I regeringens proposition 1998/99:76 Försäkringsmedicinska utredningar föreslår regeringen förändringar av verksamheten vid Riksförsäkringsverkets sjukhus (Nynäshamn och Tranås).
Verksamhetsansvaret avseende vissa försäkringsmedicinska utredningar och arbetslivsinriktade rehabiliteringsutredningar föreslås överföras till en av de allmänna försäkringskassorna, som skall driva verksamheten som en egen resultatenhet - försäkringsmedicinskt centrum. Patienter inom den medicin- ska rehabiliteringen som idag bedrivs vid Riksförsäkringsverkets sjukhus skall i stället behandlas inom den allmänna hälso- och sjukvården.
Regeringens proposition bygger på Nytra-utredningens betänkande, men remissbehandlingen av utredningen gav inte ett entydigt stöd för utred- ningens förslag. Regeringen har därför på vissa punkter föreslagit andra lösningar, bl.a. avseende frågan om huvudmannaskapet.
Det är många gånger svårt att dra en skarp gräns mellan olika typer av medicinska, försäkringsmedicinska och arbetslivsinriktade rehabiliterings- utredningar. Utgångspunkten för regeringens arbete har främst varit en strävan att garantera de försäkrade försäkringsmedicinska utredningar och arbetslivsinriktade rehabiliteringsutredningar av hög och jämn kvalitet. Behovet av utredningar förväntas öka i framtiden.
Den medicinska rehabiliteringen är ett ansvar för den allmänna hälso- och sjukvården.
Den medicinska rehabiliteringen som bedrivits på Riksförsäkringsverkets sjukhus har inte kunnat tillgodoses på annat sätt.
Ambitionen från sjukhusledningens sida är att den medicinska rehabilite- ringen, när en behandlingsmetodik framgångsrikt har införts, skall föras ut till andra instanser och upphöra vid sjukhuset.
Riksförsäkringsverkets sjukhus får en tydligare roll. Den ombildade verksamheten kommer att avse enbart försäkringsmedicinska utredningar och utredningar om arbetslivsinriktad rehabilitering. Namnet sjukhus byts mot försäkringsmedicinskt centrum och verksamheten finansieras via intäkter, genom att försäkringskassorna köper de utredningstjänster de behöver. Medel för detta får kassorna via statsbudgeten.
Forsknings- och utvecklingsverksamheten vid de nybildade försäkrings- medicinska centren skall ges förutsättningar att utvecklas enligt regeringens förslag.
För själva genomförandet av förändringarna vid Riksförsäkringsverkets sjukhus avser regeringen att dels tillsätta en organisationskommitté, dels ge Riksförsäkringsverket vissa uppdrag.
Det är viktigt att ta till vara den kompetens som finns vid Riksförsäkrings- verkets sjukhus när det gäller den medicinska rehabiliteringen som skall föras över till den allmänna hälso- och sjukvården.
Det nya huvudmannaskapet bör efter en begränsad tid utvärderas.
Efter flera utredningar under många år som skapat oro hos personalen är det viktigt att personalen är delaktig i uppbyggandet av den nya verk- samheten och erbjuds den kompetensutveckling som behövs för de nya och förändrade arbetsuppgifterna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att personalens kompetens tas till vara och utvecklas vid omorganisationen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att det nya huvudmannaskapet utvärderas efter en begränsad tid.
Stockholm den 23 mars 1999
Eva Arvidsson (s) Christina Axelsson (s)