Under 1990-talet har en växande uppmärksamhet riktats mot hemlösheten i de svenska storstäderna och också på landsbygden. Även om hemlösheten möjligen inte har ökat i absoluta tal så har den ändrat karaktär. "Gamla" grupper har minskat och nya har tillkommit - bland dem kvinnor, ungdomar och människor med psykiska funktionshinder. Vissa studier talar om en fördubbling av psykiskt störda bland de hemlösa mellan åren 1993 och 1996 i Stockholm, som är den enda kommun där man försökt urskilja just denna grupp.
I dag beräknas mer än en tredjedel av de hemlösa lida av psykiska stör- ningar. Praktiskt taget samtliga bedöms ha behov av insatser från psykiatrin.
Många har stora svårigheter att få sina behov av vård och stöd tillgodo- sedda på ett bra sätt. En orsak kan vara den reducering av specifika insats- former för dessa personer som psykiatrireformens genomförande medförde. Genom att avinstitutionalisera stora delar av psykvården utan tillräckligt individuell hänsyn har man skapat en misär för redan utsatta människor. För många hade det i och för sig trygga institutionsboendet behövt ersättas med gruppboende eller hemlikt småskaligt boende med tillsyn.
Befintliga institutioner skall inte avvecklas i snabbare takt än att man hinner få fram fungerande alternativ i form av exempelvis gruppbostäder med tillräcklig personal för att upprätthålla tryggheten för de psykiskt sjuka. Man måste dock vara uppmärksam på att det finns en risk för att ett gruppboende bara blir en annan form av institution. Därför är det viktigt att så långt som möjligt göra insatser också i det ordinarie boendet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de psykiskt funktionshindrade och hemlöshet.
Stockholm den 21 oktober 1998
Inger René (m) Berit Adolfsson (m)