det naturliga att finna dessa inom ramen för landstingens befintliga verksamhet. En kritisk prövning och prioritering av landstingens resurser har mer att ge än nya skattemedel som tillförs för att undvika prioriteringar och skärpta krav på att skattebetalarna skall få valuta för sina pengar.
Vårdgarantin fungerade
Kösituationen var liksom idag ytterst allvarlig hösten 1991 och den nytillträdda borgerliga regeringen föreslog därför i proposition 1991/92:100 att ett särskilt statsbidrag för vårdgaranti skulle införas. I enlighet med regeringens förslag och riksdagens beslut infördes 1992 en vårdgaranti som omfattade följande behandlingar/insatser:
? Framfall ? ? Urininkontinens ? ? Gråstarrsoperation ? ? Operation av gallstenssjukdomar ? ? Operation av ljumskbråck ? ? Operation av prostataförstoring ? ? Total höftledsplastik ? ? Total knäledsplastik ? ? Kranskärlsröntgen ? ? Kranskärlsoperation ? ? Utprovning av hörapparater ? ? PTCA ? Överenskommelse slöts med Landstingsförbundet den 21 november 1991. Enligt regeringen utgjorde vårdgarantin
...ett incitament för sjukvårdshuvudmännen att bättre tillgodose kravet enligt hälso- och sjukvårdslagen på att insatser för en god hälsa och en vård på lika villkor skall erbjudas befolkningen i sin helhet. Ett ytterligare syfte med vårdgarantisystemet är naturligtvis att förbättra utnyttjandet av befintlig kapacitet inom hälso- och sjukvården.
(proposition 1991/92:100 bil. 6)
Effekterna av den borgerliga vårdgarantin lät inte vänta på sig. Med rekordfart minskade vårdköerna och rubrikerna ändrade karaktär. I en artikelserie i Aftonbladet sommaren 1993 beskrevs utvecklingen sedan 1991.
Produktiviteten ökar markant. Köerna minskar och antalet behandlade och intagna patienter växer. Samtidigt är en vård med ett nytt ansikte på väg att ersätta den gamla militäriska ordningen. Långsamt börjar den storskaliga sjukhusfixerade och läkarstyrda svenska sjukvården förändras och alternativa vårdformer upptäckas.
(Aftonbladet den 25 juli 1993.)
Vårdköer utan slut och korridorer överfulla med patienter - det var bilden av svensk sjukvård i valrörelsen 1991. Nu är köerna nästan borta.
(Aftonbladet den 27 juli 1993.)
Socialdemokraterna avvecklade vårdgarantin
Socialdemokraterna återfick regeringsmakten hösten 1994. Samtidigt fick de ansvaret i alla landsting utom ett. De tog över en vårdsituation som var mer positiv än på många år. Detta skulle dock ändra sig snabbt. Redan efter några månaders socialdemokratiskt styre växte köerna igen.
De köer som den borgerliga politiken lyckades förpassa till historien, återinförde Socialdemokraterna på endast ett halvår. Köerna växte snabbt samtidigt som den nya politiska majoriteten ägnade sig åt att avbryta i princip alla de försök till ökad valfrihet inom hälso- och sjukvården som pågick.
? Den fria etableringen avskaffades. ? ? De privata läkarna stoppades genom tvång på vårdavtal med sjukvårds- huvudmännen. ? ? Ersättningsetableringar förbjöds, det vill säga en läkare som går i pension kan inte längre föra över sin praktik till en ny privatläkare. ? ? En åldersgräns för privatläkare och sjukgymnaster på 65 år infördes. ? ? Vårdgarantin avskaffades. ? Husläkarsystemet sköts också i sank. Samtidigt som socialdemokraterna avskaffade patientens rätt till vård inom en viss tid begränsade de och drog ner på den privata sjukvården. Detta parallellt med att socialdemokraterna genomförde avskedanden av vårdpersonal i en omfattning som saknar motstycke. Dessa avskedanden skall ses i skenet av att de i valrörelsen lovat dyrt och heligt att ingen inom hälso- och sjukvården skulle sägas upp:
Vi kommer att stoppa avskedanden inom barnomsorgen, skolan, sjukvården och äldreomsorgen.
(Ingvar Carlsson i slutdebatten inför valet 1994.)
Vi vill förhindra att anställda i den gemensamma sektorn går ut i öppen arbetslöshet. Därför vill vi ge kommuner och landsting ekonomiskt stöd så att de kan undvika att säga upp 20.000 anställda fram till slutet av 1995.
Det var konkreta löften som definitivt inte kunde missförstås. Men hur blev det i verkligheten? Bara mellan november 1996 och november 1997 minskade sysselsättningen bland kvinnor inom vård och omsorg med 35 000 personer, eller med nära 700 i veckan. Regeringen Persson beskrev i budgetpropositionen för 1998 skillnaden mellan borgerlig och socialdemokratisk politik:
Under perioden 1992 till 1994 var det främst antalet sysselsatta inom förvaltning som minskade, men under senare år är det framför allt antalet sysselsatta inom vård och omsorg som minskat.
Den borgerliga politiken innebar att besparingar genomfördes i landstingens administration och förvaltning medan vården utvecklades. Socialdemokraternas politik har inneburit uppsagd sjukvårdspersonal och minskad vård. Detta får på sikt stora konsekvenser. Den uppsagda personalen var oftast relativt ung, och det har nu uppstått en åldersförskjutning inom vårdpersonalen som hotar den framtida vården. Även om många nu åter erbjuds jobb inom vården så har också många skaffat andra jobb och gått förlorade för det yrke som de utbildats för.
Sammantaget har den politik som Socialdemokraterna bedrivit de senaste åren inneburit längre köer och mindre valfrihet, samtidigt som skatterna har höjts rekordartat. Socialdemokraterna diskuterar inte heller patienternas rätt till valfrihet. I stället förutsätter regeringen att alla patienter automatiskt skall vända sig till den offentliga primärvården och därmed de sjukvårdsgivare som de administrativt tilldelas. Detta samtidigt som man skriver att syftet med förändringen är att öka tillgängligheten för alla patienter. Men den tillgängligheten skall uppenbarligen endast koncentreras till den offentliga sjukvården, samtidigt som den enskilda vården just nu för en tynande tillvaro genom tidigare fattade beslut.
Värdet av den besöksgaranti som regeringen och landstingen införde i januari 1997 kan i hög grad ifrågasättas, eftersom den inte på något sätt innebär någon praktisk förändring av nuvarande situation. Att regeringen dessutom sätter den borgerliga vårdgarantin i motsatsförhållande till besöksgarantin är minst sagt förvånande. Även om man får träffa en läkare inom den bestämda tiden har risken för att inte bli behandlad ökat på grund av de växande vårdköerna. Det finns exempel på kliniker som fått förlängda väntetider för behandling då de istället har prioriterat att uppfylla kraven om att patienterna ska få besöka en läkare. Den vårdkedja som den borgerliga regeringen införde med husläkare och vårdgaranti är definitivt bruten.
I detta allvarliga läge är det anmärkningsvärt att Socialdemokraterna hävdar att ett återinförande av en vårdgaranti måste utredas bättre. Vi vet redan hur vårdgarantin fungerar. Erfarenheterna av den från åren 1991-94 är utomordentligt goda. Vad som nu behövs är ett beslut om en vårdgaranti - inte fler utredningar.
Slopat remisstvång och åldersgräns
Remisstvång, vårdavtal, förbud mot ersättningsetableringar och andra åtgärder innebär i praktiken att Sverige sakta men säkert håller på att avveckla privatvården. Snart kan bara de med goda egna ekonomiska förutsättningar välja sin läkare vid sidan av den offentliga sjukvården.
Moderata samlingspartiet har i riksdagen frågat om regeringen tänker gå från ord till handling och underlätta för privata vårdgivare. Det enda svar vi fått är att regeringen vill avvakta utvecklingen inom hälso- och sjukvården. I sanningens namn handlar det dock snarast om att regeringen följer avvecklingen av den privata vården.
En undersökning presenterad av Landstingsförbundet 1996 visade att den privata vården är mer kostnadseffektiv än den som bedrivs i offentlig regi, samtidigt som vårdkvaliteten är precis lika god om inte bättre. Den enda slutsats regeringen drar av rapporter och undersökningar som Landstings- förbundets rapport är att privatvård skapar ett bra tryck på landstingen att rationalisera sin verksamhet. Den naturliga frågan blir då om inte omvandlingstrycket försämras ju färre privata vårdgivare det finns. Någon sådan koppling gör dock uppenbarligen inte regeringen, utan väljer att göra marginella förändringar och fortsätta en sjukvårdspolitik som minskar valfriheten för såväl patienterna som sjukvårdspersonalen. Kostnaderna för landstingen ökar samtidigt som köer och brister blir allt mer uppenbara och alarmerande.
Nu har riksdagen beslutat att dispens från åldersgränsen för rätt till sjukvårdsersättning skall kunna göras genom vårdavtal med läkaren. Riksdagen har också uttalat att vårdavtal är sättet att samverka med den privata vårdsektorn. Det man har glömt är att vårdavtal innebär att landstinget som både finansiär och producent innesluter hela privatvården som därmed blir helt beroende av sin konkurrent. Den verkliga konkurrens som tidigare funnits mellan den offentliga och den privata vården upphör de facto. Landstingen använder sig dessutom av vårdavtal i avsikt att begränsa antalet privatpraktiserande vårdgivare och därmed upprätthålla omfattningen på landstingsdriven vård. Denna utveckling gagnar inte patienternas möjligheter att välja vårdgivare. Men den förda politiken begränsas de vårdanställdas möjligheter att välja olika arbetsgivare.
Det bör råda fri etablering för läkare och sjukgymnaster. Det skall inte vara möjligt för sjukvårdshuvudmännen att genom vårdavtal styra etableringen och därmed begränsa den enskilda patientens rätt till valfrihet.
Remisstvånget skall tas bort. I de landsting där remisstvång införts minskar andelen besök i den mer kostnadseffektiva privata vården medan andelen dyra sjukhusbesök ökar.
I den offentliga vården är kostnadsskillnaden mellan ett besök hos en allmänmedicinare och en specialist mycket stor, varför det i denna vårdsektor kan finnas ett behov av att styra patienterna till en lägre vårdnivå, vilket också görs genom befintliga vårdavgifter. Denna kostnadsskillnad finns inte inom den privata vården.
Privatvården präglas av stor kontinuitet där långvariga relationer ofta byggs upp mellan patienter, sjukgymnaster och läkare. Ett remisstvång i privatvården skulle medföra slutet på dessa relationer. Remisstvång är nu infört i flera landsting. Lagstiftaren bör markera att man inte accepterar detta. Våren 1997 föreslog regeringen ett uttryckligt förbud för remisstvång för gynekologi, psykiatri och barnsjukvård. Mot bakgrunden av vad som här redovisats bör förbudet utsträckas till att gälla alla diagnoser.
Avskaffa åldersgränsen för privatläkare
Åldersgränsen för rätten att erhålla sjukvårdsersättning, samt förbudet mot ersättningsetableringar bör slopas. Åldersgränsen strider mot riksdagens beslut att införa en flexibel pensionsålder. Den innebär att sedan länge etablerade läkarkontakter bryts. Bara i Stockholms län har ca 100.000 patienter förlorat den läkare man anlitat i många år. Detta är särskilt allvarligt för äldre patienter som förlorat en läkare de känt stort förtroende för.
Möjligheten att göra en god insats i vården kan inte enbart kopplas till åldern, utan måste också bedömas utifrån andra kriterier. Även om regeringen nu öppnat möjligheten för läkare att verka även efter det att de har fyllt 65 år, är detta inte tillräckligt. Om en privat företagare innehar en verksamhet på entreprenad för en kommun eller ett landsting eller har ett annat slags avtal som innebär köp av tjänster, så sägs avtalet inte upp för att företagaren uppnått en viss ålder. Samma bör gälla för privatpraktiserande läkare och sjukgymnaster. Bestämmelsen om åldersgränser bör avskaffas.
Effekten av åldersgränsen blir dessutom än värre eftersom regeringen också infört ett förbud mot ersättningsetableringar.
Rätten att överlämna verksamhet till yngre krafter garanterar fortlevnad och en tryggad fortsatt privat verksamhet. Men den garanterar också att verksamheten bedrivs på en modern kvalificerad nivå ända till över- låtelsetillfället. Det säger sig självt att viljan att nyinvestera är obefintlig de sista åren om man vet att praktiken läggs ner i samband med att verksamheten måste upphöra vid en 65-årsgräns. Men det innebär också i förlängningen att viljan att överhuvudtaget övergå i privat verksamhet, med de investeringar detta naturligen medför, kommer att minska då man vet att det inte går att avyttra en privat praktik. Detta drabbar patienterna.
Genom att möjligheten till ersättningsetablering garanteras kan patienterna gå till samma välbekanta mottagning där den nye läkaren eller sjuk- gymnasten genom de gamla journalerna känner till patientens problem. Kontinuiteten i vården garanteras. Ersättningsetablering innebär att kåren hålls intakt. Om ersättningsetableringar inte kan ske leder detta på sikt till ett offentligt vårdmonopol. Därmed försvinner konkurrensen mellan olika vårdgivare. Det omvandlingstryck som den privata vården i dag utsätter den offentliga vården för avtar successivt.
På sikt anser vi att fri etablering bör gälla för läkare och sjukgymnaster.
En ny och bredare vårdgaranti
De svenska patienterna har en förhållandevis svag ställning. En orsak är att nästan all sjukvård drivs i monopolform med landstingen som såväl finansiärer som vårdproducenter. Patienten har helt enkelt fått finna sig i vad "myndigheten" - landstingen - har erbjudit. En annan orsak är att lagstiftningen är otydlig och på så sätt försvårar för den enskilde patienten att veta vad som gäller. Sammantaget har detta medfört att medborgarna inte har några verkliga möjligheter att välja vare sig läkare, klinik eller sjukhus, utan stora privata kostnader. På så sätt har Socialdemokraterna gjort valfriheten till en klassfråga. Trots de vackra orden om likabehandling och solidaritet är verklig valfrihet i det svenska sjukvårdssystemet förbehållen dem som är välsituerade och mycket socialt etablerade.
Moderata samlingspartiet vill att valfriheten och möjligheten att få vård skall vara självklar och omfatta alla - oavsett ekonomisk ställning. Vi vill säkra patientens rätt till vård i tid. För att ge patienten valfrihet, verklig makt över sin situation och inte minst valuta för de skattepengar som han eller hon har betalat vill vi införa en vårdgaranti värd namnet. Vi vill att patientens rättigheter skall stärkas genom lagändringar. Rekommendationer räcker inte, eftersom de ganska ofta stannar vid vackra ord och föresatser. Det får inte bli så att patienten riskerar att få sina rättigheter beaktade när det passar landstinget och förbisedda när det inte passar. För att öka tydligheten och underlätta för patienten och därmed också stärka dennes ställning, bör rättigheter och skyldigheter föras samman i en särskild patienträttighetslag. Det förslaget utvecklas i motion 1998/99:So224 av Ulf Kristersson m.fl.
En utvidgad och kraftfull vårdgaranti värd namnet skall innehålla följande patienträttigheter:
? Patienten skall för samtliga medicinskt motiverade diagnoser ha rätt till behandling/åtgärd inom tre månader från första undersökningstillfället då vårdbehovet konstaterats. ? ? Alla skall erbjudas besök hos husläkare eller motsvarande inom en vecka. ? ? Besök hos specialist skall erbjudas inom en månad. ? ? Om vård ej kan ges inom angivna tidsgränser, skall det åligga sjukvårds- huvudmannen att se till att vården kan ges på annat sätt och att bekosta densamma. ? ? Patienten skall ha valfrihet att välja såväl vårdgivare som adekvat behandlingsmetod. Denna valfrihet skall omfatta samtliga godkända vårdgivare i såväl sluten som öppen vård, inklusive privata vårdgivare. ? ? Patienten skall ha rätt att välja sjukhus i hela landet, även om "det egna" sjukhuset kan ge samma vård utan dröjsmål. ? ? Patienten skall ha rätt till en s k second opinion, dvs. rätt att inhämta en kompletterande bedömning från en annan läkare. ? ? Patienten skall ha rätt att möta samma vårdgivare vid upprepade besök om inte särskilda skäl däremot föreligger. ? ? Alla vårdgivare skall vara skyldiga att lämna aktuell information om eventuella vårdköer. ? ? Alla vårdgivare skall vara skyldiga att organisera vården så att ingen behöver vänta mer än 30 minuter vid tidsbeställda besök. ? ? Remisstvång får ej förekomma. ? Vi anser att innehållet i det moderata förslaget till en ny och bredare vårdgaranti egentligen inte utgör något häpnadsväckande eller extravagant, utan enbart något en patient skall ha rätt till. Eftersom ingen tjänar på att sjuka människor inte får vård i tid, är det också vår förhoppning att riksdagen inom kort lagstadgar patientens självklara rätt att slippa stå eller ligga i kö. Det håller inte att ständigt ändra, utreda eller bara rekommendera dessa patienträttigheter.
Vårdgarantin säkrar patientens rätt till bra vård i tid. Ytterst handlar den därför inte bara om att avveckla köerna utan om att säkra en sjukvård som respekterar både sjukvårdspersonalens kompetens och engagemang och patientens önskemål.
Mot denna bakgrund anser vi att vårdgarantin snarast bör återinföras. Vi vill omfördela till vårdgarantin de knappt 600 miljoner kronor som i dag går till besöksgarantin. Genom att prioritera sjukvårdande verksamhet inom redan befintliga resurser, samtidigt som man inför prestationsersättningar och ett ökat professionellt ledarskap på kliniknivå, kan vårdköerna minskas lika snabbt som de gjorde mellan 1991 och 1994. Förhandlingar bör inledas mellan staten och Landstingsförbundet med detta som utgångspunkt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införandet av en vårdgaranti,
2. att riksdagen beslutar häva förbudet för ersättningsetableringar i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen beslutar återinföra etableringsfriheten för specialistläkare och sjukgymnaster i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen beslutar förbjuda remisstvång till specialistläkare i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen beslutar häva förbudet för läkare över 65 år att få sjukvårdsersättning i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 22 oktober 1998
Carl Bildt (m)
Lars Tobisson (m) Beatrice Ask (m) Anders Björck (m) Carl Fredrik Graf (m) Chris Heister (m) Gun Hellsvik (m) Henrik Landerholm (m) Göran Lennmarker (m) Bo Lundgren (m) Inger René (m) Per Unckel (m) Per Westerberg (m)