När en eller flera funktionshindrade startar ett företag är det Arbetsmarknadsstyrelsen/länsarbetsnämnden som har hand om anpassningen av arbetsplatsen, starta-eget-bidragen, näringshjälpen m.m. Detta utifrån den kunskap och erfarenhet som respektive handläggare besitter om det aktuella företagets verksamhet, funktionshindren och de personliga förutsättningarna som gäller för var och en av de som skall verka inom respektive företag.
Om en ny anpassning måste göras efter 12 månader är det försäkrings- kassan som ansvarar för och handlägger den uppkomna situationen. Detta är olyckligt då den aktuelle företagaren då får börja om hos en ny myndighet som inte har några grundkunskaper om vare sig den enskilde, dennes funktionshinder eller förtaget. Den kunskap och de erfarenheter som redan finns på länsarbetsnämnden och hos dess handläggare tas inte tillvara. Det naturliga vore då att länsarbetsnämnden kontinuerligt har hela ansvaret för gruppen "företagare med funktionshinder".
Den som är i behov av en handikappanpassad bil på företaget, t.ex. en rullstolsanvändare, kommer med nuvarande skatteregler att riskera att få ett mycket högt förmånsbeskattningsvärde eftersom dessa bilar ofta kräver större utrymmen och speciell utrustning, och därmed betraktas som lyxbilar. Det krävs därför en översyn av nuvarande regler för förmånsbeskattningen så att de som har en handikappanpassad bil i företaget inte oskäligen missgynnas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att se över hur ansvaret skall fördelas till stöd för företagare med funktionshinder,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att se över förmånsbeskattningen av fordon för funktionshindrade.
Stockholm den 28 oktober 1998
Torgny Danielsson (s) Hans Karlsson (s)
1 Yrkande 1 hänvisat till AU.