I dag är det möjligt att kringgå lagen om folkbokföring och välja folkbokföringsort. Många väljer att vara folkbokförda i en kommun med lägre skatt, trots att de bor och arbetar i en annan kommun. Detta drabbar glesbygdskommuner som på grund av strukturen har höga skatter. Kommunerna har skyldighet att ge samhällsservice till alla som vistas inom kommunens gränser. Skatteutjämningssystemet bygger på folkbokföringstalen och neutraliserar inte de extra utgifter som kommunerna har för dem som bor i kommunen utan att vara folkbokförda där.
Vi anser därför att det finns anledning att se över lagen om folkbokföring och därvid utreda om det är möjligt att skapa klara regler och möjligheter för kommuner och myndigheter till övervakning och eventuella påföljder vid uppenbart missbruk av folkbokföringsinstitutet.
Sedan lång tid tillbaka har folkbokföringsdagen varit den 1 november. Detta datum har varit avgörande för det kommande årets mantalsskriv- ningsort för den som har bytt bostadsort. Det kan finnas anledning att utreda frågan om huruvida folkbokföringsdag skall vara den 1 januari i fortsätt- ningen. De skäl som tidigare var en orsak till att folkbokföringsdagen fast- ställdes till den 1 november, existerar inte längre.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att se över lagen om folkbokföring,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda frågan om folkbokföringsdagen.
Stockholm den 27 oktober 1998
Rune Berglund (s) Berit Andnor (s)