I regeringens proposition Stärkt patientinflytande föreslår regeringen några få åtgärder för att stärka patientens ställning inom hälso- och sjukvården. Centerpartiet anser att förslagen är steg i rätt riktning men ger bara marginellt förbättrade möjligheter för patienten att hävda sin rätt. Centerpartiet lämnar i denna motion förslag med anledning av regerings proposition. Vi återkommer med ytterligare förslag om hälso- och sjukvården i en motion med anledning av regeringens budgetproposition.
1. Val mellan behandlingsalternativ
Hälso- och sjukvården ska utgå från patientens behov och önskemål. Patienten ska upplysas om och ha rätt att välja mellan olika behandlingsalternativ, både i fråga om vårdin- rättning och behandling. Centerpartiet vill därför öka möjligheterna för patienterna att välja och utifrån det ska vården formas. Patientens val ska vara avgörande när det finns flera behandlingsalternativ som bedöms vara till nytta för patienten med hänsyn till den aktuella sjukdomen eller skadan. Patienten får aldrig nekas den vård hon är i behov av med hänsyn till kostnaderna. Frågan är dock vilken kostnad som kan accepteras om det finns två eller flera behandlingsalternativ att välja mellan samtidigt som kostnadsökningar inte får begränsa andra patienters behov.
Det förekommer att patienter har önskemål om ett behandlingsalternativ som inte tillhör den vanliga sjukvården och som ligger utanför riktlinjerna om vetenskap och beprövad erfarenhet. Även i dessa fall ska patientens rättighet att välja behandlingsalternativ förbättras. Vissa patienter vill också pröva metoder som inte har någon vetenskapligt erkänd verkan. Det måste finnas en öppenhet inom sjukvårdsorganisationen att hjälpa patienten att finna information om metoderna. Den s.k. kvacksalverilagen reglerar bland annat förbud mot undersökning och behandling av barn under 8 år samt förbud mot behandling av vissa diagnoser.
Medborgarna ska ha rätt att välja en fast läkarkontakt. Detta ökar förutsättningarna för en förtroendefull dialog mellan patient och läkare, och en ökad trygghet för den enskilde. Valmöjligheten får inte begränsas till läkarna inom den närliggande vårdcentralen eller till ett bestämt geografiskt område. Det bör också vara möjligt att välja sin läkarkontakt utanför det egna landstingsområdet. Patienter med kroniska sjukdomar bör kunna få välja att ha sin fasta läkarkontakt med andra specialister än med allmänläkare.
Centerpartiet anser att lagstiftningen måste formas på ett sådant sätt att patienten har rätt att få vägledning kring olika behandlingsmetoder och ha reell möjlighet att välja mellan dessa. Detta bör ges regeringen till känna.
2. Second opinion
Centerpartiet anser att alla patienter ska ha rätt till en s.k. second opinion. Regeringen föreslår att detta enbart ska gälla för patienter med en livshotande eller särskilt allvarlig sjukdom eller skada. Regeringens förslag är ett steg i rätt riktning, men Centerpartiet anser att förslaget bör vara mer ambitiöst. Rätten bör föreligga för alla patienter. I dagsläget inhämtar röststarka patienter kompletterande bedömningar genom att själva kontakta en annan läkare medan andra patienter till fullo litar till den bedömning som den medicinska personalen givit och de behandlingar som erbjuds.
Det förekommer relativt ofta att läkaren tar initiativ till en förnyad bedömning, främst i situationer där läkaren bedömer att det inte finns någon terapi eller om en mycket ingripande riskfylld behandling föreslås. I andra fall är det beroende på att patienten uttryckt önskemål om att få diskutera sin sjukdom och behandling med en annan läkare. Detta sker dock helt på läkarens villkor.
Centerpartiet anser att regeringen bör återkomma till riksdagen med ett förslag om second opinion för alla patienter. Detta bör ges regeringen till känna.
3. Patientnämnd
Centerpartiet välkomnar regeringens förslag om patientnämnder. Nämndens arbetsmetoder, sammansättning och förhållningssätt bör tydligt markera att den är en kontaktlänk för medborgarna. Det innebär att dess ledamöter ska ha en självständig ställning i förhållande till dem som fattar beslut om vården och omsorgens organisation och verksamhet. En central uppgift för nämnden bör vara att främja kontakterna mellan patienterna och vårdpersonalen, att stödja och hjälpa enskilda patienter samt att återföra erfarenheter från nämndernas verksamhet så att de kan bidra till hälso- och sjukvårdens kvalitetsutveckling. Därför är det angeläget att nämnderna, som ska vara politiskt tillsatta, har en stark integritet gentemot verksamheten, oberoende om den är privat eller offentlig. Det ska inte råda någon tvekan om att patientnämnderna är oberoende i förhållande till dem som beslutar om hälso- och sjukvården. Detta bör ges regeringen till känna.
Regeringens förslag till lagstiftning ger utrymme för kommuner och landsting att fritt forma patientnämnden. Nämnden ska omfatta ett vidare ansvarsområde än dagens förtroendenämnder, bl.a. tillfogas socialtjänst- insatser inom äldreomsorgen. För att det ska vara tydligt för medborgarna anser Centerpartiet att samma nämnd bör omfatta båda huvudmännen. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om val mellan olika behandlingsalternativ,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om second opinion för alla patienter i enlighet med vad i motionen anförts,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om patientnämndernas oberoende i förhållande till dem som beslutar om hälso- och sjukvården,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nämndens ansvarsområden.
Stockholm den 20 oktober 1998
Kenneth Johansson (c)
Åsa Torstensson (c) Gunnel Wallin (c) Viviann Gerdin (c) Birgitta Carlsson (c) Rolf Kenneryd (c) Agne Hansson (c) Marianne Andersson (c) Margareta Andersson (c)