Bland dem som uppbär ersättning från försäkringskassan finns många som är långtidssjukskrivna och människor med sjukbidrag eller förtidspension. De kommer under lång tid, kanske för resten av sitt liv att få sin försörjning tryggad via försäkringskassan. De betalar också skatt på sin ersättning.
Försäkringskassan använder uppgifter från skattemyndigheterna för beräkning av ersättningens storlek. Den ersättningsberättigade har skyldighet att lämna inkomstuppgifter och kontrollera att beräkningarna stämmer. Ändå är det vanligt att de får kvarskatt.
En av orsakerna sägs vara att försäkringskassan använder sig av den s.k. rikstabellen, i stället för aktuell kommunal skattetabell. Det saknas också uppgifter på utbetalningsavierna vilken skattetabell som använts och vilken procent som utgör skatt.
Försäkringskassan gör enligt uppgift skatteavdrag enligt den tabell och kolumn som Riksskatteverket meddelat. Uppgiften är därefter inlagd i Riksförsäkringsverkets databas för respektive försäkrad. Enligt förfrågan uppger både handläggare på försäkringskassan och de försäkrade att de trots detta får betala för lite skatt i bl.a. dagersättningsärenden.
Riksförsäkringsverket har ingen förklaring på problemet utan anser att detta är en fråga för Riksskatteverket som fastställer de skattetabeller som används. Den nya skattebetalningstabellen löser inte dessa problem.
Vi anser att problemet är allvarligt då människor med ersättning från försäkringskassan har svårt att ekonomiskt klara att betala en oväntad kvarskatt.
Vi anser att detta problem bör åtgärdas snarast så att inte människor med sjukersättning i fortsättningen och i onödan ska behöva betala kvarskatt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försäkringskassans beräkning av skatt.
Stockholm den 24 oktober 1998
Nils-Göran Holmqvist (s)
Inger Lundberg (s) Hans Karlsson (s) Helena Frisk (s)