Genom 1991 års skattereform fick kommunerna rätt till mervärdesskatteavdrag för byggnation av sjukhem, ålderdomshem och gruppboende, dvs. olika former av särskilt boende. Undantag gjordes för s.k. servicehus, som skulle räknas som bostad enligt mervärdesskattelagen.
I samband med ett förhandsbesked fastställde Regeringsrätten i maj 1993 att även gruppbostäder för senildementa i mervärdesskattehänseende skall betraktas som bostad och därmed inte vara berättigade till momsavdrag.
Skattemyndigheterna inledde då en granskning av landets kommuner vad avser särskilt boende. Under perioden maj 1993 t.o.m. 1994 har uppskatt- ningsvis 70-80 kommuner fått momsavdrag för särskilt boende omprövat. Dessutom har skattemyndigheterna i regel påfört de berörda kommunerna skattetillägg.
Till saken hör, att olika skattemyndigheter behandlat denna fråga helt olika. Vissa kommuner har medgivits avdragsrätt för sjukhem och ålder- domshem, men inte för t.ex. gruppboende för senildementa. Andra skatte- myndigheter har beviljat avdragsrätt för gruppboende, men ej för ålder- domshem etc.
Efter 1995 har kommunerna behandlat mervärdesskatten väldigt olika. Vissa kommuner har avstått från att begära momsavdrag. Andra har utifrån sin uppfattning i den aktuella skatteprocessen fortsatt med momsavdrag i enlighet med denna uppfattning. Troligtvis har de kommuner som inte varit föremål för momsgranskning fortsatt att dra momsen på sitt äldreboende i enlighet med tidigare praxis.
I Västra Götalands län har inkonsekvensen i behandlingen av denna fråga blivit särskilt tydlig. De tidigare skattemyndigheterna i Skaraborgs, Älvs- borgs och Göteborgs och Bohuslän har tidigare haft olika praxis i denna fråga. Nu skall skattemyndigheten i det nya storlänet tillämpa en gemensam praxis.
För att komma till rätta med den osäkerhet som förelåg så har riksdagen varit tvungen att lagreglera hela frågan om kommunalt momsavdrag inom äldreomsorgen. I och med riksdagens beslut i våras, avseende kommun- kontosystemet, tillåts från den 1/7 1998 avdrag för mervärdesskatt för särskilt boende inom ramen för det s.k. Ludvikasystemet. Detta skapar enhetlighet kommunerna emellan.
Fortfarande kvarstår dock inkonsekvensen i den tidigare behandlingen av frågan från landets skattemyndigheter. Denna inkonsekvens borde redas ut.
Ett 75-tal kommuner har tvister med skattemyndigheterna om tidigare avdragen mervärdesskatt under perioden 1993-1994. Andra kommuner har, helt eller delvis, avstått från att begära avdrag för mervärdesskatt för om- eller nybyggnad av enheter för särskilt boende efter 1994. Generellt kan sägas, att de kommuner som varit ambitiösa, moderniserat och byggt ut särskilt boende för att möta ett växande behov av äldreboende, drabbats av de tidigare oklara reglerna.
Kommuner som inte i samma utsträckning moderniserat och byggt ut sina enheter för äldreboende, kommer däremot att gynnas av möjligheten att framdeles kunna göra avdrag för mervärdesskatt.
För en enskild kommun kan det röra sig om stora belopp. Falköpings kom- mun, som är en av de kommuner som f.n. har en tvist med skattemyn- digheten i denna fråga, riskerar att få återbetala drygt 16 miljoner kronor plus eventuella skattetillägg för avdragen mervärdesskatt. Samtidigt måste Falköpings kommun, liksom alla övriga kommuner, inom ramen för det s.k. Ludvikasystemet vara med och betala för den generella avdragsrätt som riksdagen beslutat skall gälla i framtiden. För Falköpings kommun innebär detta en merkostnad på ca 4 miljoner kronor per år.
Om Falköpings kommuns skattefrågor skulle ha handlagts av Skatte- myndigheten i Stockholms län, så skulle det skattetvistiga beloppet uppgått till högst ett par miljoner. Dessutom hade frågan om skattetillägg inte blivit aktualiserad. En rättstillämpning, där det ekonomiska utfallet av en regeltolkning blir så annorlunda, beroende på vilken länsskattemyndighet som prövar frågan, är inte förenlig med de svenska rättstraditionerna. Detta måste åtgärdas genom att RSV ser till att en enhetlig bedömning/lagtolkning rörande äldreboendet tillämpas för landets kommuner.
För att skapa enhetlighet och rättvisa bör åtgärder vidtas som ekonomiskt reglerar denna fråga.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om mervärdesskatt för särskilt boende.
Stockholm den 23 oktober 1998
Lars Elinderson (m)