Inledning
Flera av de förslag som regeringen nu lägger fram i sin proposition kommer sammantaget att stärka patientens ställning. Det gäller i synnerhet för de patienter med svåra sjukdomar som kommer att få möjligheten till en andra bedömning. Folkpartiet tillstyrker de förslag som finns i propositionen med följande förtydliganden i denna motion.
Second opinion
Regeringen skriver i propositionen att möjligheten till second opinion endast skall föreligga hos en vårdgivare med offentlig finansiering. Det utesluter andra vårdgivare, och detta finner vi oacceptabelt. Möjligheten för en patient till en andra bedömning skall omfatta även vårdgivare som inte är anslutna till försäkringskassan. Det är ett grundläggande krav för konkurrensneutralitet mellan offentliga och privata vårdgivare.
Informationsskyldigheten
Det är bra att regeringen likt utredningen anser att patienten skall få individuellt utformad information om sin hälsa och metoder för undersökning m m. Vi vill i sammanhanget, likt Handikappombudsmannen, emellertid understryka vikten av att informationen även utformas på sådant sätt att den blir tillgänglig för funktionshindrade.
Patientnämnderna
Patientnämnderna kommer att handlägga ärenden som ofta är kritiska till hälso- och sjukvårdens agerande. Vi ser därför en poäng i att patientnämnderna inte besätts av ledamöter eller ersättare som samtidigt fullgör förtroendeuppdrag inom hälso- och sjukvården eller landstingsstyrelser. Det är nödvändigt för patientnämndernas integritet och medborgarnas förtroende för nämndernas oberoende.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att rätten till second opinion även skall omfatta icke-offentligt finansierade vårdgivare,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att informationsskyldigheten skall utformas så att den blir tillgänglig även för funktionshindrade,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om patientnämnderna.
Stockholm den 20 oktober 1998
Kerstin Heinemann (fp)
Bo Könberg (fp) Barbro Westerholm (fp) Harald Nordlund (fp)