Regeringen menar att tidsfrister i vården inte bör lagstiftas. Istället bör man bygga vidare på systemet med överenskommelser mellan staten och landstingen. Regeringen har uppdragit åt Socialstyrelsen att beskriva och analysera förutsättningarna för och konsekvenserna av införandet av en behandlingsgaranti, med utgångspunkt i HSU:s förslag som ger patienten rätt till vård och behandling inom tre månader.
Kristdemokraterna vill betona att fokus på hela frågan måste ligga på patientens intresse, det är den enskildes önskemål som ska vara i centrum och inte organisation eller huvudmannaskap. När det gäller behandlings- garanti så bör inriktningen vara att det behövs en mer omfattande vårdgaranti än den som gällde från 1992 och några år därefter. Det finns inga vinnare i en vårdkö.
De allmänt omfattade slutsatserna från Prioriteringsutredningen skall vara utgångspunkt och utgöra riktlinjer för denna nya vårdgaranti. Det innebär att den för varje tillfälle aktuella kösituationen inte skall avgöra inriktning och prioritering, utan vårdbehoven. Patienter med svåra kroniska sjukdomar och personer i livets slutskede, dvs patienter som har de allra största vård- behoven, ska inte stå tillbaka för patienter med lättdiagnosticerade och behandlingsbara sjukdomar.
När det gäller val av läkare i primärvården så menar Kristdemokraterna att det inte finns något behov av inskränkningar i patientens rätt att själv välja. Det ska heller inte krävas remisstvång för att en patient ska kunna söka vård på en specialistmottagning. Detta är något som den enskilde ska ha möjlighet att själv styra.
Avslutningsvis förutsätter Kristdemokraterna att kommuner och landsting får tillräckliga resurser för att stärkandet av patientens ställning vad gäller behandlingsform ska kunna bli en realitet. I annat fall riskerar de goda ambitionerna att leda till trovärdighetskonflikter för den vårdbehövande.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vårdgarantin,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om patientens fria val av läkare,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillräckliga resurser till kommuner och landsting.
Stockholm den 12 oktober 1998
Chatrine Pålsson (kd)