Bilen och möjligheten till transporter är en av grunderna för att dagens samhälle skall fungera. Enskilda människor och familjer måste dagligen ha bil för att ta sig till och från arbete, köra barn till skola och dagis, ta sig till utbildningar men även till fritidsaktiviteter, ta sig ut i naturen, hälsa på släkt och vänner m.m. Ofta krävs det två bilar i en barnfamilj. Inom tätorter finns ibland möjlighet till allmänna kommunikationer, men väldigt många bor på landsbygd. Där går det få bussar och tåg. Det skall naturligtvis byggas ut allmänna kommunikationsmedel där så är möjligt och det finns underlag, men bilen kommer under lång tid framöver vara den för många bästa lösningen för transporter.
Idag beskattas bensinen med ca 75 procent. Denna bensin skall vi komma ihåg betalas med redan beskattade pengar. Ser man på den lön som en person arbetar fram i ett företag och de kostnader arbetsgivaren har brutto, blir skatten en bra bit över 90 procent. Detta är inte rimligt. Människor använder inte bilen för nöjes skull.
Under en bils livslängd, ca 15-20 år, så betalar ägaren in lika mycket i fordon och bensinskatt som bilen kostade som ny. Det går att visa på många orimliga effekter som är kopplade till att äga och köra en bil.
I Sverige har vi en av Europas äldsta "bilparker". Det är naturligtvis inte bra ur miljösynpunkt. Nya bilar är mycket renare med katalysatorer och de drar även ofta mindre bensin per mil. Den höga bensinskatten har alltså en negativ miljöpåverkan. Blir drivmedelspriset lägre finns det möjligheter på sikt att familjer kan byta den gamla bilen mot en nyare och mer miljövänlig.
Slutsatsen blir att bensinskatten bör sänkas så att enskilda och familjer har råd att äga och köra bil. Bilen är ett måste för att vardagen skall fungera.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bensinskatten.
Stockholm den 26 oktober 1998
Per-Samuel Nisser (m)