De nya reglerna i änkepensionerna från 1 april 1997 måste ses över. Den stora förändringen av livssituationen som inträffar när någon mist sin make/maka är en svår situation.
Situationen blir än mer frustrerande när den kvarvarande makan/maken ganska omgående upptäcker att även den ekonomiska tryggheten kraftigt rubbats.
Änkepensionen har en gång införts för att ge trygghet till den efterlevande. Den har och är fortfarande viktig för de grupper där mannen oftast var ensam familjeförsörjare. Hänsyn måste tas till att det idag fortfarande finns många kvinnor som inte haft förvärvsarbete och därmed lever med små marginaler.
Från 1 januari 1990 infördes den s k efterlevandepensionen som ger kvinnor och män samma stöd. Då infördes en omställningsperiod under 6 månader som kan förlängas p g a särskilda skäl. Den omställningsperioden anser vi är för kort. Den bör förlängas till 12 månader.
I och med de nya reglerna i änkepensionen från den 1 april 1997 ska folkpensionsdelen och ev. pensionstillskott prövas mot den egna inkomsten. Privata pensionsförsäkringar omfattas inte. Vi anser att kvinnor med barn under 18 år ej ska beröras av inkomstprövning.
När beslutet togs att ändra änkepensionerna fastställdes det att änkor med inkomster under 12.270 kronor inte skulle beröras av någon ekonomisk reducering. Till undertecknad har änkor framfört att även de med låga inkomster har blivit drabbade. Med hänvisning till detta vill jag att det görs en översyn av vilka konsekvenser de nya änkepensionerna har medfört för olika grupper.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att omställningsperioden bör förlängas till tolv månader,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kvinnor med barn under 18 år ej skall beröras av inkomstprövning,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en översyn görs för att utröna vilka konsekvenser det nya änkepensionssystemet medfört för änkor med låga inkomster.
Stockholm den 28 oktober 1998
Viviann Gerdin (c) Birgitta Sellén (c)