Centerpartiet vill förändra lagstiftningen så att den mer än hittills tar sin utgångspunkt i patientens situation och grundar sig på vad patienten kan kräva av hälso- och sjukvården. Den nuvarande hälso- och sjukvårdslagstiftningen är främst uppbyggd kring sjukvårdshuvudmännens och personalens skyldigheter. Sjukvårdshuvudmännen har idag skyldighet att erbjuda alla medborgare god vård och så långt som möjligt utforma den i samråd med patienterna. Patienternas rättigheter har hittills legat i att acceptera eller avstå från en viss behandling. I propositionen om patientens ställning föreslår regeringen en översyn för att åstadkomma en patientfokuserad lagstiftning. Det finns möjligheter att redan nu föreslå förändringar som kan stärka patientens ställning men också korta köerna inom vården. I denna motion lägger vi förslag om bl.a. en vårdgaranti. I övrigt återkommer vi med förslag i en motion som läggs till riksdagen under allmänna motionstiden.
Vårdens tillgänglighet
Vårdgaranti
Tilltron till vård på lika villkor stärks av korta väntetider. De långa vårdköer som fanns i början av 90-talet skapade mycket lidande för enskilda människor och var oacceptabla. Vårdgarantin som infördes satte press på organisationen och köerna kortades, och de extra resurser som ställdes till förfogande var bara en del av framgången.
När väl köerna var borta och ekonomin krävde omprioriteringar söktes en annan vårdgaranti. Den gamla var behäftad med vissa nackdelar eftersom den enbart gällde vissa diagnoser, men som det nu fungerar finns det inte några uppenbara fördelar för den enskilde. Köerna inom sjukvården har ökat igen.
En ny vårdgaranti bör formas utifrån tidigare erfarenheter. Tidsgränsen på tre månader till operation var tydlig och värdefull, liksom den nuvarande garantin som gäller alla diagnoser. Vi vill införa en bättre vårdgaranti med ökade rättigheter för den enskilde. Vårdens organisation ska utformas utifrån patientens behov och önskemål. Därför bör en ny vårdgaranti ta sin utgångspunkt i patientens rätt och bör innehålla följande; Patienten ska för samtliga medicinskt motiverade diagnoser ha rätt till behandling inom tre månader från första undersökningstillfället då vårdbehovet konstaterats. Patienten ska ha valfrihet att välja såväl vårdgivare som adekvat behand- lingsmetod. Denna valfrihet ska omfatta samtliga godkända vårdgivare i såväl sluten som öppen vård, inklusive privata vårdgivare. Patienten ska ha rätt att välja sjukhus i hela landet, även om "det egna" sjukhuset kan ge samma vård utan dröjsmål. Patienten ska ha rätt till att inhämta en kompletterande bedömning från en annan läkare, en s.k. second opinion. Patienten ska på lika villkor kunna besöka specialistläkare såväl hos landstinget som hos privata vårdgivare med avtal. Råder remisskrav ska detta gälla för såväl landstingets läkare som privatläkare. Centerpartiets förslag om en ny vårdgaranti bör riksdagen ge regeringen till känna.
Tillgänglighetsgaranti
Centerpartiet har också ett mål om en tillgänglighetsgaranti som innebär att ingen ska behöva vänta mer än fyra dagar för besök hos allmänläkare inom primärvården. När ramarna för sjukvården vidgas måste ambitionen vara att skyndsamt arbeta bort köerna, och då bör nuvarande vårdgaranti utvecklas till att gälla alla diagnoser och att man inom tre månader ska ha fått anvisad behandling. Detta bör ges regeringen till känna.
Val av läkare i primärvården
Medborgarna ska ha rätt att välja en fast läkarkontakt. Detta ökar förutsättningarna för en förtroendefull dialog mellan patient och läkare, och en ökad trygghet för den enskilde. Valmöjligheten får inte begränsas till läkarna inom den närliggande vårdcentralen eller till ett bestämt geografiskt område. Det bör också vara möjligt att välja sin läkarkontakt utanför det egna landstingsområdet. Patienter med kroniska sjukdomar bör kunna få välja att ha sin fasta läkarkontakt med andra specialister än med allmänläkare. Detta bör ges regeringen till känna.
Val av sjukhus och specialistmottagningar
Regeringen föreslår inga ökade möjligheter för patienter att välja sjukhus och specialistmottagningar. Remissförfarandet ska även fortsättningsvis användas som ett instrument för att styra patientens val. Remissförfarandet inom sjukvården är ofta ett bra kommunikationsmedel till patientens hjälp. Icke minst när det gäller att ge patienter hög prioritet att skyndsamt få sina behov tillgodosedda. Däremot förekommer ibland remisskrav som ett sätt att försvåra vårdnyttjandet, eller som begränsning för privata vårdgivare. Centerpartiet anser att sådant remisskrav inte ska förekomma. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en vårdgaranti,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en tillgänglighetsgaranti,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om val av läkare i primärvården,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om remisskrav.
Stockholm den 20 oktober 1998
Kenneth Johansson (c)
Åsa Torstensson (c) Gunnel Wallin (c) Viviann Gerdin (c) Birgitta Carlsson (c) Rolf Kenneryd (c) Agne Hansson (c) Marianne Andersson (c) Margareta Andersson (c)