Den differentierade matmomsen är omotiverad och drabbar hotell- och restaurangbranschen på ett oacceptabelt sätt. Det absurda i situationen kan belysas av nedanstående exempel:
En hamburgare som köps i livsmedelsbutiken beskattas med 12 procent moms medan den som äter samma rätt på en snabbmatsservering får betala 25 procent moms. Om hamburgaren stoppas i en påse och inmundigas utan- för lokalen - i bilen eller annorstädes - blir momspåslaget 12 procent. Ett märkligt förhållande som berör många, inte minst alla de yrkesarbetande som äter mat utanför hemmet.
De olika momssatserna leder till en snedvridning av konkurrensen och ska- par åtskilliga gråzoner i form av "restauranger" inrymda i stormarknader etc. Självfallet bör samma momssats - den lägre - gälla oavsett distributions- formen för maten.
En harmonisering av matmomsen till 12 procent bör inte hindras av de beslut som fattades i riksdagen 1994. Den dåvarande majoritetens uppfatt- ning att lägre restaurangmoms skulle strida mot EU:s momsdirektiv har aldrig prövats rättsligt. Dessutom pågår inom EU en översyn av momsdirek- tiven, och Sverige bör nu ta chansen att aktivt arbeta för en harmonisering av matmomsen till högst 12 procent.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en enhetlig matmoms på högst 12 %.
Stockholm den 23 oktober 1998
Maud Ekendahl (m)