En kommun som t.ex. Malung i Dalarna går miste om åtskilliga skattekronor varje år p.g.a. att de flesta som är anställda i Sälenfjällen bara är anställda för en säsong och inte mantalsskrivna i kommunen.
Skatten betalas i hemkommunen där man ofta inte vistas eftersom arbetet på sommaren i många fall utförs på någon ort med sommarturism. Med det nya statliga bidrags- och utjämningssystemets fördelningsnyckel som bygger på invånarantal hamnar dessa turistkommuner helt fel. Det tas ingen hänsyn till att man egentligen under säsongen ökar invånarantalet med flera tusen personer. Kommunen belastas av stora kostnader för sina turistsatsningar både när det gäller service och säkerhet. Det finns förstås en hel del fördelar med den stora turismen, men de kommer oftast företagen till del och inte kommunens innevånare. Företag och juridiska personer betalar ju bara statlig skatt och ingen kommunalskatt. Trots att man har en livaktig turism ger det inte så mycket pengar till den kommunala budgeten och kommunens invånare. De är ändå med och betalar för den kommunala service som alla som besöker kommunen kan ta del av. Ett sätt att komma till rätta med en del av de här problemen vore att ändra skattereglerna för dem som är säsongs- anställda inom turist- och servicebranschen. Det kan finnas två alternativ: De som arbetar mer än 4 månader i en annan kommun än den där de är skrivna betalar kommunalskatt i den kommunen.
De som har en årsinkomst på mer än t.ex. 60 000 kr i en annan kommun än hemkommunen betalar sin kommunalskatt där. Den här lösningen borde vara genomförbar för skattemyndigheten i varje län. De kommuner som har stor turism under en del av året skulle på detta sätt kunna vinna tillbaka en hel del av sina förlorade skattekronor.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändrade skatteregler för säsongsanställda.
Stockholm den 26 oktober 1998
Laila Bäck (s)
Bengt-Ola Ryttar (s) Barbro Hietala Nordlund (s)