Enligt 2 kap 4 § första stycket 3 utlänningslagen får uppehållstillstånd ges till en utlänning som är nära anhörig till någon som är bosatt i Sverige och har ingått i samma hushållsgemenskap som den personen.
Regeringen har i sin proposition 1996/97:25 på sidan 113 uttalat sig angående anknytningsinvandring. De bedömer att en rimlig avvägning är att anhörig utöver kärnfamiljen i princip skall ha rätt till uppehållstillstånd här, endast om de ingått i samma hushållsgemenskap som den härvarande. Gemensamt för de släktingar som kan komma i fråga för uppehållstillstånd på grund av tidigare hushållsgemenskap måste vidare vara att det också finns någon form av boendeförhållande, som gör det svårt för släktingarna att leva åtskilda. Det innebär att det måste krävas att de levt i samma hushållsgemenskap omedelbart före den härvarandes flyttning till Sverige och om återförening görs relativt snart efter det att den härvarande bosatt sig här.
Konsekvenserna av detta kan i många fall bli mycket ödesdigra för den enskilde, som skickas hem till otrygghet i sitt hemland. Det gäller oftast sjuka föräldrar som har sina barn i Sverige och som i sina hemländer har få eller inga möjligheter att klara sig själva och inget hellre önskar än att tillbringa sina sista dagar i trygghet hos de sina .
Begreppet hushållsgemenskap ställer därvid till problem eftersom de av naturliga skäl ej sammanlevt med sina barn så länge de var friska och klarade sig själva. Dessutom har dessa hemländer, exempelvis Ryssland, ett sam- hällssystem som är uppbyggt på att barnen tar hand om sina gamla föräldrar. Eftersom begreppet hushållsgemenskap får dessa många gånger allvarliga konsekvenser bör detta begrepp bli föremål för en översyn.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av anhöriginvandring.
Stockholm den 27 oktober 1998
Kerstin Kristiansson (s)
Hans Stenberg (s) Agneta Lundberg (s) Susanne Eberstein (s) Göran Norlander (s)