Många kommuner i tar ett stort ansvar för att Sveriges flyktingmottagande ska fungera på ett tillfredsställande sätt. Flera av dessa kommuner har erfarenheter också av den stora arbetskraftsinvandringen under efterkrigstiden.
Kommunerna har ambitiösa program för att integrationen skall lyckas. Den kanske viktigaste faktorn för en lyckad integration är att personerna får arbete. Tyvärr har det blivit allt svårare för invandrarna att skaffa jobb, vilket naturligtvis bl.a. sammanhänger med den i sig höga arbetslösheten.
Man kan heller inte komma ifrån det faktum att olika invandrargrupper har olika möjligheter att få fotfäste på arbetsmarknaden. Kartläggningar visar att utbildningsnivån är låg bland vissa grupper, vilket i sin tur innebär svårigheter att uppnå den s.k. Sfi-nivån. Det gör i sin tur att de inte anses kunna omfattas av arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Givetvis försämrar detta ytterligare chanserna att vinna insteg på arbetsmarknaden. Därmed ökar trycket på kommunernas socialbidragskonton ytterligare.
De kommuner som har en högre andel flyktingar av romskt ursprung ställs inför särskilda svårigheter, vilket visas i flera olika undersökningar, bl.a. från Inrikesdepartementets arbetsgrupp, som särskilt studerat frågan. Romerna har i sina hemländer under århundraden levt i ett utanförskap som präglat deras livsmönster. Trots att romerna inte utsätts för förföljelse i Sverige är utanförskapet ändå påtagligt. Olikheterna i livsstil och deras tradition att hålla samman kulturen och gruppen ställer speciella krav på både kunskaper och resurser i integrationsarbetet. Att socialbidragsberoendet blir stort behöver egentligen inte sägas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kostnadsutveckling i samband med integrationsarbete för flyktingar.
Stockholm den 27 oktober 1998
Göran Magnusson (s)
Sven-Erik Österberg (s) Margareta Israelsson (s) Mariann Ytterberg (s) Paavo Vallius (s)