Att vara invandrare och ha ett funktionshinder är en svår situation. Förutom språksvårigheter och okunskap om hur det nya landet fungerar skall man också ta itu med vad funktionshindret innebär både när det gäller hinder i vardagslivet och attityder i omgivningen.
Synen på handikapp bestäms av ekonomiska, sociala och kulturella faktorer. I Sverige finns i dag en syn på handikapp som många gånger inte överensstämmer med den syn som finns i andra länder. Den som utvandrar tar med attityder från hemlandet och svårigheterna att ta till sig det nya kan därför ibland bli stora.
Till följd av brist på språk- och samhällskunskaper samt överensstämmelse mellan hemlandets och det nya landets syn på handikapp tenderar funktions- hindrade medlemmar och familjer med utländsk bakgrund som har funk- tionshindrade att isolera sig, både från det svenska samhället och från sina landsmän. Många gånger vet de inte vart man kan vända sig för att få reda på vilka rättigheter funktionshindrade har i Sverige och hur man gör för att ta del av dem.
Handikapputredningen, som kom med slutbetänkandet Ett samhälle för alla (SOU 1992:52), uppmärksammade denna grupp och påpekade behovet av särskilda, riktade insatser. Regeringen beslöt 1994 att från Allmänna arvsfonden anslå särskilda medel för att främja utvecklingen av samverkans- former mellan invandrar- och handikapporganisationer kring denna grupp. Socialstyrelsen har också anslagit medel för metodutveckling och forskning kring tortyr- och krigsskadade.
SIOS, Samarbetsorgan för invandrarorganisationer i Sverige, som repre- senterar 14 invandrarriksförbund, började arbeta med funktionshindrade invandrares problematik till följd av regeringens satsning 1994. Några handikapporganisationer har också intresserat sig för denna grupp och bedrivit olika projekt.
Man har kunnat konstatera att frågor rörande funktionshindrade invandrare ofta hamnar mellan olika verksamheter. Okunskap, gränsdragningar mellan verksamheter och själva problematikens dubbla natur kan vara orsaker till detta. Sammantaget kan man säga att invandrare med funktionshinder är i en situation som försvårar integrationen i det svenska samhället. Detta gäller särskilt vuxna invandrare med funktionshinder.
I propositionen för statsbudgeten för 1999 noteras att "En stor utgiftspost för staten under senare år har blivit den ersättning som betalas ut till kommunerna för deras socialbidragskostnader för äldre och handikappade flyktingar". Här avspeglas i ekonomiska termer den svåra verklighet som många funktionshindrade med utländsk bakgrund lever i. Att vara socialbidragsberoende, att inte kunna klara sig själv, att ha vägarna ut till samhället stängda både knäcker människornas självförtroende och tär på statens finanser. Åtgärder måste komma till stånd.
Den 1 juni i år inrättades Integrationsverket med uppgift att ha ett övergripande ansvar för att integrationspolitiska mål och synsätt får genom- slag på olika samhällsområden och för att stimulera integrationsprocesserna i samhället. Integrationsverket skall också följa och utvärdera samhällsutveck- lingen mot bakgrund av samhällets etniska och kulturella mångfald.
Jag föreslår att Integrationsverket åläggs ett särskilt kartläggnings- och uppföljningsuppdrag om invandrare med funktionshinder. Verket bör sam- råda med SIOS, Samarbetsorgan för invandrarorganisationer i Sverige, och HSO, Handikappförbundens samorganisation.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen tillkänna vad i motionen anförts om invandrare med funktionshinder.
Stockholm den 26 oktober 1998
Sonja Fransson (s)