Svensk bryggerinäring befinner sig i en svår kris. Under 1998 har tre bryggerier gått i konkurs, ett har ställt in betalningarna och flera företag har varslat sin personal. 6 000 personer som är anställda inom bryggeriindustrin är oroliga för att förlora sina jobb. 1997 redovisades utredningen En livsmedelsstrategi för Sverige om livsmedelssektorns omställning och expansion. En av de slutsatser som utredningen kom fram till var att
den svenska bryggeriindustrin är den enda industriverksamhet som efter Sveriges EU-inträde inte bedriver sin verksamhet under konkurrensneutrala marknadsförhållanden.
Utredningen konstaterar vidare att
den höga nivån på produktskatten på öl är en uppenbar konkurrensnackdel för bryggerinäringen i Sverige. Den danska bryggerinäringen hade en motsvarande konkurrensnackdel i gränshandeln gentemot den tyska bryggerinäringen, till dess att Danmark anpassade sin alkoholbeskattning.
För att svenska bryggerier skall kunna överleva och konkurrera på lika villkor med övriga EU-länder och främst med dansk bryggerinäring krävs en sänkning av ölskatten med minst 50 procent. Om inte en snar sänkning sker riskerar hela näringen att konkurreras ut med ökad arbetslöshet och allvarliga följder för de orter där bryggerinäringen utgör den dominerande verksamheten.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att snarast sänka den svenska ölskatten.
Stockholm den 22 oktober 1998
Liselotte Wågö (m)