Avdrag för resor till arbetet
Ideligen ändras bensin- och oljepriserna i landet, ofta genom höjda skattesatser eller förändring av valutan, (kronan gentemot dollarn), vilket ju också påverkar oljepriserna. Avdraget för resor till och från arbetsplatsen ligger dock alltid fast, och enligt min mening på en för låg avdragsrättsnivå. Allmänna färdmedel som buss eller tåg är inte tillgängliga i stora delar av glesbygden. Som exempel är vägnätet av grusvägar i västra Värmland av dålig standard, i tjällossningstider nästan oframkomligt. Inga bussar finns men ändå måste ju de bofasta i området komma till sina jobb i tid. Bilen är den enda möjligheten för människorna till ett drägligt liv. Ojämlikheten mellan tätorter där allmänna färdmedel med månadskort alltid finns på dygnets alla tider till arbetsplatser och social service är ett bevis på orättvisor i samhället beroende på var i landet vi bor. Detta måste utjämnas.
Här kommer vi in på regionalpolitik. Hela Sverige måste ses även av politiker som själva kan resa med månadskort och inte ens är i behov av bil till annat än fritidsaktiviteter. Avdraget 15 kr/mil kan väl i dagsläget anses rimligt. Det orättvisa är ju det generella avdraget på 6 000 kr som är lika för dem som måste använda bil för sitt dagliga liv och uppehälle och där som allmänna färdmedel kan och bör användas. Här borde en justering ske så att de som i sin självdeklaration med rätta yrkar avdrag för bilresor med egen bil till och från arbetet eller i arbetet, skall få ersättning från och med en kostnad på 4 000 kr istället för som idag från 6 000 kr. Detta skulle betyda en avsevärd förbättring för "Glesbygdssverige", samt utjämna orättvisor mellan boende i tätorter och glesbygder från västra Värmland till norra Norrland.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökad avdragsrätt för användning av egen bil i arbetet.
Stockholm den 27 oktober 1998
Runar Patriksson (fp)