Framväxten av det moderna Sverige har gått hand i hand med bilens utveckling. Bilen har varit och är för väldigt många människor en förutsättning för att kunna kombinera fritid, arbete och familj. För glesbygden är bilen oundgänglig men även för storstadsbon är bilen en nödvändighet. Bilen ger också frihet att åka vart man vill. Det gäller i hög grad för den som vill ta sig ut i naturen, uppleva nya delar av landet, hälsa på släktingar eller skjutsa barnen till olika aktiviteter.
Ett argument mot bilen är att den smutsar ner miljön. Men i takt med den tekniska utvecklingen är det ett argument som blivit allt ihåligare. I stället för att överbeskatta bilen eller önska bort den är det dags för ett nytänkande. Inte minst av sociala skäl är ett nytänkande befogat. Hög skatt på bensin slår mot dem som har det sämst ställt.
För många måste numera varje körd kilometer motiveras när räkningarna skall betalas varje månad. Den gamla bilen får hänga med ett tag till, efter- som en ny blir alldeles för dyr, resonerar många idag. Närmare hälften av alla bilägare har inte ansett sig ha råd att byta till en nyare bil. Det gör att Sverige idag har Europas äldsta bilpark. I takt med att vi förnyar bilparken kommer utsläppen av kolväten och kväveoxid att minska. Den höga skatte- belastningen på bensin har således varit kontraproduktiv ur miljösynpunkt.
Bensinen kostar före skatt cirka 2 kronor per liter. Skatten är 275 procent vilket ger ett bensinpris på ca 8 kronor per liter. Momsen kostar nästan lika mycket som själva bensinen. Detta beror på att momsen även tas ut på ben- sinskatten.
En sänkning av bensinskatten skulle förbättra rörligheten på arbetsmark- naden, underlätta för människor i glesbygd att kunna bo kvar samt stärka konkurrenskraften för Sverige som turistland.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en sänkning av bensinskatten.
Stockholm den 23 oktober 1998
Ola Sundell (m)