Ideella föreningar bedriver idag en omfattande verksamhet inom idrott, kultur, sociala verksamheter etc. De gör därigenom en mycket viktig samhällsinsats, inte minst genom sin verksamhet riktad till barn- och ungdomar. Även om många föreningar uppbär kommunalt eller statligt stöd för sin verksamhet, så råder inga tvivel om att merparten av föreningarnas verksamhet finansieras genom ideella insatser eller genom lotterier och arrangemang. Under senare år har den senare delen av finansieringen ökat i betydelse. Dålig ekonomi i kommunerna har lett till att föreningsstödet har minskat och att, inte minst, barn- och ungdomsverksamhet blivit än mer beroende av lotteriförsäljning och andra inkomstbringande arrangemang. Tyvärr visar det sig att vår nuvarande skattelagstiftning leder till vissa problem för föreningarna, när de nu i allt större utsträckning finansierar sin egen verksamhet. Ett flertal föreningar i Kronoberg har upptaxerats i efterhand då skattemyndigheterna bedömt att deras verksamhet inte uppfyllt de krav som ställs för att åtnjuta skattefrihet.
Av lagen om statlig inkomstskatt framgår att ideella föreningar är befriade från inkomstskatt för sådan inkomst som hänför sig till särskild förvärvsverk- samhet avseende rörelse och som till huvudsaklig del härrör från verksamhet som har naturlig anknytning till föreningens allmännyttiga ändamål eller av hävd utnyttjats som finansieringskälla för ideellt arbete.
Tolkningen av dessa bestämmelser är inte alldeles enkel - vare sig för ideella föreningsledare eller för skattemyndigheterna. Är en idrottsförenings traditionella arrangerande av en rockkonsert, där överskottet går till barn- och ungdomsverksamheten, skyldig att betala skatt på överskottet? Vilka kriterier ställs för att en verksamhet ska bedömas tillhöra dem som "av hävd" kan utnyttjas som finansieringskälla? Frågorna är många och svaren inte entydiga.
Det är mot den bakgrunden som vi anser det nödvändigt att översynen av skattereglerna för stiftelser och ideella föreningar (SOU 1995:63) nu följs upp med en modern skattelagstiftning, där den sociala sektorns och det ideella föreningslivets särart kan utvecklas. Från vår synpunkt så är det önsk- värt att skattelagstiftningen är så utformad att den stimulerar ideellt föreningsengagemang och underlättar kompletterande finansiering.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en förändrad lagstiftning för ideella föreningar.
Stockholm den 27 oktober 1998
Tomas Eneroth (s)
Carina Adolfsson (s) Lars Wegendal (s) Reynoldh Furustrand (s)