Rättsosäkerhet och bristande effektivitet
Det har snart gått två år sedan socialförsäkringsutskottet i april 1997 hade en utfrågning med olika parter om socialförsäkringens administration, Offentlig utfrågning om socialförsäkringsadministrationen. Vid detta tillfälle framkom stark kritik mot brister i socialförsäkringens administration. Kritiken gällde främst brister i rättssäkerheten för individerna, men även brister vad gäller effektivitet och kostnadsutveckling. JO, Jan Pennlöv, konstaterade redan då att JO-anmälningarna hade ökat under hans tid som justitieombudsman.
Mellan 1990 och 1991 var antalet anmälningar angående socialför- säkringar 141. 1995-1996 var anmälningarna uppe i 361. Det är en ökning med 150 % medan andra JO-anmälningar under samma period ökade med 25 %. Den slutsats som JO Pennlöv då drog var följande: "Bilden av socialförsäkringsväsendet jämfört med annan verksamhet som står under min tillsyn måste man ur den här aspekten alltså se som ganska mörk. Av de anmälningar som görs till JO föranleder ungefär 13 % kritik. Motsvarande siffra för socialförsäkring är mellan 18 och 19 %."
Vidare konstaterade JO: "Sammanfattningsvis kan man alltså säga att ur ett JO-perspektiv förefaller försäkringskassorna ha ett högt och ökande antal handläggningsfel i jämförelse med annan verksamhet. Detta innebär att den enskildes rättssäkerhet har försämrats."
Utvecklingen efter det att utskottet tog del av denna allvarliga kritik har inte varit till det bättre. Framför allt har de anmälningar som enligt JO för- anleder kritik ökat.
Nu konstaterar Riksdagens revisorer att "de brister som framkommit i försäkringskassornas ärendehantering inte borde förekomma i en offentlig verksamhet och att situationen är allvarlig."
Vidare konstateras att "regeringen och RFV har ansvar för att bristerna i försäkringskassornas ärendehantering åtgärdas".
Med tanke på allvaret i kritiken är det anmärkningsvärt att regeringen inte ännu har vidtagit åtgärder som ens bromsat utvecklingen.
RFV har även påpekat att ökningen av - och den stora spridningen av - styckkostnaderna är anmärkningsvärd. Riksdagens revisorer instämmer även i denna kritik och konstaterar att "Styckkostnaderna för merparten av de olika ersättningsärendena har stigit påtagligt och produktiviteten har sjunkit."
Ökningen av styckkostnaderna och den tilltagande spridningen av dem har kunnat konstateras under hela 1990-talet. Inte heller på detta område har regeringen tydligen gjort något åt problemen.
Det är uppenbart att problemen måste åtgärdas. Av Riksdagens revisorers redovisning framgår med all tydlighet att problemen har varit kända länge. Den nu gällande uppföljningen av bevakningen av kostnaderna och produk- tiviteten i socialförsäkringen är enligt vår mening inte tillräcklig. Rätts- säkerheten för individerna som kommer i kontakt med socialförsäkringens administration är så viktig att uppföljningen av utvecklingen inom social- försäkringens administration måste förbättras. Folkpartiet anser därför att regeringen årligen för riksdagen bör redovisa utvecklingen inom socialför- säkringens administration.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen begär att regeringen återkommer till riksdagen med årliga redovisningar för utvecklingen av kostnader och administration för socialförsäkringen.
Stockholm den 16 mars 1999
Bo Könberg (fp)
Barbro Westerholm (fp) Kerstin Heinemann (fp) Harald Nordlund (fp)