Tillgången till idrottsanläggningar av hög kvalitet, öppna för alla, är en viktig orsak till svensk idrotts styrka och framgång. Dessa anläggningar har i stor utsträckning genom åren byggts upp och drivits av kommunerna.
Under senare tid har många kommuner skurit ned sina anläggningsstöd och strävat efter att överföra anläggningar till föreningar i privat drift. Detta har skett som ett led i kommunala besparingar.
Samtidigt som idrottsrörelsen är beredd att ta ett nytt ansvar för anlägg- ningar och ibland också att ta över såväl driften som ägandet, motverkar lag- stiftningen en sådan utveckling.
De nuvarande momsreglerna innebär, att kommunen i efterhand får till- baka utlägg för moms. När däremot en idrottsförening tar över en anläggning får man inte motsvarande kompensation. Detta innebär i praktiken, att fören- ingsdrivna anläggningar belastas med moms, medan kommunalt drivna inte gör det, trots att man bedriver precis samma verksamhet. Detta kan enligt vår uppfattning inte vara rimligt. För det första får de föreningar som äger anläggningar en ytterligare försämrad konkurrenssituation och för det andra kan dessa bestämmelser leda till att man söker kringgå gällande bestäm- melser genom att ingå ett samarbete med kommunen när det gäller inköp av material och fönödenheter, med momskompensation i efterhand.
Ett exempel på vad den nuvarande momslagstiftningen kan innebära i praktiken är den ombyggnad av anläggningen Mjörnvallen som Alingsås IF genomför för närvarande. Med nuvarande bestämmelser får föreningen som extra pålaga 1,5 miljoner kronor i moms. Om Alingsås kommun istället svarat för ombyggnaden hade kommunen kunnat lyfta av momsen.
Många idrottsföreningar kan helt enkelt inte finansiera ombyggnation eller nyproduktion av idrottsanläggningar - till men för en viktig verksamhet.
Istället för att göra det omöjligt för idrottsföreningar att själva äga och driva anläggningar bör detta underlättas genom en annan skattelagstiftning. En momsbefrielse, exempelvis under en tvåårsperiod med samma villkor som gäller för en kommun, skulle i många fall möjliggöra finansieringen av nyproducerade anläggningar i en förenings regi. Åtgärden skulle även ha positiv inverkan på byggsektorn med flera arbetstillfällen som följd.
Härigenom skulle bättre förutsättningar skapas för den ideella sektorn och det ideella ledarskapet. Vad samhället behöver är meningsfulla fritidssyssel- sättningar för alla och särskilt för barn och ungdom.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändring av lagen om mervärdesskatt.
Stockholm den 22 oktober 1998
Lars Hjertén (m) Elizabeth Nyström (m)