Inledning
Sverige är ett stort land med mycket gles- och landsbygd. Det pågår en kraftig befolkningsminskning i många kommuner, främst p.g.a. utflyttning till större orter. Arbetslösheten i gles- och landsbygdskommunerna är ofta mycket hög, inte minst bland ungdomar. Många tvingas pendla till arbete och utbildning på annan ort. På många håll i landet innebär det resor på tiotals mil varje dag. Detta är givetvis tidskrävande, tröttande och inte minst mycket kostsamt för den enskilde. Detta ökar i längden risken för utflyttning. Även om samåkning förekommer i vissa fall är dock resande med egen bil mer regel än undantag. Det beror framför allt på att kollektivtrafiken ofta är ett dåligt alternativ med få linjer, alltför dålig turtäthet och höga biljettpriser. Även andra resor i gles- och landsbygd innebär höga kostnader för enskilda hushåll.
Differentierad skatt på fordonsbränsle och differentierad beskattning av bilismen utifrån regionala skillnader
Bilister i glesbygden betalar betydligt mer i bensinskatt varje år än befolkningen i storstäderna. Sören Wibe, professor i nationalekonomi och EU-parlamentariker har i en rapport tagit fram jämförelsetal. Jämtland betalar mest per invånare, 6 542 kronor. Stockholm betalar minst, 3 397 kronor per invånare. Sören Wibe tar även biltätheten per tusen invånare som stöd för att glesbygden betalar mer än storstäderna. 1997/1998 fanns 476 bilar per tusen invånare i Norrbotten. Motsvarande siffra för Stockholm var 352, för Skåne 420 och för Uppsala 396.
Ett av de mest betydande regionalpolitiska problemen för skogslänen och glesbygden är skatter på fordonsbränsle, även om skatten är miljöpolitiskt välmotiverad.
Ett differentierat reseavdrag i självdeklarationen för bilresor till och från arbetet kan vara ett framkomligt sätt, d.v.s. ett högre reseavdrag i gles- och landsbygd. Förutsättningen för de flesta att bo kvar i gles- och landsbygd är att man har och kan använda bilen för sina transporter till tätorter för arbete och fritid.
Riksdagen har höjt fordonsskatten på bussar där kompensationen till kommuner och landsting sker via kommunala skatteutjämningssystemet. Konsekvensen av kompensationssystemet är att skogslänen är de stora förlorarna. Västerbotten och Norrbotten förlorar mest -3,3 respektive - 2,8 miljoner kronor. Skånetrafiken får ett tillskott på + 4,5 miljoner kronor p.g.a. många invånare per buss. Detta innebär att glesbygd med många bussar och lågt antal resande får fördyrade kostnader. Att köra bil i glesbygden är kostsammare per mil p.g.a. att grusvägar och andra vägars standard oftast är av sämre kvalitet än belagda vägar. Följden av detta är att glesbygden har högre förbrukning av drivmedel per mil.
Drivmedelspriserna är idag differentierade till nackdel för glesbygden. Ett sådant exempel är bolagens frakttariffer. Det påverkar glesbygden negativt och innebär bl.a. högre matpriser och att utvecklingen av besöksnäringen försvåras. Folket i gles- och landsbygd har tappat tilltron till statsmakternas tal om att "hela Sverige ska leva". Miljö- och statsfinansiella skäl talar för en fortsatt hög skattebelastning på fordonsbränsle. Det är dock fullt möjligt att genomföra ett differentierat bränslepris, som gynnar resande i gles- och landsbygd.
Minskningen av skatten bör vara så stor att den ger en regionalpolitisk effekt. En utredning bör tillsättas för att få klarhet i hur skatten kan differentieras för att få avsedd effekt. Vad som ovan anförts bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en parlamentarisk utredning tillsätts med direktiv att utarbeta förslag på hur differentierad skatt på fordonsbränsle kan tas ut samt på hur differentierad beskattning av bilismen utifrån regionala skillnader kan se ut.
Stockholm den 28 oktober 1998
Siv Holma (v)
Peter Pedersen (v) Sture Arnesson (v) Stig Eriksson (v) Lennart Gustavsson (v) Tanja Linderborg (v) Lena Olsson (v) Camilla Sköld (v) Gunilla Wahlén (v)