Nuläge
Om någon avstår från förvärvsarbete för att vårda en närstående person som är svårt sjuk kan ersättning från försäkringskassan, så kallad närståendepenning, erhållas. Till närstående räknas anhöriga, vänner eller grannar och med svårt sjuk menas ett sjukdomstillstånd som innebär ett påtagligt hot mot den sjukes liv.
Följande regler gäller idag
Närståendepenning kan utbetalas under högst 60 dagar. Ansökan om anmälan görs till Försäkringskassan. Den sjuke skall lämna sitt samtycke till vården. Till ansökan skall bifogas läkarutlåtande beträffande den sjukes hälsotillstånd samt behov av vård och tillsyn. Närståendepenningen är 75 % av den sjukpenninggrundande inkomsten.
Erfarenheter
Systemet fungerar idag på ett avsett sätt där den sjuke kan välja att vårdas i hemmet av en närstående samtidigt som såväl personella som ekonomiska resurser avlastas från den idag hårt ansträngda offentliga omvårdnaden.
Brist är att ersättningen endast kan utbetalas som mest för 60 dagar. Detta kan innebära att den sjuke mot sin vilja när de 60 dagarna är förbrukade och kanske i livets slutskede, på grund av utebliven ersättning, måste lämna den valda vården i hemmet.
Förslag till förändring
Begränsa inte närståendepenningen till 60 dagar utan ge möjligheter till, mot nytt läkarutlåtande, förlängning.
Följande positiva effekter skulle uppnås:
- den sjuke skulle inte i sin utsatta position behöva oroas över att mot sin vilja behöva lämna sin självvalda vårdform, - - den närstående erhåller ersättning för ett arbete som ofta kan vara både fysiskt och psykiskt krävande samtidigt som ersättningen ger en ekono- misk stabilitet, - - den offentliga vården avlastas såväl ekonomiskt som personellt, - - förslaget är ekonomiskt motiverat eftersom närståendeersättningen är på ett betydligt lägre belopp än kostnaderna vid offentlig vård.- - 10F- - P - Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändring av närståendepenning.
Stockholm den 27 oktober 1998
Eskil Erlandsson (c) Birgitta Carlsson (c)