I samband med att skattereformen trädde i kraft 1991 avskaffades den gräns för hobbybiodling som tidigare medgav att en biodlare fick ha 15 st bisamhällen. Nu omfattas biodlingen av den allmänna principen om skattskyldighet, att när vinst uppstår i näringsverksamhet skall den beskattas.
Beslutet innebar att även biodlare som i sin hobby hade mycket få bi- samhällen blev bokföringsskyldiga för kostnader och intäkter i biodlingen. Vid en revision har biodlaren bevisbördan att kunna styrka att inte vinst uppstått.
Erfarenheten visar att en blygsam vinst uppstår först vid ett innehav av närmare 15 st bisamhällen. Riksdagsbeslutet har kraftigt påverkat biodlingen. Sveriges Biodlares Riksförbund som är den ena av Sveriges två biodlar- organisationer och organiserar över 99 procent av de registrerade biodlarna i landet har minskat medlemsantalet med ca 27 procent jämfört med året före skattereformen.
Det stora flertalet av dessa biodlare har helt slutat med sin biodlarhobby, vilket inneburit att Sveriges behov av pollinerande bin är kraftigt eftersatt. Det nationalekonomiska värdet för samhället av att fruktträd och annan gröda pollineras kan uppskattas till mellan 700 miljoner och 1,4 miljard kro- nor.
Dessutom importeras i dag mer än hälften av all honung som konsumeras i landet. För att säkra den viktiga pollineringen och öka den inhemska honungsproduktionen bör regeln återinföras om att biodlare med upp till 15 st bisamhällen ska vara befriade från bokförings- och antecknings- skyldighet, samt bevisbördan att inte vinst uppstått. Enligt vår mening finns det anledning att beakta denna fråga i samband med de kommande samtalen om skattesystemets utformning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående biodling och att detta beaktas i samband med de kommande samtalen om skattesystemets utformning.
Stockholm den 28 oktober 1998
Rune Berglund (s) Berit Andnor (s)